MÄRTS 2020

Koroonaterroristide FB postitused

1. märtsil avaldas Telegram.ee kolumnist Merle Martinson artikli “Miks ma ei reageeri koroonaviiruse paanikale”, mis esindas kogu toimetuse üldist seisukohta. Arvamuslugu jagati sotsiaalmeedias üle 19 600 korra.

3. märtsil kinnitati Eestis teine uue koroonaviiruse juhtum.

5. märtsil lisandus veel 3 positiivset, sadamas ja lennujaamas hakati riiki sisenejate kehatemperatuuri kontrollima termokaameratega.

6. märtsil lisandus veel viis kinnitatud koroonaviiruse juhtumit. Üks neist oli Tallinna Kristiine gümnaasiumi õpilane, mistõttu koolis peatati õppetöö kaheks nädalaks.

7. märtsil ilmus Telegram.ee-s piltuudis: “Kas osa inimesi varem ei pesnudki käsi?”

9. märtsil ilmus Vanglaplaneet.ee-s artikkel “Dr Richard Hatchett koroonaviirusest: võrdluses Teise maailmasõjaga pole midagi imelikku”, kus epidemioloog avaldas arvamust, et “koroonaviiruse näol on tegemist palju tõsisema viirusega kui gripp, Ebola, MEERS ja SARS.”

10. märtsil teatati, et märtsis toimuma pidanud Tallinn Music Week lükkub augusti lõppu.

11. märtsil kuulutas WHO välja COVID-19 pandeemia.

12. märtsiks oli Eestis kinnitatud haigusjuhtumeid kokku 17. Jüri Ratas tegi riigikogus poliitilise avalduse: Eesti on jõudnud hädaolukorda. Sama päeva õhtul avas heli- ja visuaalkunstnik Taavi Tulev koroonapaanikast hoolimata Tallinnas Vaal Galeriis oma isikunäituse “Lõpmatus”.

Lisaks läks sel päeval hilisõhtul läks Telegrami Facebookis eetrisse meie esimene live video “Koroonapidu”, mille eesmärgiks oli vastata kõikidele kirjadele ja sõnumitele, kus küsiti: “Mida teie arvate koroonaviirusest?”  Meie sõnul oli eelkõige: “Hirm on ohtlikum kui koroonaviirus ise”. Live sai tohutut vastukaja, nii negatiivset kui positiivset.

Ja hilisõhtul kehtestas valitsus Eestis eriolukorra kuni 1. maini (24. aprillil pikendati seda kuni 17. maini).

13. märtsiks oli Eestis tuvastatud kokku 41 nakatunut. Eriolukorra tõttu suleti koolid, kinod ja teatrid ning avalikud üritused jäeti ära/lükati edasi. Samal päeval pöördusid muusikavaldkonna organisatsioonid eriolukorrast tingitud majanduslike kahjude maandamiseks valitsuse poole.

Samal päeval avaldas Beautiful Me rullmassaažisalongide kett oma Youtube´i kanalil intervjuu dr Riina Raudsikuga “Kuidas mitte haigestuda”.

Samal õhtul ilmus Telegram.ee-s artikkel “Lõpuks ometi head uudised viirustest (ja kloordioksiidist)”, mis tõi välja teadusuuringud kloordioksiidi mõjust koroonaviirusele ja teistele viirustele ning kloordioksiidi ohutusest.

14. märtsil kehtestas valitsus karantiini Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa, Vormsi, Kihnu ja Ruhnu saartele, lubades saartele liikuda ainult püsielanikel. Päev varem tuli ilmsiks uudis, et “Põhja-Eesti Regionaalhaiglas juhtus kahetsusväärne eksitus, mille tõttu saadeti Saaremaalt regionaalhaiglasse plaanilisele ravile või uuringule tulnud patsiendid tagasi”.

Samal päeval kirjutas tuumafüüsik ja KBFI vanemteadur Mario Kadastik Postimehe veergudel, et “Peagi on kirstude tootjatel kriis”.

Lisaks avaldas Telegram.ee kirjaniku ja muusiku Tom Valsbergi arvamusartikli “Koroonaviirusest: Ava oma silmad. Kas me valime hirmu või usalduse?”, mida jagati sotsiaalmeedias üle 8500 korra.

Samuti ilmus tol päeval veel anonüümses blogis “Ühe isa lugu” postitus “Koroonaviirus, kas uus reaalsus või suur massihüpnoos”.

15. märtsil tegi EVEA (Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon) valitsusele konkreetsed ettepanekud koroonaviiruse ja sellest põhjustatud haiguse COVID-19 mõju leevendamiseks ettevõtlussektorile.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s artikkel “Koroonaviirus ja päike: õppetund 1918. aasta gripipandeemiast”, mis pööras tähelepanu värske õhu käes viibimise ja päikesevalguse olulisusele gripi ja miks mitte ka koroonaviiruse sümptomite leevendamisel ja ravimisel.

16. märtsil avasid Häirekeskus ja Terviseamet ööpäevaringselt toimiva infotelefoni 1247, mis hakkas nõu andma koroonaviirusega seotud küsimustes. President Kersti Kaljulaid kutsus üles õhtul kell 20 seisma oma koduaknale, süütama telefoni tagaküljel tulukese või taskulambi ning sellega kaks minutit lehvitama: „Nii saame avaldada toetust kõigile neile, kes päevast päeva eesliinil töötades hoiavad ühiskonna vereringe töös. Saame ka näidata, et hoolime ja meile läheb korda, kuidas naabril, oma tänava ja hoovi inimestel läheb,“ ütles riigipea. #LehvitaSestHoolid

Samal päeval ilmus Delfi portaalis Alkeemia vaimse tervise õe Kaia-Kaire Hundi artikkel “Kas koroona on hoopis meele tervise probleem?”, kus seisis näiteks: “Minu palve ja ettepanek aga on, et sa mõtled kolm korda läbi, mis infot sa jagad. Suuliselt, sotsiaalmeedias, telefonis. Kas sinu jutust ja loost sünnib midagi head? Kas sa lood juurde hinge- ja meelerahu? Kas sa tegelikult jagad mingit mõistlikku soovitust, või hoopis levitad paanikat?”

Telegram.ee aga avaldas esimese suurema artikli koroonakriisi kohta “Koroonaviirus: vandenõuteooriad ja agendad, võimalikud tagajärjed ja reaalsusloome”, kuhu koondasime seni kogunenud alternatiivse ja peavoolu info. Muuhulgas tõime välja, et “Terviseamet hindas 2018/2019. aasta gripihooaega üheks leebeimaks, kus haigestumisi oli hooajal ca 50 000 inimest (6424 inimest nädalas). Suri 57 inimest, 2017/18 hooajal 94 inimest.”

Samal päeval õhtul toimus Telegram.ee Facebookis teine ehk jätku-live eelmisele ja rääkisime veel sellest, miks hirm on ohtlikum kui koroonaviirus ise, reaalsusloomest ja muust COVID-19-ga seonduvast. Lisaks vastasime vaatajate küsimustele. Mainisime videos ka 5. märtsil 2020 Hiinas avalikustatud uuringut, mille kohaselt 80% koroona PCR-testidest ei anna õigeid tulemusi. Hiljem see uuring võeti tagasi.

17. märtsist taastati piirikontroll kogu riigipiiri ulatuses ning keelati välisriikide kodanikel Eestisse sisenemine.

19. märtsil oli eetris Telegram.ee Podcast #29: “Teadus kinnitab – MMS teeb viirustele 1-0. Kas ka koroonale?”

20. märtsil kutsus Jüri Ratase valitsus kokku teadusnõukoja, kuhu kuulusid prof Irja Lutsar, Kristi Rüütel, dr Peep Talving, dr Pilleriin Soodla ja prof Andres Merits.

Samal päeval ilmus Postimehe veebis videointervjuu dr Karmen Jolleriga, kus arst rääkis, et mask viiruste eest eriti ei kaitse, kuna pääseb kergesti aukudest läbi ning ka poes käies sellest suuremat kasu pole. Joller soovitas hoopis käsi pesta: “Tavaline hügieen, mida meile on lapsest saadik lasteaias õpetatud.”

Telegram.ee-s aga ilmus artikkel “Rohkem kui 99% Itaalias surnud koroona-patsientidest põdes ka teisi haiguseid”, mis kajastas 17. märtsil avalikustatud Itaalia riikliku tervishoiuasutuse raportit. Uudise avaldasid ka näiteks Bloomberg ja New York Post.

24. märtsil alustati üle Eesti avalike mänguväljakute ja spordiplatside sulgemist ja lintidega piiramist.

Foto: Jõgeva valla Facebook

Samal päeval andis valitsuse teadusnõukoda eriolukorra valitsuskomisjonile soovitused haiguse leviku tõkestamiseks. Leiti, et tuleks veelgi vähendada inimeste viibimist avalikes ruumides. Samal päeval määrati Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuhiks Põhja-Eesti Regionaalhaigla kiirabikeskuse juhataja Arkadi Popov.

Samal päeval andis valitsuse kriisikomisjon statistikaametile korralduse luua koroonaviiruse leviku tõkestamiseks analüütiline väljund, kasutades selleks anonüümset mobiilpositsioneerimist.

 25. märtsil teatati esimesest Eestis koroonaga surnud patsiendist.

26. märtsil ütles siseminister Mart Helme, et vajadusel hakatakse inimeste asukohti positsioneerima, et veenduda piirangute järgimises. “Võimalusi edasi minna on mitmeid ja me ei kõhkle sunnimeetmete kasutamises, kui vaja,” ütles Helme.

Valitsuse pressikonverentsil ütles ta: “Mida rangemalt me kõik nendest piirangutest kinni peame, seda lühemat aega kogu see jama kestab. See on kindel kohe.”

Eesti Politsei aga alustas (Tallinna) tänavatel autodega patrullimist, et valjuhääldist toas olevatele inimestele “kodus püsimist” meelde tuletada ja jagas sotsiaalmeedias järgnevat meemi:

Samal päeval avaldas Telegram.ee artikli “Teistsugune lähenemine: Rootsis on kõik avatud ka koroonaviiruse epideemia ajal”.

• 27. märtsil suleti kaubanduskeskused, avatuks jäid toidupoed ja apteegid.

Samal päeval liitus valitsuse teadusnõukojaga prof Krista Fischer.

Lisaks alustas Tartu linnavalitsus šoki-sotsiaalkampaaniat “Püsi kodus!”, mille raames ilmusid tänavatele reklaamid sõnumitega “Kelleta sa oled nõus elama?”, “Väljas oled sa ohtlik. Mitu elu jääb sinu südametunnistusele?” või “Iga viirusesse surnud inimene oleks tahtnud perega kodus olla. Miks sina ei taha?”.

• 28. märtsil toimus Delfi eestvedamisel muusikute ühine tänuvideokontsert “Eesti tänab kangelasi“, kus tegi pöördumise ka president Kersti Kaljulaid.

Samal päeval avaldas Telegram.ee Empaat.ee poolt tõlgitud arvamusloo “Dr Franz Ruppert koroona pandeemia maaniast: Mis siin toimub? Miks suletakse ühiskondasid?”, mille peale saatis meile ähvarduskirja üks Eesti muusik, kes lubas meie peale politseisse kaebuse avaldada, kuna eriolukorra ajal olevat kuritegelik selliseid arvamus(!)artikleid avaldada.

• 29. märtsil kirjutas poliitikavaatleja Andres Laiapea oma Telegram.ee korralises kolumnis POLKA, et 1997. aastal likvideeriti Profülaktilise Meditsiini Instituut, kus tehti rakendusliku iseloomuga teadustööd epidemioloogia, viroloogia, mikrobioloogia ja hügieeni valdkonnas ning tõi välja, millised tänased meedikud, ametnikud ja poliitikud selle nüüdse pandeemia ajal vastu näppe paneva kunagise otsusega seotud olid.

Samal päeval avaldas Telegram.ee kolumnist Merle Martinson artikli “Miks mina võtan seda kriisi rahulikult”, mida jagatati sotsiaalmeedias üle 11 700 korra.

30. märtsil ilmus Telegram.ee-s Hando Tõnumaa artikkel “Kuidas tulla toime koroonaärevusega?”, milles sisalduvad näpunäited aitaksid aastal 2023 kenasti toime tulla ka teiste ärevustega…

Samal päeval refereeris Telegram.ee Saksa meediast intervjuud kopsuarst Wolfgang Wodargiga, kelle arvates on hirmutamisega üle pingutatud: “Paanika ja sellega põhjustatud kahju tekitavad hämmingut.” Artiklit jagati sotsiaalmeedias üle 11 000 korra.

Kroonika avaldas 30. märtsil artikli “Ei taha kodus püsida? Vaata, mis karistused sind erinevates riikides karantiini rikkudes ees ootavad”.

Maalehes ja Delfis ilmus 30. märtsil Rea Rausi ja Kärt Ulmani sensatsiooniline intervjuu “Ravime Covid-19 haigeid C-vitamiiniga – ka raskete sümptomitega patsiendid paranevad” Hiina arsti ja teadlase Richard Z. Chengiga, kes töötas koos oma rahvusvaheliste kolleegidega Shanghais koroonaviiruse ravi kallal. Artikkel oli veebis üleval napilt tunnike, kogudes üle 20 000 lugeja. Siis aga võeti see maha väidetavalt selleks, et sinna kõrvale ka n-ö vastuartikkel panna. Artiklit ei ole tagasi üles pandud tänaseni.

31. märtsil ilmus Telegram.ee-s Hando Tõnumaa artikkel “Koroonareportaaž – võltstestimine ja tühjad haiglad”, mis põhines erinevatel videotel.

Samal päeval avaldati kõikjal peavoolumeedias video, milles Eesti tippnäitlejad ja -lauljad paluvad Eesti rahvast: kurat, jää koju!

Lisaks kirjutas integratiivne terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav oma blogis Toitumistarkus meedias käivale hirmutamisele viidates, et hirm ja paanika on viljakaks pinnaseks haigestumisele: “Puht biokeemiliselt ei ole meil võimalik samaaegselt karta-paanitseda ja immuunsust tugevana hoida.”

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top