MAI 2020

Foto: freepik.com / kollaaž

• 1. mail korraldas Vanglaplaneet.ee protestiaktsiooni “Astu välja“, kus osales Facebooki andmetel 1500 inimest. Üleskutses seisis:

“COVID-19 paanika tõttu kehtestatud eriolukorra rahvaalgatuslik lõpetamine.
Üleskutse eriolukorra rahumeelseks lõpetamiseks, kui valitsus otsustab hetkel järjest naeruväärsemaks muutuvat olukorda pikendada.
Antud juhul on ravim hullem kui haigus ning viirusega võitlemiseks on ka teisi vahendeid peale majanduse täieliku väljalülitamise.
ASTUME VÄLJA ja näitame valitsusele, et me ei kavatse kodus istuda ning pealt vaadata, kuidas nad meie riigi majanduse langusesse paiskavad ja inimestelt liikumisvabaduse röövivad.  1. mail kell 12:00 – 13:00 tulge kõik välja tänavatele!”

• 2. mail avati välijõusaalid ja vabaõhumuuseumid ning hakati lubama välitingimustes toimuvaid spordiüritusi.

• 3. mail tähistati ülemaailmset vaba ajakirjanduse päeva. Iroonilisel kombel võttis mõni päev varem Facebook maha David Icke’i ametliku lehe, lisaks katkestas Youtube 3. mail poole pealt LondonReal.tv Brian Rose´i järjekordse otseintervjuu David Icke´iga.

• 4. maiks olid Vikipeedia andmetel koroonatestimise kulud jõudnud 2,58 miljoni euroni (sh kõik kaasnevad kulud).

Samal päeval avaldas Telegram.ee oma esimese vodcast’i ehk üle interneti tehtud podcast’i, kus meie külalisteks olid Varro Vooglaid ja Markus Järvi uudisteportaalist Objektiiv. Koroonapettuse teemadel jäid Vooglaid ja Järvi pigem vaoshoituks.

• 5. mail ilmus Telegram.ee-s video dr Klaus Püschelist, kes on alates  1992. aastast olnud Hamburg-Eppendorf Ülikooli (UKH) Kohtumeditsiini Instituudi direktor. Professor on Saksamaal tuntud kui tõeline patoloogia autoriteet, kes võttis korduvalt avalikult sõna, öeldes, et koroonakriisiga on üle pingutatud ning et tema poolt lahatud Covid-19 patsientidel oli kõigil mõni muu haigus enne seda ja nad oleksid nagunii varsti ära surnud. “Hamburgis pole mitte keegi surnud COVID-19 viirushaigusesse,” väitis ta.

• 6. mail kajastas Telegram.ee veel üht uudist Saksamaa peavoolust – nimelt võttis liitvabariigi valitsus tervishoiuminister Jens Spahni eestvedamisel menetlusse eelnõu, mille kohaselt tuleks välja töötada nn immuunsuspass. Spahn ütles pressikonverentsil, et tegemist on “tulevikku vaatava regulatsiooniga“.

• 8. mail tegi Telegram.ee Terviseametile faktikontrolli. Nimelt ütles Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai ETV saates “Ringvaade”, et “koroonaviiruse sügisene puhang võib olla agressiivne tsunami“. Kadai selgitas, et Terviseamet pani ühe teadusartikli põhjal paika kolm stsenaariumi, kuidas võiks pandeemia edasi kulgeda. Telegrami faktikontroll uuris Martin Kadailt välja, millise teadusartikli põhjal Terviseamet sellise stsenaariumi koostas. Selgus, et tegu oli hirmukülvajast farmaatsiakartelli lobimehe Michael Osterholmi poolt ette kirjutatud kolme koroonapandeemia stsenaariumiga…

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s uudis Tansaaniast, kus COVID-19 testikomplektiga võetud proovid kitselt, lambalt ja pawpaw-puuviljalt osutusid positiivseks.

11. mail hakati Tallinnas järk-järgult avama linnale kuuluvaid mängu- ja spordiväljakuid.

Telegram.ee avastas sel päeval artikli “Vaatame saadaolevale infole näkku: kas koroonaviiruse test on pettus?”, mis võttis luubi alla koroona PCR-testide usaldusväärsuse. Artiklis pöörati tähelepanu samadele probleemidele nagu ERR-i artiklis “Testide ebakõla raskendab koroonapositiivse nakkusohtlikkuse määramist” 9 kuud hiljem, 25. veebruaril 2021. (vt ka 25. veebruar 2021)

Foto: pexels.com

• 12. mail ilmus Telegram.ee-s artikkel “Koroonakarantiin lõikas läbi lähisuhtevägivalla ohvrite tavapärased päästenöörid”, mis pööras tähelepanu nii välismaal kui kaEestis karantiini ajal suurenenud koduvägivallale.

• 13. mail rääkis Jüri Ratas videokõnes Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peadirektori dr Tedros Adhanom Ghebreyesusega COVID-19 pandeemia vastasest võitlusest ning koostööst riikidevahelise terviseandmete vahetuse digitaliseerimiseks.

Austria parlamendi alamkoja ehk Rahvusnõukogu 13. mail 2020 toimunud eriistungil võttis sõna liberaalide esindaja, doktor Dagmar Belakovitsch: “Valitsus peaks lõpuks koroona kohta tõtt rääkima! Lubatud apokalüpsis on tühistatud. Valitsus on viinud meie riigi koos oma rahva ja majandusega põhja ning nüüd vajab igasugust vabandust oma läbikukkumise varjamiseks.”

Samal päeval oli Kanal 2 eetris saade “Alarm – koroonast hirmuvabalt“, mille kallal projekti meeskond tegi tööd märtsikuust alates. 15 tundi materjali, sealhulgas intervjuud 25 inimesega (millest sisse mahtusid 20), tuli lõpuks lõigata ca 45 minuti pikkuseks telemagasiniks. Ka Telegram.ee-l oli au selle saate väljatöötamises ja tegemises kaasa lüüa ning meie arvates on tegu üsna erakordse näitega sellest, kuidas peavool ja alternatiiv saavad ühise eesmärgi nimel oma jõud ühendada. Eesmärgiks oli antud juhul siis koroonaga seotud hirmude mahavõtmine – kui hästi see meil õnnestus, võib igaüks ise otsustada. Saadet saab siiani vaadata Kanal 2, Telegram.ee või Telegramplay.ee lehel.

• 14. mail ilmus Telegram.ee-s esimene osa artikliteseeriast “Koroonaleke Saksamaa ministeeriumis: Koroonaviirus on “globaalne valehäire“!”, mis rääkis riigi siseministeeriumist (BMI) lekitatud 83-leheküljelist analüüsist riigi tegutsemise kohta koroonaga seotud küsimustes. Et analüüs ei kiitnud heaks Saksamaa ametlikku koroonapoliitikat, sai selle autor, kõrge riigiametnik, haldusteadlane ja politoloog Stephan Kohn kinga.

Samas päeval pidas Itaalia parlamendis kõne parlamendisaadik Sara Cunial, rääkides koroonapettusest kui süvariigi korraldatud massimanipulatsioonist, mille eesmärgiks on saavutada inimkonna üle täielik kontroll. Cunial kutsus oma kõnes valitsust üles arreteerima Bill Gatesi inimkonnavastase kuritegevuse eest.

• 15. mail andis peaminister Ratas teada, et valitsus otsustas eriolukorda mitte pikendada.

Samal päeval kuulutas president Kersti Kaljulaid välja 13. mail riigikogus vastu võetud meditsiiniseadme seaduse, hädaolukorra seaduse ja teiste seaduste (sh NETS!) muutmise seaduse 165 SE, mille vastu koguti Vanglaplaneet.ee eestvedamisel ka allkirju. Seadust välja kuulutades sõnas riigipea, et kuigi põhiseadusega kooskõlas, on see seadus nii sisult kui vormilt näide halvast seadusloomest.

• 16. mail kinnitas valitsus piirangud ja leevendused, mis jätkuvad pärast eriolukorra lõppu, kui kehtib tervishoiualane hädaolukord. Nende seas olid alkoholi müügi piirang, karantiini jätkumine koroonahaigetele ja nende lähikontaktsetele, piirangud Eesti riigipiiri ületamisele ning kehtima jäid ka mitmed liikumispiirangud. Näiteks jäi avalikes kohtades ja siseruumides kehtima nn 2+2 reegel ning kuni 30. juunini olid keelatud kõik avalikud üritused.

Koroonaterroristide FB postitused

• 17. mai oli eriolukorra viimane päev. Terviseamet juht Merike Jürilo andis teada, et hädaolukord kestab tõenäoliselt juuni alguseni.

• 19. mail ilmus Maailma Terviseorganisatsiooni väljaandes Bulletin of the World Health Organization Stanfordi teadlase John P. A. Ioannidise uuring uue koroonaviiruse suremuse kohta, kus hinnati nakatunute suremust 0,2–0,3% peale (gripil on see ca 0,1%) – 3. märtsil 2020 oli WHO seda hinnanud 3,4% peale, mistõttu vallanduski maailmas paanika ja teostati sulgemised.

MÄRKUS
USA haiguste ennetamise ja kontrolli keskus (CDC) jõudis oma 2020. aasta maikuu raportis numbrini 0,26%. Seejärel on number erinevates uuringutes ja tabelites liikunud 0,2 ja 3 vahel. Delfi faktikontrollöör Heliis Raudsik jõudis 1. septembril 2020 oma artiklis järeldusele, et Eestis võib koroonasse suremus kujuneda gripist kaks korda suuremaks.

Samal päeval ilmus Eesti Ekspressis artikkel “60 päeva Jüri Ratase elust: peaminister kolis ligi kuuks ajaks kodust ära, sest kartis peret nakatada”.

20. mail ilmus Telegram.ee-s eestikeelsete subtiitritega video “Viirusteooria kahtluse all – kas haigused ilmnevad hoopis mürkidele reageerimise tagajärjena?”.

21. mail ilmus Telegram.ee-s videogalerii “Meeleavaldused üle maailma: tuhanded inimesed protestivad koroonameetmete vastu”, kus kajastasime koroonameetmete vastaseid meeleavaldusi Saksamaal (70 linnas!), Suurbritannias, USA-s, Tšiilis ja Hispaanias.

Samal päeval selgus Americans for Tax Fairnessi (ATF) ja Institute for Policy Studiesi (IPS) uuest aruandest, et miljardärid rikastusid koroonakriisi ajal veelgi, teised aga vaesusid. Eraldi toodi välja, et Bill Gates sai juurde umbes kaheksa miljardit dollarit ja Amazoni tegevjuht Jeff Bezos 34,7 miljardit. Aruannet kajastavas artiklis küsis Telegram.ee: “Kas peaksime usaldama pandeemia kohta käivat infot, mida edastavad inimesed, kes sellest ise võidavad?”

22. mail tõi Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov Vikerraadio saates “Uudis +” välja, et Eestis oli parajasti jälgimise all 82 teadaolevat nakkusohtlikku koroonaviiruse infektsiooniga patsienti ja soovitas jätkuvalt kinni pidada 2+2 reeglist. Ta ütles ka, et jätkuvad piirangute leevendused Eestis on põhjendatud ja neid ei ole vaja karta.

23. mail ilmus Telegram.ee-s artikkel ““Alternatiivne” president Donald Trump pooldab vaktsiine”, mis sedastas, et Trump on tegelikult suur vaktsiinide pooldaja ning on lubanud kasutada vajadusel ka sõjaväe abi koroona vaktsineerimisagenda elluviimiseks.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s ka artikkel “Covid-19 pandeemia varjus: kui palju võib tõusta enesetappude ning meelemürkide põhjustatud surmade arv?”, mis võttis kokku probleemikäsitluse USA ja Saksa meedias.

Foto: Elijah O’Donnell / pexels.com / kollaaž

26. mail andis Euroopa Haiguste Ennetamise ja Kontrolli Keskus (ECDC) välja raporti, milles jõuti järeldusele, et piiride sulgemine ja reisijate testimine on mõttetu. Uudist vahendasid näiteks Reuters ja ERR.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s artikkel “Telegram.ee-d ei lubata valitsuse pressikonverentsile”, kus andsime teada, et Telegram.ee on alates aprillikuust üritanud pääseda valitsuse pressikonverentsile eesmärgiga küsida Eesti vastutavatelt isikutelt küsimusi, mida peavoolumeedia ei suvatse küsida. Paraku meid sinna ei lubata. Kas see on ajakirjandusvabadus?

28. mail andis valitsus teada, et alates 1. juunist kuni 30. juunini võib avalikel üritustel olla kuni 100 osalejat.

Samal päeval ilmus ERR-is Toomas Sildami intervjuu peaministriga – “Jüri Ratas: järgmine kord me ei sulge Eestit, aga sulgeme viiruse”, kus Ratas tunnistas, et koroonakriisi haldamisel tehti suuri vigu. Kas keegi märkas?

Scroll to Top