JAANUAR 2022

• 1. jaanuaril teatas Briti terviseminister Sajid Javid, et Inglismaa aastat uute piirangutega ei alustanud, sest “koroonaga tuleb elama õppida”. Javid osutas tohututele kuludele, mida piirangud endaga kaasa toovad. 

Samal päeval taastus Mehhikosse reisimine samasugusena, nagu see oli 2019. aastal – ilma igasuguste täiendavate nõuete ja piiranguteta.

• 2. jaanuaril vahendas maailma meedia, et Antarktikas asuvas Belgia uurimisjaamas andsid 16 inimest SARS-CoV-2 suhtes positiivse testitulemuse, kuigi kõik 25 töötajat olid täielikult vaktsineeritud, enne saabumist karantiini pandud ja seejärel elasid ühes maailma kõige eraldatumas paigas. “Millal on okei hakata avalikult ametlikus narratiivis kahtlevaid küsimusi esitama,” küsis Telegram.ee.

Kui 2. jaanuaril teatas terviseamet, et juba 60% uutest nakkusjuhtudest olid vaktsineeritud, siis 3. jaanuaril nakatunute juurde vaktsineeritute protsenti ei märgitud, sest terviseamet otsustas seda infot edaspidi jagada ainult kord nädalas.

• 3. jaanuaril andis kodanikuliikumine Eestimaa Emad peaministri büroole ja valitsusele üle pöördumise, millele alla kirjutanud 1048 inimest esitasid ettepanekud laste vaimse ja füüsilise tervise säästmiseks ja kaitseks jätkuva koroonakriisi ajal.

Samal päeval teatas Indianapolise avalik ringhääling: USA elukindlustusfirmad löövad häirekella ja teatavad, et praegu registreeritakse Ameerikas ligi 100 000 üleliigset surmajuhtumit kuus. Elukindlustusfirma OneAmerica andis teada 18–64-aastaste ameeriklaste hulgas surmajuhtumite 40% suurenemisest.

• 4. jaanuaril avaldas El Salvadori valitsus video, kus propageeris piiravate meetmete asemel Covidiga võitlemiseks tervislikke eluviise.

Koroonaterroristide FB postitused

• 5. jaanuaril avaldas Vanglaplaneet.ee salvestuse sellest, kuidas 23. novembril 2021 Rakvere koolides toimunud üle 12-aastastele lastele mõeldud infotunnis ütles dr Karmen Joller, et nad ei pea vaktsiinivastast vanemat kuulama. “Vaktsiinidel praktiliselt puuduvad kõrvaltoimed,” ja “Me teeme selle vaktsiini ära ka siis, kui lapsevanem on täiesti vastu, et perearst seda teeb,” olid mõned Jolleri laused.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s artikkel “Uuringud kinnitavad, et alates koroona vastu vaktsineerimisest on liigsuremus märkimisväärselt tõusnud”.

Villu Zirnask aga kirjutas Eesti Päevalehes, et “kui pärast kolme vaktsiinidoosi saadakse ikkagi koroona, on õigus kahelda.”

Fox Newsile andis intervjuu USA Florida osariigi tervishoiu peainspektori dr Joseph Lapado, kes ütles, et piirangud on ebatervislikud ja lõhestavad.

• 6. jaanuaril teatas ERR, et perearstikeskused on hädas koroonavaktsiini lastedooside ülejäägiga.

Samal päeval tegi Vilja Kiisler Eesti Päevalehes intervjuu teadusnõukoja uue juhi Toivo Maimetsaga, kes ütles, et “praegused vaktsiinid tehti hoopis teistsuguse viiruse vastu” ja “Maski kasutegur ei ole ei null ega sada protsenti, küll aga näiteks 20 protsenti.” Kiisler tõi välja, et maske kantakse vaid trahvihirmus ja taskusse kägardatud maskide kasutamine on mõttetu.

Austria liidukantsler Karl Nehammer teatas aga, et kui kahemeetrist vahemaad ei suudeta hoida, tuleb edaspidi isegi välitingimustes kanda ka FFP2 (meditsiinilist) maski.

Foto: freepik.com

Reuters aga teatas, et värske kohtuotsuse kohaselt peab FDA Pfizeri dokumendid avalikustama soovitud 75 aasta asemel hoopis 8 kuu jooksul.

• 7. jaanuaril toimunud pressikonverentsil vabandas Taani suurim ajaleht Ekstra Bladet oma lugejate eest, et nad on “hüpnootiliselt” järginud valitsuse COVID-19 narratiivi ja tunnistas, et “me põrusime”. Ajalehe suur esilehe pealkiri oligi “Me põrusime”. “Peaaegu kaks aastat oleme me – ajakirjandus ja elanikkond – olnud nagu hüpnoosis, ülekoormatud valitsuse igapäevaste koroonaviiruse arvudega,” tunnistati artiklis.

Samal päeval liitusid Peterburi kauplused ühe restoraniärimehe üleskutsel QR-koodide boikotiga.

• 8. jaanuaril kirjutas Telegram.ee-le staažikas päästja, kes oli väga pettunud päästeameti otsuses jätta vaktsineerimata töötajad ilma tulemustasust ja lisapuhkusest. Ta lisas, et alates 5. märtsist ei saa vaktsiinist keeldunud inimene Päästeametis edasi töötada.

Samal päeval ütles Briti endine vaktsineerimisjuht Clive Dix Daily Maili vahendusel, et inimeste massilisest koroona vastu vaktsineerimisest tuleks loobuda.

ERR-is ilmus intervjuu endise rahandusministri ja EKRE esimehe Martin Helmega, kes tegi ettepaneku kogu koroona erimeetmete pakett tühistada ja naasta normaalse elu juurde.

• 10. jaanuaril teatas Delfi, et politsei- ja piirivalveamet (PPA) lõpetas 31. detsembri seisuga töösuhte 34 vaktsineerimata töötajaga. Kui augusti lõpus 2021 lekitati sotsiaalmeediasse infot, et PPA plaanib vallandada vaktsineerimata töötajaid, sildistas Delfi faktikontroll selle valeinfoks ja paanika külvamiseks.

Samal päeval avaldas Tel Avivi ülikooli mikrobioloogia- ja immunoloogiaosakonna juhataja, professor Ehud Qimron avaliku kirja “Tervishoiuminister, on aeg tunnistada läbikukkumist!”, kus kritiseeris jõuliselt Iisraelis tehtud katastrofaalseid vigu ja masendavaid valeotsuseid, mida seoses koroonaviiruse levikuga oli senimaani tehtud ja jätkuvalt tehakse.

• 11. jaanuaril teatas Euroopa ravimiameti (EMA) vaktsiinistrateegia juht Marco Cavaleri, et tõhustusdoosid võivad olla risk inimeste immuunsüsteemile ja neljas vaktsiinidoos ei ole põhjendatud.

• 12. jaanuaril avaldas Vaktsiinikahjustusega Laste Vanemate Ühing (VLVÜ) eestikeelse tõlke Iisraeli vaktsiiniohvritele hääle andnud dokumentaalfilmile “Tunnistuste projekt. Vaktsiiniohvrite tunnistused peale Covid-19 vaktsineerimist”.

• 13. jaanuaril, täpselt 1 aasta peale eelmise valitsuse lagunemist, käis Telegram.ee Kaja Kallasele “Idiokraat 2021” võidukarikat üle andmas – Stenbocki majja sai toimetatud peaministri nimega kuldne võidukarikas, mille Riigikantselei administraator lubas lahke naeratuse saatel Kallasele üle anda ja kinnitas, et ära see kuskile ei kao. Teisele kohale jäi Tanel Kiik ning kolmandale dr Karmen Joller. Idiokraati käis Telegram.ee lehel valimas 4972 inimest.

Samal päeval saatis Terviseameti juhtivtöötaja Mari-Anne Härma Eesti perearstidele kirja, milles ta selgitas, et alates 17.01.2022 tuleb kasutusele uus PCR-test, mis suudab eristada SARS-CoV-2-te, A- ja B-grippi ning RS-viirust. Telegram küsis: kas varem pandi need kõik ühte patta?

Uus mittetulundusühing Ühinenud Meedikud ja Teadlased, mida esindasid juhatuse liikmed arstiteadlane Alar Aab, hambaarst Meeme Mõttus ja anestesioloog Riin Sildos, andis aga teada, et soovivad toetada läbipaistvat, ausat ja teaduspõhist meditsiini ning kutsusid endaga liituma ka teisi meedikuid.

USA ülemkohus aga tõkestas president Bideni vaktsineerimis- ja testimisnõude eraettevõtetele.

• 14. jaanuaril kirjutas Euroopa meedia, et Prantsuse kohtu otsuse kohaselt on vaktsiinisüsti järgne surm sisuliselt enesetapp. Nimelt viitas elukindlustuse tõttu kohtulahingusse läinud kindlustusfirma, et vaktsineerimise tagajärjel surnud mees nõustus vaktsineerimisega omal valikul. Tänu kohtu otsusele ei pidanud kindlustusfirma mehe lähedastele tema surma puhul kindlustussummat välja käima.

• 15. jaanuaril näitasid hollandlased üles kodanikuallumatust: kohvikud ja baarid avati koroonakeeldudest hoolimata, kuigi valitsus teatas pressikonverentsil, et avatakse vaid spordikeskused, ilusalongid ja ülikoolid. 

Itaalias Milanos toimunud nn rohelise passi ja tervisediktatuuri vastasel meeleavaldusel pidas kõne viroloog ja Nobeli preemia laureaat Luc Montagnier, kes teatas, et vaktsineerimata inimesed päästavad maailma ja vaktsiinidest pole absoluutselt mitte mingit kasu.

Samal päeval teadusväljaandes Journal of Hazardous Materials avaldatud uuring näitas, et polüpropüleenist tehtud ühekordsed maskid nõrguvad kantserogeensetest ftalaatidest.

Samal ajal selgus kogu maailma meedia tähelepanu all, et Austraaliast saadetakse välja Austraalia lahtistel mängima pidanud Serbia tennisist Novak Djokovic, kellele keelduti viisa andmisest 6. ja uuesti 14. jaanuaril, kuna mees ei olnud koroona vastu vaktsineeritud.

Foto: kollaaž

• 16. jaanuaril kirjutas Telegram.ee: “Mis on ühist Suurbritannia endisel vaktsineerimisjuhil Clive Dixil, Hispaania tervishoiuministril Carolina Dariasel ja peaministril Pedro Sanchezil, Päevalehe arvamustoimetajal Villu Zirnaskil, Postimehe toimetajal Lea Danilson-Järgil ja Õhtulehe peatoimetajal Martin Šmutovil? Nad kõik on viimase nädala jooksul (sotsiaal)meedias andnud mõista, et koroonapiirangud tuleks lõpetada ja/või koroonasse tuleks edaspidi suhtuda nagu grippi.”

Samal päeval avaldas Õhtuleht musta huumori sugemetega loo “PÄEV KOROONATELEFONIL: “Millise tõhustusdoosi pean tegema, et surma ei saaks?““.

• 17. jaanuaril kirjutas Telegram.ee: “Isegi ametlikult on koroonahaigeid Eestis vaid 0,02%. Peatage võltspandeemia ilma haigeteta!”

Samal päeval toimus aga tõeline idiokraatia hoopis Austraalias: Perthis oli keset suve 1(!) inimene haiglas ja kõigile teistele kehtis vaktsiinipassi kohustus.

• 18. jaanuaril vahendas Meditsiiniuudised.ee, et Iisraeli uuringu kohaselt ei peata koroona omikron-tüvega haigestumist isegi 4 vaktsiinidoosi.

• 19. jaanuaril avaldas Telegram.ee terviseameti vastused teabenõudele, millest selgus, et 99% COVID-19-ga surnutest olid kaasuvad haigused ja 24% neist olid vaktsineeritud. Samal ajal puudus Terviseametil teave, et juba eelnevalt koroonat põdenud inimene oleks teistkordse põdemise tagajärjel surnud. (PS. Kui 99% surnutest olid kaasuvad haigused, siis lihtne arvutus näitab, et kahe aasta jooksul oli Eestis ainult koroonasse surnud 20 inimest.)

Samal päeval ütles Martin Kadai ERR-ile, et Eestis on PCR-testimisega üle võlli mindud.

Telegrami podcast‘is küsis William Koval: “11. märtsil saab juba 2 aastat sellest, kui pidime maaima kaheks nädalaks lukku panema… Seega see oleks sümboolselt ilus päev maailma taasavamiseks. Teeme ära? Sest keegi teine seda meie eest ei tee.”

Sel päeval (19.01.2022) avaldas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) dokumendi “Avaldus rahvusvaheliste tervise-eeskirjade (2005) erakorralise komitee kümnenda koosoleku kohta seoses koroonaviiruse haiguse (COVID-19) pandeemiaga”, milles toodi muu hulgas välja see, mida Telegram jt “vandenõuteoreetikud ja lamemaalased” on kaks aastat rääkinud: reisipiirangud ja riikide sulgemised ei anna olulist lisaväärtust võitluses COVID-19 vastu.

• 20. jaanuaril kajastas ERR, et Suurbritannia kaotab vaktsiinipassid ja maskikohustuse.

Samal päeval kinnitas sotsiaalministeerium Telegram.ee-le, et koroona haiglaravi statistikas kajastuvad ka nt autoõnnetuses viga saanud inimesed, kellel oli test positiivne.

Delfi Forte aga kirjutas, et terviseamet sõlmis aasta viimastel päevadel uue koroonaviiruse testimise raamlepingu seniste partnerite Medicumi ja Synlabiga: lepingutasu käesolevaks aastaks olevat 100 miljonit eurot. Selgus ka, et PCR-testimine on koroonapandeemia algusest peale koos uue hankega läinud riigile maksma 229,14 miljonit eurot.

Irja Lutsar ütles ERR-ile, et koroonatestiga võiks kõiki inimesi üritustele lubada ja praegustel piirangutel pole enam suurt mõtet.

Sama päeva õhtul saatis Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon EVEA oma liikmete nimel Vabariigi Valitsusele pöördumise, milles tehakse ettepanekud hüvitada kahju koroonakriisi meetmete ja piirangute tõttu kannatanud ettevõtetele ning vaadata viivitamatult üle kõik täna kehtivad kellaajalised tegutsemispiirangud ja taaslubada immuniseerimistõendi kõrval ka testimist.

• 21. jaanuaril andis Telegram.ee-le videointervjuu Tartu kiirabiõde-brigaadijuht Jevgeni Popakul, kes väitis, et koroonaga haiglasse sattumist saab vältida vana gripiravimiga.

Samal päeval võttis Telegramiga ühendust murelik lapsevanem, kes ütles, et Pärnu Ülejõe põhikoolis ei lubanud õpetaja karantiini saadetud õpilasel osaleda videotunnis, kuna laps polnud vaktsineeritud.

• 22. jaanuarist tühistas Rootsi riiki saabuvatelt turistidelt koroonatesti nõudmise. Sel ajal olid seal restoranid, kohvikud ja baarid on avatud kõigile. Maskikohustust ei olnud, maskid olid soovitavad ainult täiskasvanutele ja ainult ühistranspordis (vaid tipptundide ajal).

Foto: freepik.com / kollaaž

Samal päeval ütles Soome terviseameti (THL) terviseohutuse direktor Mika Salminen Helsingil Sanomatele, et koroonapass ei takista viiruse levikut.

Sel päeval avaldati rohkem kui 120 linnas üle maailma meelt koroonameetmete vastu kuuenda ülemaailmse meeleavalduse Word Wide Demonstration raames.

• 24. jaanuaril ütles matemaatik Krista Fischer Delfile, et kahe doosiga vaktsineeritutel on nakatumine sarnane vaktsineerimata inimestega.

Samal päeval tegi Hando Tõnumaa Kaja Kallasele koroonakriisi lahendamise osas pakkumise: tehke korda, astuge tagasi või minge vangi.

Sel päeval said USA senaator Ron Johnsoni eestvedamisel toimunud ümarlaual kokku arvukad teadlased, arstid, eksperdid ja advokaadid. Toimus koroonaviirusele ja -vaktsiinidele keskendunud paneel “COVID-19: Teine arvamus“, kus selgus muuhulgas USA militaarandmebaasist pärineva info põhjal, et vaktsineerimisega käsikäes on 11 kuuga tõsised terviseprobleemid mitmekordistunud.

• 25. jaanuaril kirjutas Helsingin Sanomat, et Soome epidemioloogi Jussi Sane sõnul kestab pandeemia nii kaua kui inimesed sellesse usuvad. Telegram.ee tuletas see peale meelde, et 14. detsembril 2021 kirjutasid USA teadlased David Robertson ja Peter Doshi teadusajakirjas BMJ, et pandeemiad ei lõppe nakatumiste arvu langusega, vaid siis, kui neil pole rahva, meedia ja poliitilise eliidi silmis enam uudisväärtust. 2022. aasta suvel tegi sarnase avalduse ka Irja Lutsar.

• 26. jaanuaril ütles advokaat Paul Keres ERR-ile, et valitsus rikub põhiseadust, kui jätkab seniste piirangutega.

Samal päeval toetasid koroonatõendist loobumist kõik riigikogu fraktsioonid. Teadusnõukoja juht Toivo Maimetsa sõnul seda aga veel ei juhtu.

Sel päeval avaldasid Läti arstid ja tervishoiutöötajad avalik kirja: “Me ei tohi vaikida! Covid-19 politiseerimine ja arstieetika.”

• 27. jaanuaril teatas Rootsi terviseamet, et ei soovita vaktsineerida viie- kuni 11-aastaseid lapsi koroonaviiruse vastu.

• 28. jaanuaril teatati, et veebruaris peab ligi 75 000 inimest koroonapassi kehtivuse jätkamiseks tegema kolmanda süsti.

Foto: freepik.com / kollaaž

Samal päeval sai teatavaks oluline vahevõit, kui Tartu ringkonnakohus andis Kotkaristi kuldristiga pärjatud politsei- ja piirivalveameti (PPA) Piusa kordoni vanemkoerajuhile, komissar Kersti Nüüdile PPA vastu esialgse õiguskaitse ning leidis, et PPA-st vaktsineerimata töötajate vallandamine ei pruugi sisejulgeoleku tagamisele kuidagi kaasa aidata.

• 29. jaanuaril toimus Kanada pealinnas Ottawas Covid-19 piirangute ja vaktsiinisunni vastane meeleavaldus, kus osales hinnanguliselt üle 50 000 suure veoauto ja üle miljoni inimese. Rekade ja autode proteste planeeriti seepeale Kanadast alanud momentumist jõudu saades kõikjal maailmas, ka Saksamaal, Soomes ja Eestis.

• 30. jaanuaril teatas Keskerakond, et tahab kaotada koroonapassi 7. veebruarist: ühiskond peab taas avanema. Erakonda kuuluv tervise- ja tööminister Tanel Kiik kommenteeris järgmisel päeval ERR-ile, et piirangutest võiks tema hinnangul loobuda järk-järgult veebruari jooksul.

• 31. jaanuaril leevendas Taani koroonapiiranguid vaatamata omikroni tüve suurele levikule.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s artikkel “Enam kui 1000 uuringut: COVID-19 vaktsiinid ei ole nii ohutud kui reklaamitakse”.

Soome peaminister Sanna Marin teatas aga, et veebruaris kaovad riigis kõik koroonaviiruse epideemiast tingitud piirangud.

Teadusajakiri The Lancet avaldas jaanuaris uuringu ”SARS-CoV-2 edasikandumine täielikult vaktsineeritud isikute seas”, millest selgub, et vaktsiinidest pole viiruse leviku takistamisel kasu.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top