NOVEMBER 2020

Koroonaterroristide FB postitused

• 2. novembril avaldas Telegram.ee artikli “Hamburg-Eppendorfi Ülikooli Kohtumeditsiini Instituudi direktor dr Klaus Püschel: Me peame tagasi normaalsusesse pöörduma!”. Intervjuus terviseväljaandele Apotheken Umschau, mis on Saksamaal 1956. aastast ilmuv populaarteaduslik apteekide kliendiajakiri, ütles ta: “Meil ei ole tegemist haigusega, mida me väga kartma peaksime. Me peaksime sellesse suhtuma nagu teistesse viirusnakkustesse.”

• 4. novembril oli Telegrami Podcastis külas laulja Merlyn Uusküla, kes soovitas tarbida vähem hirmutavat meediat ja leida endas tasakaal.

• 5. novembril kuulutati Suurbritannias välja üleriigiline lockdown, mis kestis 2. detsembrini.

Saksamaal tegid samal päeval üle 70 advokaadi ja juristi avaliku pöördumise, milles mõistsid hukka koroonameetmetest tulenevad põhiõiguste ja seaduste rikkumise.

• 6. novembril ilmus Telegram.ee-s artikkel “Kas on võimalik, et karjaimmuunsus on SARS-CoV-2 puhul juba saavutatud?”, mis vaatles 2020. aasta uuringut, sh ristimmuunsuse kohta, mis näitas, et varasemate koroonaviiruste põdemine võis pakkuda kaitset ka SARS-CoV-2 vastu.

Samal päeval lõppes Argentinas Buenos Airese regioonis seitse kuud kestnud lockdown. Otsus järgnes osa allikate kohaselt viiruse kontrolli alla saamisele, ent teistel andmetel inimeste aina rohkearvulisematele meeleavaldustele koroonameetmete ning vägivalla vastu. Inimõiguste organisatsiooni Human Rights Watch andmetel oli vahemikus märtsi lõpp kuni augusti algus 2020 teatatud seal 531 politseivägivalla juhtumist, sh 25 politsei poolt tapetud inimesest.

• 9. novembril ilmus Telegram.ee-s artikkel “Eesti rahvast hirmutavate teadlaste Mario Kadastiku ja Krista Fischeri koroona-arvutused ja ennustused on vigased”, kus üheks näiteks oli peaminister Jüri Ratast nõustavate teadlaste kevadine arvutus, et intensiivis saab olema 963 inimest, kuid reaalsuses oli vaid 20 inimest, st eksiti pea 50-kordselt! Lisaks 17. mail teatas Krista Fischer Delfi Fortes, et karjaimmuunsuse tekkimine nõuab 4000 eestlase surma ning Mario Kadastik postitas oma Facebooki lehel 27. aprillil, et halva stsenaariumi käigus on Eestis ligi 30 000 surnut. 22. septembril väitsid Kadastik ja Fischer EPL-i veergudel, et “Covid-19 on vähemalt kümme korda surmavam kui tavaline gripp.”

Sama päeva hilisõhtust sai allkirjastada Telegram.ee algatatud petitsiooni “Koroonameetmed ei ole põhjendatud. On aeg naasta tavaelu juurde!” Rahvaalgatus.ee lehel, mis kogus juba vähem kui 24 tunniga vajalikud 1000 allkirja. Riigikogusse jõudis algatus juba
25. novembril tervelt 10 188 allkirjaga.

• 10. novembril käivitas Terviseamet neli nädalat kestva sotsiaalkampaania “Hoiame Eesti elu avatud!”, millega kutsuti üles jälgima põhilisi reegleid enda ja oma lähedaste kaitseks.

• 11. novembril muudeti seda, kuidas avaldatakse testide arvu statistikat – selle päevani esitas terviseamet statistikat, mis tugines vaid esmastele testidele ja andmetele, mis näitasid ühe isiku kohta vaid ühte positiivset ja ühte negatiivset vastust, mistõttu kordustestide tulemusi ei arvestatud ja positiivsete teistise osakaal näis suurem kui tegelikult. Täpsustati, et kevadest alates on tehtud 381 205 SARS-CoV2 määramise testi (päev varem oli see arv ligi 100 000 võrra väiksem), millest 285 935 olid esmased ning kokku oli positiivseid teste olnud 7725 ehk 2%.

Samal päeval kirjutas Eesti Päevaleht, et positiivsete testide protsent on tugevalt moonutatud. Terviseamet on siiani esitlenud koroonastatistikat vaid esmastele testidele tuginedes, kordustestid on statistikast välja jäetud, seisis väljaandes. Nii on näidatud positiivsete testide protsenti suuremana, kui see tegelikult on.

Õhtul ETV eetris olnud saate “Pealtnägija” esimene plokk keskendus koroonakriisile ning seekord küsis saatejuht Mihkel Kärmas üllatavalt häid ja kriitilisi küsimusi, mida nn koroonaskeptikud juba kevadest saati esitanud on. Telegram.ee võttis saate arvustuses luubi alla saates olnud ekspertide parimad palad ning tõime välja tõestused, et Irja Lutsar, Arkadi Popov ja Tanel Kiik valesid ning ei suutnud oma väidete tõestuseks esitada mitte ühtegi asitõendit; ning korduvalt oma ennustuste ja mudelitega mitmekümnekordselt puusse pannud teadlane Mario Kadastik rääkis omaenda jutule vastu.

• 13. novembril soovitas Terviseamet Tallinnas ja Harjumaal kaaluda kõrgema nakkusriskiga huvihariduse ja huvitegevuse ajutist piiramist.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s artikkel “Kas Hiina pääses koroonaviirusest tänu mõistlikule juhtumi definitsioonile?”.

Facebookis aga kuulutas Eesti insener Toomas Kaljas, et soovib maksta kuni 6000 eurot inimesele, kes ta koroonaviirusesse nakatab.

• 14. novembril teatati ka uue lepingu sõlmimisest koroonaviiruse proovide võtmiseks ja testimiseks, mille maht võib ulatuda kuni 100 miljoni euroni ning mis peaks kehtima 2021. aasta lõpuni.

• 16. novembril avaldati teadusajakirjas Nature Human Behaviour uuring, milles vaadeldi neljal erineval meetodil enam kui 200 riigis kehtestatud ligi 50 000 meetme mõju. Uuring näitas selgelt, et pikaaegsed ühiskonna sulgemised ei anna soovitud tulemusi.

Samal päeval ilmus väljaandes Lääkärilehti Soome gastroenteroloogia kirurgi Heidi Wikströmi arvamusartikkel “Keisril on mask, kuid puuduvad riided”, kus autor nentis, et ka tervishoiutöötajad ise ei järgi tihti maskide kasutusjuhendeid harjumuslikus haiglakeskkonnas ja seetõttu suhtub ta tavainimeste maskide kasutamisse (ning sellest tulenevasse kasusse) erinevates keskkondades ja ootamatutes olukordades suure skepsisega. “Maskidele eraldatud raha võiks kasutada hoopis vaimse tervise ennetustööks,” leidis Wikström.

• 17. novembri õhtul oli ERR-i eetris saade “Suud puhtaks”, kus teleajakirjanik Urmas Vaino vedas nn pseudoteaduste ja raamatute keelustamise teemalist jutuajamist. Põhiteemaks oli hiljuti eesti keelde tõlgitud saksa keeleruumis (Saksamaa, Austria, Šveits) ilma tegev bestseller “Koroona valehäire”, mille autoriteks on teadlased Karina Reiss ja Sucharit Bhakdi. Saate üheks külaliseks oli ka Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas, kes ainsana n-ö alternatiivsemat poolt esindas. Vürtsi lisas ühe televaataja kõne, kes küsis, et kas nüüd hakkame taas tegelema raamatute põletamisega ja miks inimesed ise ei võiks otsustada, mida nad loevad. Tunniajase ideedepõrgatamise tulemusel leiti ka stuudios, et sõnavabadus peab jääma kehtima ning raamatu sisu üle peab otsustama lõpuks ikkagi lugeja ise.

Koroonaterroristide FB postitused

• 18. novembril teatasid Taani teadlased, et kirurgilised maskid ei kaitsnud suures randomiseeritud kliinilises uuringus nende kandjaid koroonaviiruse eest. Uuring, mille avaldamisest keeldusid kolm suurt teadusajakirja, kuid mis leidis lõpuks oma koha väljaandes Annals of Internal Medicine, ei välistanud, et mask võib takistada nakatunud inimesel viirust levitada, kuid tervele inimesele ei pruugi see märkimisväärset mõju avaldada.

• 20. novembril selgus, et Telegram.ee oli viimase ööpäeva jooksul sotsiaalmeedias nr 1 meediakanal Eestis! Vähemalt nii seisis Uudis.net lehel, mis analüüsib sotsiaalvõrgustike andmeid ja arvutab kokku portaalide populaarsuse vastavalt uudiste mainimiste koguarvule sotsiaalmeedias. 20. novembri hommikuse seisuga oli esimesel kohal Telegram.ee, kus viimase 24 tunni jooksul avaldati kaks uudist ning teisel kohal Postimees.ee 168 värske uudisega. Järgnesid ERR, Õhtuleht ja Objektiiv. Delfi, kes Facebooki ametliku faktikontrollipartnerina piirab Telegrami levikut sotsiaalmeedias, oli tabelis kuuendal kohal.

Samal päeval ilmus teadusajakirjas Nature Communications ligi 10 miljonit inimest hõlmanud uuring Hiinast, Wuhani linnast, milles leiti, et Covid-19 asümptomaatilist levikut ei toimunud, seades küsimuse alla piirangud, mille eelduseks on viiruse tahtmatu levik nakkusohtlike asümptomaatiliste inimeste poolt. Uuringu käigus avastati 300 asümptomaatilist juhtumit, kuid ükski nende lähikontaktidest ei olnud Covid-19 suhtes positiivne.

• 21. novembril avaldas Martin Mikiver oma Facebooki seinal tänaseks oma elu elama hakanud postituse, kus ta koroonakriisis mitte ühtegi poolt ei halvusta, ent kutsub valitsust ja meediat sirge seljaga vastutust võtma ning selgitama ja usaldama rohkem meie immuunsüsteemi toimimist. “Plaanitavad piirangud sellises mahus ei ole ju tegelikult vajalikud! Päris kindlasti ei ole ma ju ainuke, kes niimoodi mõtleb,” küsib Mikiver. “Valitsus ja meedia, tahate selle paanika varem lõpetada? Külvake meid üle rõõmsameelsusega,” tegi mees ettepaneku.

• 23. novembril kiitis valitsus e-istungil heaks täiendavad koroonaviiruse SARS-Cov-2 leviku vastased piirangud, et “kaitsta Eesti inimeste tervist ja elu ning vältida meditsiinisüsteemi ülekoormamist”. Otsuse seletuskirjas seisis: “Korralduse järgi ei pea isikud tõendama meditsiinilist näidustust või muud erivajadust, mh seda, et maski ei ole võimalik kanda, eraldiseisva tõendiga. Piisavaks loetakse isikute ütlusi selle kohta, et neil esinevad vastunäidustused maskikandmisele.”

PIIRANGUTEKS OLID:

  • maski kandmise või nina ja suu katmise kohustus avalikes siseruumides;
  • 2+2 reegel laienes kõigile avalikele siseruumidele;
  • avalikel üritustel osalejatele seati väiksem piirarv;
  • jne.

Samal päeval postitas õp Jaan Tammsalu EELK Tallinna Jaani kiriku Facebookis lehele: “Hooldushaiglad saadavad praegu laiali teateid, et omakseid ei saa vaatama minna jaanuari keskpaigani – seega ka mitte jõulude ajal,” sedastades, et “midagi on väga valesti ja viltu. /—/ Jõulud ilma lähedasteta on kuritegu!”

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna endine juhataja Martin Kadai ütles 23. novembril ERR-ile, et ei pea õigeks suunda, et riik võtab prioriteediks reguleerida õigusnormidega üksikisiku tervisekäitumist ja teha selle üle järelevalvet. Kadai märkis, et kui täna minna üksikisikut liialt palju survestama, siis see võib tekitada trotsi. “See ei ole praegu ühiskonnale vajalik. Ühiskond peaks hoidma kokku…”

• 24. novembril avaldas Eesti Päevaleht advokaat Allar Jõksi kommentaari maskikohustuse kohta: “Valitsus on oma pädevust selgelt ületanud, nõue pole seaduslik.”

Samal päeval avaldas Telegram.ee video “Riiklik propaganda Saksamaal: diivanil lösutades said meist sangarid”, kus kajastasime Saksamaa Liitvabariigi valitsuse (Bundesregierung) novembri keskel välja antud videotesarja, milles 2020. aastale tagasi vaadates räägivad oma “kangelastegudest” tollased noored, kes video “filmimise” ajal on juba pensioniealised.

Lisaks avaldasime sel päeva analüüsi “Delfi ja Terviseamet väänavad tõde, sest avatud kaartidega pandeemiat ära ei tõestaks?”, milles pöörasime tähelepanu sellele, et pandeemia näitajad on ikkagi haiglaravi numbrid, mitte positiivsete testide arv.

• 27. novembril toimus Tallinnas Vabaduse väljakul esimene suurem nn koroonaprotest, rahumeelne meeleavaldus “Vabadus Vabalt Hingata”. Sündmuse ellukutsuja oli motivatsioonikõneleja William Koval, kõleda ilma kiuste osales ca 500 inimest.

• 28. novembril oli ametlikel andmetel Terviseameti jälgimise all oli üle 27 000 inimese.

Samal päeval korraldas Hispaania korrakaitseametnike rühmitus “Politsei seisab vabaduse eest” meeleavalduse Hispaanias, Valencia kesklinna tänavatel. Politseiametnikud protestisid valitsuse koroonaviiruse meetmete, isikuvabaduste piiramise ja maskikohustuse vastu.

• 30. novembril ilmus Telegram.ee-s artikkel “Ülemaailmsed meeleavaldused koguvad tuure – rahval on küllalt”.

Samal päeval kirjutas ERR, et Lätis pole oluliselt karmimad piirangud haiglakoormusele leevendust toonud.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top