OKTOOBER 2020

Foto: mobilab

• 1. oktoobriks oli Eestis koroonaäpi HOIA laadinud oma telefoni umbes 150 000 inimest.

Samal päeval ilmus Saksa väljaandes Bild uudis selle kohta, et kohus määras koroonakriisi tõttu suletud Baieri õllerestoranile miljon eurot valuraha.

Oktoobri alguses levis kulutulena ka Elon Muski 28. septembri esinemine New York Timesi podcast’is, kus ta nimetas Bill Gatesi totuks ja väitis, et tema koroonaviiruse vaktsiini ei tee. “Mina ei kuulu riskigruppi ja minu lapsed samuti mitte,” selgitas Musk oma ratsionaalset otsust. New York Posti arvates kummalises vestluses teatas Tesla tegevjuht, et üleriigiline lockdown oli niivõrd ebavajalik olukord, et see on vähendanud tema usku inimkonda.

• 2. oktoobril läks eetrisse Telegrami Podcast #36: peavool vs vastuvool koroonakriisis, kus meil oli külas dr Karmen Joller. Stuudios keegi maske ei kandnud ja nii mõnigi dr Jolleri seisukoht võis vaatajat/kuulajat (positiivselt) üllatada.

Samal päeval palus Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) õiguskantsleril analüüsida, kas 1. oktoobrist kehtima hakanud majandus- ja taristuministri Taavi Aasa käskkiri otselendude piiramise kohta vastab põhiseadusele ja muudele seadustele. Liit kaalus ka halduskohtu poole pöördumist.

USA-s kuulutas Michigani ülemkohus kuberner Whitmeri koroonapiirangud kehtetuks, kuna need kehtestati seaduse alusel, mis rikkus Michigani põhiseadust.

• 4. oktoobril alustas Telegram.ee-s uus sari “Faktidetektiiv”, kus hakkasime koos meie faktidetektiivi Madis Markiga erinevaid müüte kummutama. Esmaseks missiooniks oli jälile jõuda viiruse olemusele, selleks kasutasime viroloogide ja teiste teadlaste abi.

• 5. oktoobril allkirjastasid peaminister Jüri Ratas ning Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht Tedros Adhanom Ghebreyesus koostööleppe digitaalse immuniseerimispassi loomiseks.

Foto: Stenbocki maja

Samal päeval kajastasid Saksa väljaanded Hamburgi arstide liidu juhatuse liikme Walter Plassmanni arvamusartiklit, kus ta ütles näiteks, et “Kes ühiskonda pidevate halbade uudistega hirmu all hoiab, teeb ühiskonna haigeks” ja “Ma ei eitagi koroonat, küll aga olen täheldanud juba aastaid kestvat arutelukultuuri allakäiku. Kõike nähakse mustvalgelt, ollakse kas poolt või vastu. Mõnede inimestega ei saa isegi seda teemat arutada, olenemata sellest, millisel poolel nad asuvad”; “Mina usun, et me oleks eriolukorra karmid piirangud peale kahte-kolme nädalat ära pidanud lõpetama ja Rootsi poolt valitud teed minema”; “Me peame selle totaalse nakatunute arvule keskendumise lõpetama. Nakatumine ei tähenda veel haigestumist.”

Suurbritannia väljaanne Independent andis aga sel päeval edasi looduskaitsjate hoiatuse, et koroonavaktsiini tootmiseks võidakse tappa kuni 500 000 haid.

USA-s andsid Oklahoma arstid maskikohustuse vastase kohtuasja raames pressikonverentsi, kus dr James Meehan hoiatas, et maski kandmisel on teadaolevad riskid, mida on hästi uuritud ja mis ei kuulu, kuid peaksid kuuluma riskianalüüsi: “Näen patsiente, kellel on näolööbed, seenhaigused, bakteriaalsed infektsioonid. Minu ülemaailmsete kolleegide aruanded näitavad, et bakteriaalsed kopsupõletikud on tõusuteel. Miks see nii võib olla? Kuna koolitamata elanikud kannavad meditsiinilisi maske mittesteriilsel viisil (tõmmates need näiteks taskust välja) … Need on saastunud … Maski tuleks kanda iga kord värskelt ja steriilselt. Veebruaris ja märtsis kästi meil maske mitte kanda. Mis muutus? Teadus ei muutunud. Poliitika muutus. See puudutab sõnakuulekust. See ei puuduta teadust … Meie opositsioon kasutab madala taseme retrospektiivseid vaatlusuuringuid, mis ei tohiks olla sellise meditsiinilise otsuse langetamise aluseks.”

• 6. oktoobril ilmus Eesti Ekspressis intervjuu Belgia arstide pöördumisele alla kirjutanud Eero Merilinnuga: “Eesti arst, kes on koroonapiirangute vastu: igasugune hirmutamine tekitab veel rohkem stressi.“

• 7. oktoobril kommenteeris Terviseameti meditsiinijuht Arkadi Popov, et suure nakatumisnäitaja tõttu peaks maski kandma Ida-Virumaa, Tallinna, Maardu ja Võrumaa elanikud. Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart lubas, et Tallinn alustab maski kandmist propageerivat kampaaniat.

Sel päeval teatas Ärilehe vahendusel hotellide ja restoranide liidu juht järgmist: “Jääb mulje, et meid on teadlikult kuu aega lollitatud. Nõuame viivitamatult kohtumist peaministriga.”

Samal päeval avaldas Telegram.ee subtiitritega video PCR-testi leiutaja Kary Mullisest, kus viimane ütles otse kaamerasse, et positiivne test ei tähenda tingimata, et inimene on haige või nakatunud.

Lisaks avaldasime sel päeval video Saksa tippadvokaat Reiner Fuellmichist, kes on tuntud Deutsche Banki ja VW vastaste korruptsiooniprotsesside algatamisega ning on Saksamaa koroona uurimiskomitee liige. Fuellmich oli seisukohal (ja on siiani), et Covidi pettuseskandaalis osalenud isikud tuleks kohtusse kaevata ilmselt ajaloo suurima inimkonnavastase kuriteo eest.

• 8. oktoobril pidas õiguskantsler Ülle Madise Tartus toimunud õigusteadlaste päevadel märgilise kõne sellest, miks turvalisuse ega tervise nimel ei tohi põhiseadust rikkuda ja miks seda tahtagi ei tasu. “Ärgem mingem kaasa massiemotsioonidega, pärast on häbi. Hoidkem tervist, mõistust ja elurõõmu! /…/ Põhiõiguste vankumatut kaitset ongi kõige rohkem vaja just rasketel aegadel,” ütles Madise.

Samal päeval korraldasid Colorados asuva hooldekodu Fairacres Manor 20 püsielanikku meeleavalduse osariigi koroonapiirangute vastu. Protestijad kogunesid tänavale, paljud ratastoolides ja hoidsid käes silte tekstiga nagu “Pigem suren Covidisse kui üksindusse”, “Vangid omas kodus” ja “Andke meile vabadus”. Hooldekodu töötajate sõnul ärritasid sealseid elanikke asutusele määratud Covid-19-ga seotud piirangud. “Nad soovivad kallistada oma lapselapsi, nad tahavad oma lähedastel käest kinni hoida,” kommenteeris keskuse abiadministraator Ben Gonzales, kelle sõnul võisid hooldekodu elanikud küll oma külalisi näha, ent pidid neist püsima kahe meetri kaugusel ja neil ei tohtinud olla füüsilist kontakti.

Lisaks avaldas Telegram.ee sel päeval Stefan Lanka viiruse olemust lahkava artikliteseeria jätkuks dr Lanka avaliku pöördumise: koroonakriisi lõpetamiseks on vaja teha kontrollkatseid!

• 9. oktoobril leevendas valitsus reisimispiiranguid, mille tulemusena ei pidanud enam karantiini jääma Soomest või Lätist saabujad.

Foto: freepik.com / kollaaž

Samal päeval ilmus ERR-is artikkel “Koroonakarantiin pani põntsu inimeste vaimsele tervisele, kus sotsiaalkindlustusameti ohvriabi juht Jako Salla ütles, et “2020. aastal on praeguseni endalt elu võtnud 12 alla 18-aastast. Möödunud aastal oli samal perioodil kolm last, kes endalt elu võttis.”

• 10. oktoobril pidas Berliinis oma esimest suurt koosolekut Maailma Arstide Liit ehk World Doctors Alliance (WDA), koondades erinevatest riikidest päris julgeid arste, et paljastada üheskoos koroonapettust ja meditsiinilist türanniat ning taastada maailma vabadus. Koosoleku keskseks sõnumiks oli: koroonakriis on pettus, peab toimuma avatud arutelu.

• 11. oktoobril küsis Telegram.ee, et miks ikka veel topitakse inimestele tikke ninaneelu, kui Tartu Ülikooli veebilehel kajastati juba aprillis 2020 uuringut, mille kohaselt Sars-CoV-2 on süljest korrektselt määratav?

• 12. oktoobril kajastas ERR The Spectatori intervjuud Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) erisaadiku David Nabarroga Covid-19 küsimustes, kes seadis kahtluse alla täieliku liikumiskeelu kehtestamise riikides koroonaviiruse ohjeldamise põhilise meetmena. “Täielikul liikumiskeelul on üks tagajärg, mida ei tohiks kunagi alahinnata – see teeb vaesed inimesed veelgi vaesemaks,” rääkis WHO eriesindaja.

• 13. oktoobril leppisid Euroopa Liidu riigid kokku ühtsetes kriteeriumites koroonaviiruse reisipiirangute koordineerimisel.

Samal ajal levis üle maailma uudis Great Barringtoni deklaratsioonist – pöördumisest, millele oli tolleks hetkeks allkirja andnud üle 30 000 arsti, teadlase ja eksperdi üle maailma, kes olid seisukohal, et Covid-19 poliitika mõjub laastavalt nii füüsilisele ja vaimsele tervisele kui ka ühiskonnale. Nad nõudsid, et kaitse keskenduks haavatavatele, samal ajal kui terved inimesed võiksid jätkata oma tavapärast elu.

• 15. oktoobri paiku läks üle Eesti müügile kirjastuse Reval Buch välja antud teadlaste Sucharit Bhakdi ja Karina Reissi raamat “Koroona valehäire”, mis sai 2020. aasta suvel saksakeelses kultuuriruumis ilmudes (Saksamaa, Austria, Šveits) nr 1 bestselleriks.

Koroonaterroristide FB postitused

• 21. oktoobril teatas Brasiilia terviseorgan Anvisa Reutersi vahendusel juhtumist, kus AstraZeneca ja Oxfordi ülikooli poolt loodava Covid-19 vaktsiini kliinilise testi käigus suri vabatahtlik, kuid eksperimendiga mindi sellest hoolimata edasi.

Samal päeval avaldasid mitukümmend Saksa arsti avaliku pöördumise liidukantsler Angela Merkelile, kus tõid välja, et üha enamatel arstidel on saanud küllalt mõttetust koroonapoliitikast. Avalikus kirjas seisis muu hulgas: “Kutsume poliitikuid ja meditsiiniesindajaid üles lõpetama ajakirjanduses ja jutusaadetes levivat hoiatus- ja hirmutaktikat – see tekitab elanikkonnas ainult sügavat ja alusetut hirmu. /–/ Lähtuvalt igapäevasest kontaktist ja vestlustest inimestega võime kinnitada, et hügieeniteadlikkus on viiruselainest tulenevalt nii palju kasvanud, et tavapärastest hügieenimeetmetest tulevikus täiesti piisab.”

• 22. oktoobril toimus Iirimaa rahvustelevisioonis (RTÉ) ühiskonna sulgemist puudutav debatt: kas valitsuse strateegia sulgeda riik kuni vaktsiini saabumiseni on õige? Sõna võtsid ka eksperdid, kes olid täielikult vastu tervet populatsiooni vangistavatele koroonameetmetele.

• 23. oktoobril valmis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis eelnõu, mille kohaselt keelataks südaööst lisaks alkoholi müügile ka selle tarbimine. Hiljem öise joomispiirangu plaanist küll loobuti ja hakati kavandama baaride sulgemist.

Samal päeval ilmus Itaalia päevalehes Corriere della Serra intervjuu Padua ülikooli mikrobioloogia ja viroloogia professor Giorgio Paluga, kes ütles: “Koroonaviiruse puhul võib täheldada suhteliselt madalat suremust – see võib küll tappa, aga pole katk. 95 protsenti koroonaviirusega nakatunud itaallasest on täiesti sümptomivabad – rõõmustavalt madal haigestumise sagedus võrreldes gripiviirustega.” Itaalia tippviroloog ütles ka, et ei poolda hüsteeriat ja on uue lukkupaneku vastu.

• 24. oktoobril levis Eesti peavoolumeedias uudis, et Poola president, kes käis nädala alguses ka Eestis, andis positiivse koroonaproovi. Temaga kohtus ka Eesti president Kersti Kaljulaid, kelle koroonatest oli negatiivne. Terviseamet Kaljulaidi lähikontaktseks ei pidanud, kuigi tavainimesed pidid tol ajal kehtinud reeglite kohaselt koroonahaigega kokkupuutumise järel eneseisolatsiooni jääma… Mõned on võrdsemad?

• 25. oktoobril kirjutas The New York Times, et valepositiivsetel koroonaviiruse testitulemustel võivad olla tõsised tagajärjed. Jättes kõrvale suuremad PCR-testi puudutavad vastuolud, võib isegi pealtnäha kvaliteetset testi kimbutada saastumine, vale käitlemine ja tehnilised tõrked, mis tuvastavad koroonaviirust seal, kus seda tegelikult ei ole. Näiteks kasutati väljaande andmetel antigeeni kiirteste, millel oli kuni 60%-line veamäär.

• 26. oktoobril küsis Terviseameti peadirektor Üllar Lanno riigikogu sotsiaalkomisjoni koosolekul Terviseametile raha juurde, et tõsta töötajate palku ja luua 27 uut töökohta.

Foto: kollaaž

• 28. oktoobril avanes peaminister Jüri Ratase Facebooki seinal huvitav vaatepilt, kus koroona-hirmujutule järgnenud kommentaaridest nähtus, et inimesed ei võta valitsuse püüdeid hirmu tekitada enam tõsiselt. Näiteks kommenteeriti: “Mingil hetkel on ajuloputusel vastandlik tulemus. Enam ei loputa… Iga viirus levib inimeselt inimesele – ka nohu!”

Samal päeval ilmus Eesti Päevalehes intervjuu prof Irja Lutsariga, kus ta ütles: “Ma ei tahaks, et paneme hooldekodud terveks talveks külastamisvabaks. Uskuge mind, vanem põlvkond pole seda ära teeninud. Peame leidma võimaluse, kuidas neid külastada saab, muidu nad tunnevad, et nende perekonnad on nad maha jätnud.”

• 29. oktoobril ilmus Telegram.ee-s artikkel “CDC teadusartikkel näitab, et SARS-CoV-2 suutis nakatada vaid ahvide neerurakke (mitte inimese omi)”.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top