SEPTEMBER 2021

Foto: freepik.com

• 1. septembril teatas MTV, et Soome valitsusega seotud allika kohaselt plaanitakse seal kaotada kõik koroonapiirangud oktoobri alguses.

ERR vahendas sel päeval, et Ravimiameti kinnitusel ei ole vaktsineerimisele meelitavad kampaaniad, loosimised ja kingitused lubatud ning edasiste rikkumiste korral hakkab amet alustama menetlusi. Nimelt korraldas Tallinna linnavalitsus augustikuus koolides mitmeid vaktsineerimisi ning suurema osavõtu tagamiseks loositi kaitsesüsti saanute vahel välja auhindu. Justkui terviseteemalise loterii auhindadeks olid näiteks Burger Kingi kinkekaardid ja Circle K hot-dog’id.

Ajakirjanik Villu Zirnask aga avaldas Eesti Päevalehes arvamusloo “Valitsuse enda uuring näitab, et koroonatõend ei toimi. Lõpetage see piinlik ahistamine.” 27. augustil avaldatud uuringust saab välja lugeda, et suve jooksul on vaktsiinivastaste hulk kasvanud ning usaldus perearstide vastu langenud. “… mis ei pane mind kahjuks imestama, kui loen, kui must-valgelt ja propagandistlikult perearst Karmen Joller teemat käsitleb. Küllap osad antivakserid ka võlgu ei jää, aga kas peab siis arst langema sama primitiivsele tasemele?” küsib ajakirjanik.

Postimees avaldas sel päeval arvamusloo kohtuarst Ilona Drikkiti sulest, milles arst leidis, et koroonameetmed ei ole õigustatud.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s uudis, et vaktsineerimiskampaania saatel on 2021. aastal suve lõpu seisuga Eestis surnud üle 1500 inimese rohkem kui mullu.

• 2. septembril toimus Tallinnas Fotografiskas koroonapoliitikat kritiseeriv konverents “Pandeemia õppetunnid: kas ühiskondade sulgemine on aidanud meil viirusega võidelda?”, mida vahendas otseülekandena Postimees. Kohapeal ja videosilla vahendusel said sõna teadusnõukoja juht Irja Lutsar, Oxfordi ülikooli teoreetilise viroloogia professor ja Great Barringtoni Deklaratsiooni kaasautor Sunetra Gupta, Harvardi ülikooli biostatistik ja meditsiiniprofessor, epidemioloog Martin Kulldorff, ettevõtja Risto Rossar, London School of Economicsi käitumisteaduste professor Paul Dolan, sulgemiste mõjusid analüüsiva organisatsiooni PANDA (Pandemics Data & Analytics) looja Nick Hudson ning endine õiguskantsler Allar Jõks, kes olid ühel meelel, et koroonameetmed on teinud pigem kahju kui kasu ja praegu toimuv massvaktsineerimine või inimõiguste piiramine ei ole põhjendatud ega seaduspärane. Nick Hudson ütles muu hulgas, et 18 kuud kestnud koroonakriis on täielik pettus.

Foto: ekraanikuva

• 3. septembril kirjutasime Telegram.ee-s sellest, kuidas ühe ööklubi esindaja küsis kohtumisel Tallinna linnaga, et kas võiks ööklubi ukse taha paigaldada vaktsineerimispunkti, selle asemel, et koroonapasse vaidlustada.

• 4. septembril saatis SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) Kaja Kallasele teabenõude, milles paluti väljastada Eestis kasutusel olevate Covid-19 vaktsiinide tootjatega sõlmitud lepingud.

Samal päeval kogunesid Toompeal lossi ette piknikule inimesed, keda kooli alguse puhul ilma koroonapassita restoranidesse sööma ei lubatud.

• 6. septembril kirjutas Eesti Päevaleht sellest, et Eestis on puudu 4000 õde, ent riik olukorra parandamiseks 1,5 miljonit ei leia. Telegram.ee kirjutas: “Samal ajal on viimase 1,5 aasta jooksul leitud kümneid (sadu) miljoneid eurosid, et osta maske ja desinfitseerimisvahendit, vaktsiine, lasta vaktsiinidel ja teistel ravimitel halvaks minna (3 miljoni eest!), maksta arstidele ja õdedele koroonavaktsiini süstimise eest boonust jne jne. Tagatipuks on ähvardatud meedikuid, kes ei soovi vaktsineerida, vallandamisega ning paljud ongi seetõttu tööst ilma jäänud. Quo vadis, Eesti Vabariigi Valitsus, teadusnõukoda ja tervishoiusüsteem?”

• 7. septembril postitas dr Meeme Mõttus oma Facebooki lehele humoorika video “Tervete inimeste kostüüm”, kus demonstreerib kaitseülikonna ja maski kasutamist. “Lolli ei ole vaja mängida, terved inimesed ei ole ohtlikud,” ütles ta.

Samal päeval kirjutas riigikogu liige Priit Sibul (Isamaa) Postimehes, et “valitsuse valeinfo kiirendab viiruse levikut” öeldes, et ka vaktsineeritud inimene on nakkusohtlik, koroonapass ei tähenda nakkusohutuse tõendamist ja selline valitsuse valeinfo levik tuleb kiiremas korras peatada.

Koroonaterroristide FB postitused

• 8. septembril ilmus ERR-is artikkel “Teadusnõukojas käivad arutelud piirangute kaotamise tingimuste üle”.

Samal päeval teatas Austraalia lennufirma Qantas, et rahvusvahelistel lendudel saab vaktsineerimistõend kohustuslikuks.

• 9. septembril avaldas Telegram.ee video Austria riigitelevisioonis ORF eetris olnud telesaatest “Suvised jutud”, kus endine siseminister Herbert Kickl ütles, et tema ei vaktsineeri ennast, sest seda õigustavat meditsiinilist hädaolukorda pole.

Samal päeval selgus Terviseameti saadetud andmetest, et positiivsete testide protsent on sarnane nii vaktsineeritute kui ka mittevaktsineeritute seas.

• 10. septembril teatas BNS, et tervise- ja tööministri Tanel Kiige sõnul ei saavuta Eesti 22. septembriks soovitud vaktsineerituse taset ehk 70 protsenti täiskasvanud elanikkonnast.

Samal päeval protestis Vilniuses ligi 10 000 inimest koroonameetmete vastu.

BBC aga teatas, et kuigi Šotimaal on ligi 70% rahvast kahe doosiga vaktsineeritud, on Covidi nakatumise määr tõusnud kõrgeimale tasemele alates koroonakriisi algusest.

• 11. septembril saadeti Riigikogusse Rahvaalgatus.ee platvormil üle 20 000 allkirja kogunud petitsioon “Peatage Covid-19 massvaktsineerimine laste ja noorte peal (<25 a)”. Riigikogu sotsiaalkomisjon vastas pöördumisele 11. märtsil 2022: “Eelnevast lähtuvalt otsustas Riigikogu sotsiaalkomisjon 8. märtsi istungil osaliselt nõustuda osas, mis puudutab infovajadust Covid-19 vaktsiinide kõrvalmõjude kohta.”

Samal päeval kaotati Taanis kõik koroonameetmed. Lisaks juba kaotatud maskinõudele lõpetati nüüd kõik koroonameetmed ja juurdepääsupiirangud: kõikidesse baaridesse ja üritustele, sealhulgas suursündmustele, sai siseneda ilma igasuguste tõenditeta.

• 12. septembril kajastas BBC Inglismaa terviseminister Sajid Javidi sõnu, et nad tühistavad nn koroonapassid ehk vaktsiinipassid ning Inglismaa ööklubides ja suurtele üritustele pääsemiseks need kasutusse ei lähe.

• 12.–14. septembril toimus Roomas rahvusvaheline koroonakonverents, mille käigus loeti ette ka arstide deklaratsioon, milles üle 5000 arsti ja meditsiinitöötajad mõistsid hukka Covidi poliitika ja teaduse vaigistamise.

• 13. septembri hommikul avaldati veebilehel vabadkodanikud.ee “Vabade kodanike deklaratsioon”, mis keskendub koroonakriisis räsida saanud inimõigustele. Poole päevaga oli dokumendile kogunenud ligi poolteist tuhat allakirjutanut, nende hulgas ka mitmed tipparstid ja -teadlased, kultuuri- ja haridustegelased, nimekad ettevõtjad, riigiteenistujad jpt.

Samal päeval kajastas ERR õiguskantsler Ülle Madise aastaülevaadet, milles seisis, et koroonaajaga on kaasnenud ühiskonna üldine tigeduse tõus, ühtlasi tegi Madisele muret riigikogu eemalejäämine riigijuhtimisest. “Kellelgi pole õigust teisi inimesi väärtuse järgi ritta seada,” märkis ta.

• 14. septembril läks riigikogus esimesele lugemisele EKRE algatatud eelnõu, millega sooviti kriminaliseerida sundvaktsineerimine.

Samal päeval kommenteeris teadusnõukoja liige Andres Merits Telegram.ee-le: “Covid-19 vastase meetmena on desovahendid üsna kasutud.”

Foto: freepik.com

Soomes teatas YLE sel päeval, et seal oli tehtud ligi 11 000 koroonavaktsiini kõrvaltoimete teadet ning nende läbivaatamiseks palgati lisatööjõudu. Alternatiivmeedia kanal UMVLehti.net aga avaldas kolm salastatud lepingut EL-i ja koroonavaktsiini tootjate vahel.

Vanglaplaneet vahendas California ülikooli tehtud uuringuid, mis näitasid, et teismelistel poistel on kuus korda suurem tõenäosus kannatada Covid-19 vaktsiini põhjustatud südameprobleemide all kui viirusega nakatumise tagajärjel haiglasse sattuda.

• 16. septembrist hakkas USA-s Florida osariigis kehtima seadus, mille alusel võis kuni 5000 dollariga trahvida neid ettevõtteid, kes küsivad inimestelt vaktsineerimise tõendit.

Samal päeval postitas Rakvere ööklubi Mjau oma Facebooki lehele üleskutse, et ettevõtjad võiksid pead kokku panna ja leida endas julgust juhtida meie valitsuse tähelepanu sellele, et koroonatõend ei taga ohutut elu ja selle nõudmine ei ole põhjendatud: “Me ei ole vaktsiinivastased, küll aga tänaseks teaduslikult tõestatud faktide teadliku ignoreerimise vastased!”

• 17. septembril teatas Objektiiv.ee, et Sotsiaalministeerium ei anna konfidentsiaalsusele viidates välja lepinguid vaktsiinitootjatega.

Samal päeval vahendas Telegram.ee, et Audru kool saatis vaktsineeritud õpetajad koroonapuhangu tõttu koju.

• 18. septembril toimus neljas ülemaailmne meeleavaldus vabaduse ja inimõiguste eest, Eestis koguneti protestima Tartusse raekoja platsile.

Samal päeval sai selgeks, et Eesti Politsei kaotas kohtus: otsustati, et kevadel Toompea meeleavaldaja trahvimine oli ebaseaduslik, politsei otsust edasi ei kaevanud ning see jõustus.

• 19. septembril kirjutas Delfi, et Euroopa Liit valmistub juba järgmiseks pandeemiaks ning ostab suures koguses gripivaktsiini.

Horvaatia president Zoran Milanović aga teatas kohalikele telekanalitele, et vaktsineerimine tuleb lõpetada, sest see, mis toimub, on täielik hullus. Vaktsineeritud riigipea tunnistas, et läks algul selle koroonajamaga kaasa, aga see muutus paanika külvamiseks ja täielikuks nonsensiks ning üle 50% vaktsineerimiskvooti tema juhtimise all ei tule.

• 20. septembril kajastas Telegram.ee The Guardiani artiklit “Pfizer hoiab Brasiiliat vaktsiinilepingutega pantvangis”.

• 21. septembril levis sotsiaalmeedias Pärnu bussijaamas filmitud video, milles oli näha G4S turvameest löömas vaidluse järel näkku naist, kes ei kandnud maski.

Samal päeval kirjutas Delfi, et Norra rahvaterviseinstituudi (FHI) arvates võib nüüd koroonaviirust võrrelda “tavalise” külmetuse ja gripiga.

Foto: freepik.com

• 22. septembril ilmus ERR-is ühispöördumine “Piiramised piiramiste pärast on lubamatud” riigikogu, valitsuse ja avalikkuse poole, kus Eesti ettevõtjad, kultuuritegelased, juristid ja arstid kutsusid üles loobuma manipuleerivast kommunikatsioonist, asuma avatud infojagamise juurde ja taastama vaba mõttevahetust ka pandeemia teemal. Teiste hulgas olid alla kirjutanud ettevõtjad Rain Lõhmus, Margit Aasmäe ja Annar Alas, psühholoogiateadlane Talis Bachmann, koolipidaja Katrin Raie, arstid Riina Kallaste, Helen Lasn ja Eero Merilind, luuletajad Indrek Hirv ja Juku-Kalle Raid, lavastaja Tiit Ojasoo jpt.

• 23. septembril ütles Rootsi riigi peaepidemioloog Anders Tegnell intervjuus UnHerdile, et kuigi põhikoolid on kogu koroonakriisi vältel olnud avatud, ei märganud nad, et see oleks viiruse levikut kuidagi suurendanud.

• 24. septembril käisid Telegrami podcast’is külas MTÜ Haridusvaldkonna Esinduskoja liikmed Kätlin Telvik ja Rea Raus, et rääkida uuest koolikiusamise vormist, mille ohvriteks võivad olla õpetajad (ja õpilased), kes ei ole end Covid-19 vastu vaktsineerinud.

Samal päeval ilmus Delfi teadusportaalis Forte uudis “Teadlased ei soovita kolmandat vaktsiinidoosi: sellel pole mõtet ja see on risk tervisele”.

Saarte Hääles aga kirjutas Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane: “Kevadel vaktsineeritud haigestuvad ka praegu.”

• 25. septembril kutsus Isamaa volikogu esimees Mart Maastik Eesti Päevalehe arvamusloos üles lõpetama Põhjamaade eeskujul kõiki koroonapiiranguid.

Samal päeval kajastas Delfi, et “vaktsineerimispass on viinud Forum Cinemase kuristiku servale”.

Koroonaterroristide FB postitused

• 27. septembril kirjutas Varro Vooglaid Objektiiv.ee-s, et terviseamet ja meedia peavad lõpetama koroonastatistikaga manipuleerimise ning saatis sel teemal terviseametile ka noodi.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s “Avalik kiri Imre Sooäärele: lõpetagem testimine!”, kus Hando Tõnumaa ütles vastuseks Imre Sooääre ettepanekule (“… et sotsiaalministeerium paneks välja miljoni-eurose auhinnafondiga innovatsioonipreemiad parimate ideede eest, mis aitavad meil jõuda pandeemiast kiiresti terve ja koroonapiirangute vaba Eestini.”), et lahendus on olemas ja me oleme Telegrami veergudel sellest korduvalt kirjutanud enam kui aasta: lõpetagem testimine!

Samuti tõdesid 27. septembril kohvikus Komeet ajakirjanikele esinenud teadurid Alar Aab ja Sirje Rüütel Boudinot ning vabakutseline koroonauurija Kaari Saarma ühiselt, et enamiku laste vaktsineerimine pole otstarbekas, kuna karjaimmuunsust pole oodata ning ühiskonnas toimuv vaktsineerimissurve annab oodatule vastupidise tulemuse.

• 28. septembril avaldati Tartu ülikooli juhitava seireuuringu värsked tulemused, mis näitasid, et koroonaviirusevastased antikehad on ligi 77%-l täisealistest. Kui Tanel Kiige eesmärgiks oli saavutada 70% inimeste immuunsus, siis milleks see vaktsineerimissurve ja piirangud, küsis Telegram.ee.

Samal päeval ütles treeneri ametit pidav endine tipp-kulturist Imre Vähi Telegram.ee-le, et lastele võiks vaktsineerimise asemel auhindu jagada hoopis liikumise eest!

• 29. septembril kaotas Rootsi need vähesed koroonapiirangud, mis veel alles olid.

Eesti Päevaleht kirjutas aga, et 2021. aasta esimese kahe kuuga proovis end tappa sama palju lapsi kui terve 2020. aasta jooksul.

• 30. septembril käis Telegramil külas Tartus omanimelist jõusaali Corsa Gym juhtiv Gert Goršanov, kes õpetas ettevõtjatele, kuidas vaktsiinipassi mitte küsida.

Foto: kollaaž

Samal päeval vahendas El Diestro: Hispaania tervishoiuministeerium tunnistab, et neil ei ole isoleeritud Covid-19 viirust ega analüüsi teostavate laborite registrit.

Kuu lõpus levis USA meedias uudis, et vaatamata 95% vaktsineerimismäärale oli Harvardi ülikoolis ulatuslik Covidi puhang.

Iroonilisel kombel ilmus 30. septembril ka Harvardi teadlaste uuring, mis näitas, et Covid-19 kasv pole seotud vaktsineeritusega 68 riigis ja USA 2947 maakonnas. See uuring kummutas osaliselt valitsuste ja teadusnõustajate väited, et kõrgem vaktsineeritus tagab madalama nakatumiste taseme.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top