APRILL 2020

• 1. aprillil ilmus Telegram.ee-s ülevaade värskest Joe Rogani podcast’ist, kus mehel käis külas koroonapaanika levitaja, nakkushaiguste ekspert ja epidemioloog Michael Osterholm, kes oli seotud ka koroonavaktsiini loomisega.

Ülemaailmsel naljapäeval avaldas Telegram.ee esimese artikli, mis heitis kahtlust ametlikule viirusteooriale ning 19. sajandi teadlaste Antoine Béchampi ja Louis Pasteuri vastasseisule. Artikkel pealkirjaga “Viroloogia ning vaktsiinid kahtluse all: kas koroonaviirus on üldse “nakkav”?” kogus üle 7000 jagamise.

Samal päeval avaldas Maaleht vastulause algselt Maalehes ja sealt kustutamise järel Telegram.ee-s ja sotsiaalmeedias levinud intervjuule Ameerika arsti Richard Z. Chengiga, kus meditsiinijuht Arkadi Popov avaldas arvamust, et “C-vitamiini efektiivsuse kohta puuduvad veel tõenduspõhised andmed”. Telegram.ee pööras seejärel tähelepanu mõned nädalad varem Postimehes ilmunud artiklile “Liposoomne C-vitamiin võib aidata ka koroonaviiruse vastu“ (praeguseks kustutatud), milles seisis must-valgel: “Kliiniliste uuringutega on tõestatud, et viirushaiguste puhul tugevdab C-vitamiin immuunsüsteemi ning lühendab haiguse kulgu ja haige olemise aega ka juba haigestumise korral.”

• 2. aprillil avati Kuressaare välihaigla, mis suleti juba sama kuu lõpus. Kokku sai seal selle aja jooksul ravi 15 patsienti.

Samal päeval (2. aprillil) avaldasime Telegram.ee-s artikli “12 eksperti, kes kritiseerivad koroonaviiruse paanikat – mis nad siis ütlevad?”, kus USA, Saksamaa, Šveitsi, Prantsusmaa ja Taani arstid ning teadlased panid koroonameetmed küsimärgi alla.

• 3. aprillil avaldas materjaliteadlane Marek Strandberg Youtube´is video, kus demonstreeris, kuidas desinfitseerida poest ostetud kaupa seebivee, 80% viina ja vesinikperoksiidiga. Kuigi selle video tõenduspõhisuse ja reaalse väärtuse seadsid juba siis paljud teadlased ja arstid suure küsimärgi alla, levis õpetus sotsiaalmeedia ja suurte päevalehtede kaasabil suurema osani eestlastest ja meetodit kasutasid (kümned) tuhanded.

Samal päeval levis USA-s ning peagi ka Euroopas ja Eestis kulutulena Emmyga pärjatud ajakirjaniku Del Bigtree saade “The Highwire”, kus mees analüüsis kriitilise pilguga koroonaviiruse ravi ja statistikat.

• 4. aprillil hakkasid kehtima piirangud korraga kauplustes viibivate klientide arvule. Kaupmeestele tuli korraldus ootamatult, sest see kuulutati välja eelmise päeva õhtul.

• 5. aprillil ilmus Telegram.ee-s tõlkena geopoliitika analüütiku, kirjaniku ja ajakirjaniku Pepe Escobari arvamuslugu “”Isolatsiooniplaneet” kui inimkonna proovikivi”, milles ta vaatles koroonakriisiga kaasnevat ja ennustas üsna täpselt, kuidas kriisi poliitiliselt ning äriliselt ära hakatakse kasutama.

Samal päeval ilmus ERR-is artikkel, kus Eesti Politsei kurtis, et ilus ilm tõi inimesi massiliselt loodusradadele. PPA Facebookis seisis: “… hommikune patrulliring Keila-Joal, Vääna-Jõesuus ja seal lähistel oli vaikne ja rahulik. Politseinikud lootsid, et sellisena möödub ka kogu tänane päev, kuid juba mõned tunnid hiljem Keila-Joale naastes vaatas seal vastu ligi 50 autot! See tähendab üle poolesaja autotäit inimest, kes seavad ohtu nii enda kui ka teiste tervise…” Vaid mõned nädalad varem oli ka dr Joller valitsuse pressikonverentsil öelnud, et “Palun ärge trügige Viru rabasse ega mänguväljakutele”.

• 6. aprillist sai Telegram.ee lehel vaadata eestikeelsete subtiitritega Billy Sixi videot “Koroonapandeemia pettus”, mida korduvalt Youtube´ist kustutati. Telegrami lehel kogus see üle 35 000 vaatamise ja Telegrami Youtube´ist kustutati see 81 000 vaatamise järel.

• 7. aprillil jagas raadio MyHits oma Facebooki lehel videot, kus Eesti muusikud telefoniga filmitud klippides lausuvad: “Püsi kodus!”

Samal päeval toimunud koroonaviiruse teemalisel veebinaril tegi ettekande Tartu ülikooli mikrobioloogia professor ja valitsuse teadusnõukoja juht Irja Lutsar, kes ütles Eesti koroonasurmadest rääkides järgmist: “Väga raske on praegu öelda, kas nad on surnud COVID-isse või COVID-iga, see vajab veel edasisi uuringuid.“

• 8. aprillil ilmus Turundajate Liidu lehel ja Edasis intervjuu koroona šokikampaania “Lähed välja – levitad viirust. Püsi kodus!” autori Urmas Villmanniga, kus too sedastas: “See on kõige olulisem ja kõige elulisem kampaania, mida kunagi oma elus teinud olen.”

Samal päeval ilmus Telegram.ee lehel Johannes Gutenbergi Mainzi ülikooli emeriitprofessori dr Sucharit Bhakdi avalik kiri Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile. Professor Bhakdi nõudis 26. märtsil saadetud pöördumises Covid-19-le reageerimise kiiret ümberhindamist ja küsis kantslerilt viis üliolulist küsimust. (vt ka 22. aprill 2020)

• 9. aprillil ilmus Eesti Päevalehes intervjuu režissööri ja produtsendi Toomas Kirsiga, kes leidis, et Eero Epneri üleskutse, kus näitlejad inimesi koju õhutasid jääma, oli lihtsalt piinlik. Kampaaniat “Kurat, püsi kodus!” kommenteeris ta järgmiselt: “Inimesel, kes sellise kampaania peale tuli, on pehmelt öeldes ajupeetus.”

Telegram.ee-s ilmus 9. aprillil kokkuvõte intervjuust USA epidemioloogi Knut Wittkowskiga (New Yorgi Rockefelleri ülikooli pikaajaline biostatistika, epidemioloogia ja uuringudisaini osakonna juhataja), kes väitis, et maailmas jätkuvad koduarestid pikendavad üsna kindlasti koroonaviiruse puhangut, selle asemel, et seda tegelikult leevendada. Tema seisukoht tehti faktikontrollijate poolt pihuks ja põrmuks (mis sest, et aasta hiljem muutus see seisukoht üha levinumaks ka peavoolus – vt 27. august 2021 intervjuu Harvardi epidemioloogi Michael Minaga). Telegram.ee sai selle artikli avaldamise tõttu Facebooki faktikontrolli ametlike partnerite tõttu Eestis esimese suurema shadow ban´i (meie postitused ei levinud enam orgaaniliselt).

Samal päeval toetas valitsus haridusminister Mailis Repsi plaani taastada alates 15. maist koolides vabamas vormis õpe. Teatati ka, et põhikooli lõpueksamid jäävad ära ja gümnaasiumilõpetajad peavad sooritama ainult kaks riigieksamit.

Koroonaterroristide FB postitused

• 10. aprillil kirjutas perearst Karmen Joller oma Facebooki lehel taas, et valesti kasutatuna on maskid ühed suurimad nakkusallikad: “”Tatilappide” valesti kandmine on kordades ohtlikum kui mittekandmine! Mask ei asenda kätepesu ega distantsi hoidmist!”, lisades: “Mina ise avalikus ruumis maski pigem ei kanna (hetkel pole ka rahvarohkeid kohti). Käsi pesen koju jõudes korralikult sooja vee ja seebiga, desinfitseerimisvahendit ei kasuta.”

• 11. aprillil hakkas kehtima Soome sisenemise piirang, mille raames ei lubanud Tallinna ja Helsingi vahel sõitvad laevad enam oma pardale reisijaid.

• 15. aprillil teatas USA, et peatab ajutiselt Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) rahastamise, kuni uuritakse organisatsiooni tegevust koroonaviiruse leviku alguses.

Samal päeval avaldas Telegram.ee ülevaate dokumentaalfilmist “WHO – lobistide haardes?“, mis käsitles riikide aina vähenevat rahalist panust WHO tegevusse ning tõi välja, et kui Bill & Melinda Gatesi fond loobuks igal aastal miljonite dollarite Genfi saatmisest, ei oleks välistatud WHO kokkukukkumine.

• 17. aprillil läks eetrisse podcast’i Ausad Mehed episood, kus saatejuht Chris Kala rääkis Telegram.ee Hando ja Marianniga muu hulgas ka koroonapaanikast ning koos jagati rahustavaid sõnumeid.

• 18. aprillil ilmus Telegram.ee-s artikkel (“1918. aasta inimkatsed: kas nakkushaiguste teooria on laboriväliselt tõestatud?”) 1918–1919 USA rahvatervise teenistuse ja mereväe poolt läbi viidud inimkatsetest, mis püüdsid tõestada gripi nakkusohtlikkust. NCBI-s avaldatud teadusuuringust selgus, et katsealuseid gripiga nakatada püüdes ei suudetud “viirust” katsetingimustes tervetele inimestele üle kanda.

• 19. aprillil avaldas Vanglaplaneet.ee eestvedaja Peeter Proos video “Avalik pöördumine EKRE juhtidele seoses eriolukorraga”, kus küsis: “Alates eriolukorra kehtestamisest Eestis vaevab mind küsimus, kuhu on kadunud EKRE juhtkonna ratsionaalsus, loogika, kriitikavõime ja oskus nimetada asju õigete nimedega. Miks lauldakse nüüd täpselt sama laulu, mida peavoolumeedia ja rahvusvahelised organisatsioonid ning isegi ei vaevuta oma peaga mõtlema? Viimane piisk karikasse maandus 12. aprillil eetris olnud “Räägime asjast” saate ajal. Hoolimata sellest, et järjest rohkem on tõendeid, et koroonaviiruse näol on tegemist laboris loodud, mitte kõige tapvama ja ravitava viirusega, mida kasutatakse ära, et rahvusriike majanduslikult põlvili suruda, siis EKRE ladvik mitte lihtsalt ei ignoreeri seda, vaid lausa naeruvääristab selle info päevavalgele toojaid.”

• 20. aprillil esitas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) peaministrile tema palvel omapoolsed kommentaarid ja ettepanekud “koroonakriisist” väljumisstrateegia kohta, keskendudes eelkõige praktilistele sammudele, mis aitavad ettevõtjatel kriisi seljatada.

Foto: cottonbro / Pexels

• 21. aprillil rääkis sotsiaalminister Tanel Kiik ERR-i saates “Esimene stuudio”, et eriolukorda tõenäoliselt pikendatakse.

• 22. aprillil avalikustas valitsus piirangute leevendamise kava.

Samal päeval ilmus Telegram.ee lehel lehel esimene “Avalik kiri Eesti vastutavatele isikutele seoses COVID-19-st tingitud kriisiga”, mille aluseks oli dr Bhakdi avalik kiri Merkelile. Kiri sisaldas 9 kriitilist küsimust koroonakriisi haldamise kohta.

MÄRKUS
Soovisime „Avalikku kirja“ algselt avaldada ka Eesti paberlehtedes – paraku ei olnud ükski suurem päeva- ega nädalaleht nõus seda tegema (tsensuur või enesetsensuur?), ka mitte raha eest (teiste seas loobus meie küsimuste avaldamisest ka Objektiiv.ee)… Tegime siis hoopis www.avalik-kiri.ee veebilehe, panime sõpradega jõud kokku ja ostsime reklaami raadiotesse ja teistesse meediakanalitesse, kuhu lubati. Ainus julge, kes „Avalikku kirja“ veel kajastas, oli Vanglaplaneet.ee.

Lisaks avaldas Telegram.ee 22. aprillil eestikeelsete subtiitritega ARTE dokfilmi “Hirmu ärakasutajad” (2009) – debatt A-gripiviirusest ehk kuidas seagripist sai äri, mis on täis ilmselgelt paralleele koroonakriisiga.

• 24. aprillil teatas valitsus eriolukorra pikendamisest 17. maini. Samas ka plaani osa piiranguid lõpetada varem ja osa jätta kehtima ka pärast eriolukorra lõppu. Lätis pidi eriolukord kestma 12. maini ja Soomes 13. maini.

• 26. aprillil toimus Saaremaal protestiaktsioon “Aitab!” saarel kehtivate rangete piirangute vastu, eelkõige liikumispiirangu vastu mandrile ja tagasi. Aktsiooni algatajaks oli ettevõtja ja Saaremaa vallavolikogu liige Andres Tinno, kes kutsus pooltunniks õue tulema ja rahulikult toolile istuma (ikka 2+2 reeglit järgides) nii saarlasi kui mandri rahvast.

• 27. aprillil teataski valitsus otsusest leevendada piiranguid kaubandusele ja teenindusele Saaremaa ja Muhu vallas ning täiendavate erilubade väljaandmise alustamisest, mis lubavad liikuda saarte ja mandri vahel. Samuti kinnitas valitsus otsuse, mille kohaselt ei toimu Eestis mais ja juunis avalikke üritusi ning suurüritused on ära jäetud kuni augusti lõpuni.

Samal päeval ilmus Tavid.ee lehel suur analüüs “Kas koroonakriis kukutab kokku maailma majandussüsteemi?”, milles tõdeti, et juhul kui katastroofilise pandeemia kartuses kehtestatud piirangud kaotatakse lähiajal, oleks majanduse suhteliselt kiire taastumine endiselt võimalik…

Delfi faktikontroll sai kriitikat, kui  27. aprillil ilmus Telegram.ee-s poliitikavaatleja Andres Laiapea igakuine ülevaade POLKA (“Poliitiline karussell”), kus ta tõi välja, et faktikontrollijad ei asenda kriitilist mõtlemist ja võivad oma võimu ka kuritarvitada: “Delfi ja sellega seotud Eesti Päevaleht on olnud (vähemalt paljude nende hambusse jäänud inimeste hinnangul) kohati ka ise suured valeuudiste või siis ebatõeseid väiteid sisaldavate ning lugejaid eksitavate lugude tootjad ja levitajad. Kas tundub usutav, et selle toimetuses töötavad inimesed suudavad Facebooki jaoks faktikontrolle tehes jääda objektiivseks ka siis, kui peavad lahkama mõnda omaenda väljaandes ilmunud lugu?”

• 28. aprillil ilmus The Washington Timesis artikkel “Koroonaviiruse pandeemia – ajaloo suurim poliitiline pettus”, kus seisis: “Uus koroonaviirus on tõeline. Kuid reaktsioon koroonaviirusele on ülepaisutatud. Aja jooksul paljastatakse, et see on poliitiline pettus.”

Samal päeval soovitasid Eesti valitsuse teadusnõukoja liikmed eriolukorra piiranguid kiiremas tempos leevendada, sest nakatumiste arv langes üle riigi.

• 29. aprillil ilmus ERR-is uudis, et NETS-i (nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse) muutmine annaks terviseametile ja valitsusele hädaolukordadeks suuremad õigused. “Eelnõu peaks riigikogu suurde saali jõudma esimesele lugemisele 6. mail ja vastu võetama hiljemalt 17. maiks, et järgmisest päevast, mil eriolukord lõppeb, ei tekiks riigiasutustel ja omavalitsustel peataolekut,” seisis artiklis. Tuletame meelde, et sel ajal olid valitsuses Keskerakond, Isamaa ja EKRE.

Samal päeval tegi Austraalias Sky News intervjuu Johan Giesecke´iga (endine Rootsi riiklik epidemioloog ja tollane WHO nõustaja), kes kritiseeris riike, kes rakendasid liikumispiiranguid ning nentis, et koroonaviiruse surmavus võib küll olla pisut gripist suurem, ent ei midagi katastroofilist, nagu ennustati.

Samuti jõudis sel päeval internetti Brian Rose’i (London Real) ja dr Andrew Kaufmani vestlus Covid-19 pandeemia, viroloogia, eksosoomiteooria ja kodanikuvabaduste õõnestamise teemal. Osasid lõike sellest intervjuust kajastati ka Kanal 2 eetris olnud saates nimega “Alarm – koroonast hirmuvabalt”.  (vt 13. mai 2020)

Lisaks läks sel päeval eetrisse  Telegram.ee podcast “Mõttekoht: kas koroonaviirus on nakkav?”.

• 30. aprillil ilmus Telegram.ee-s artikkel “California arstid Daniel Erickson ja Artin Massihi: On käes aeg ühiskond taas avada!”.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top