VEEBRUAR 2022

Foto: kollaaž

• 1. veebruaril kirjutas The Telegraph, et Ühendkuningriigi andmete kohaselt ei ole COVID-19 ohtlikum kui gripp.

• 2. veebruaril otsustas Leedu valitsus, et alates 5. veebruarist ei pea inimesed enam siseriiklikult koroonapassi kasutama.

• 3. veebruaril päädis detsembris alguse saanud (vt. 2. dets. 2021) iga-neljapäevane koroonameetmete vastane meeleavaldus suurema protestiga Rüütelkonna hoone esisel platsil, kus osales ligi 3000 inimest. Telegram.ee tegi meeleavaldusest Facebooki otseülekande (nagu ka eelnenud neljapäevadel). Meeleavaldusega liitusid ka Kanadast inspireeritud autokolonnidega Toompea jalamile parkinud autotäied, kahjuks toimus peale meeleavaldust politsei ja ühe pealtvaataja vahel provokatsioon, mis meeleavalduse korraldajale (SAPTK) meedias pähe määriti. Telegram.ee Hando Tõnumaa ütles meeleavaldusel, et “meie kohustus on teha nii, et selline võimu kuritarvitamine kunagi ei korduks” ning Mariann Joonas pidas nn Astrid Lindgreni kõne, mille peale ta sai mitmelt peavoolu ajakirjanikult ja isegi peatoimetajalt eraviisiliselt tänusõnu.

Sama päeva õhtul teatas peaminister Kaja Kallas, et kui 17. veebruari seisuga jõuab haiglasse alla 25 sümptomaatilise Covid-patsiendi päevas, lõpetab valitsus 21. veebruarist Covid-tõendi nõude. Peale vaktsineerimispassi kaotamist lubas valitsusjuht järgmisena üle vaadata restoranide ja ürituste kellaajalised piirangud ning ütles, et piiranguid tuleb leevendada järk-järgult.

• 4. veebruaril selgus, et kuigi kohus keelas 31. jaanuaril PPA-l vaktsineerimata teenistujate vallandamise, tegi PPA samal ajal kohustuslikuks ka 3. süsti. Nädal hiljem lekitati Objektiivi toimetusele Politsei- ja Piirivalveameti siseveebi 10. veebruaril PPA kommunikatsioonibüroo poolt saadetud kiri, milles juhtkond taandub 1. veebruaril välja käidud koroonavaktsiini tõhustusdoosi kohustusest töösuhte jätkamiseks.

Samal päeval algas Helsingis Kanada rekaprotestist inspireeritud protest parlamendihoone eest, kus avaldati meelt koroonapiirangute ja kõrgete kütusehindade vastu. Tuhanded rahumeelsed inimesed väitsid, et ei lahku sealt enne, kui Soomes koroonameetmed lõpetatakse.

• 5. veebruaril ütles Iisraeli Channel 13 Newsile antud intervjuus Iisraeli valitsuse koroonanõunik, prof Yaakov Jerris, et “80% rasketest haigusjuhtumitest on täielikult vaktsineeritud patsiendid” ning “vaktsiin ei aita raskelt haigestumise vastu”.

Samal päeval tegi rahvusvaheline inimsusevastaste kuritegude uurimise vandekohus avalduse, milles teatas, et hakkab uurima COVID-19 ohjamise sildi all läbiviidud kuritegusid.

Koroonaterroristide FB postitused

• 8. veebruaril avaldas Telegram.ee kokkuvõtte värskest Johns Hopkinsi ülikooli metauuringust, mis märkis, et koroonavastased sulgemised on ebaefektiivsed ja valusate tagajärgedega.

Samal päeval ütles riigikogu sotsiaalkomisjoni koosolekul haridus- ja teadusministeeriumi kriisijuht Rain Sannik (kõnealune lõik alates 1:54:00), et õpilastele ei ole maskikandmine kohutuslik olnud. Telegram küsis, et huvitav, kas lapsed, lapsevanemad ja õpetajad seda ise ka teadsid?

Pärnu Postimees kirjutas aga, et jaanuari lõpus keeldus Pärnu haigla hoolduskeskuses elav 93-aastane Salme protestiks külastuskeelu vastu kogu toidust. Kuus aastat tagasi president Ilveselt aumärgi vastu võtnud naine pidas protestipaastu kokku kümme päeva, et tõmmata tähelepanu hooldekodudes olevate inimeste õigustele.

• 9. veebruarist kaotas Rootsi siseriiklikult kõik koroonapiirangud.

Samal päeval kirjutas Telegram.ee, et piiranguid kaotavates naaberriikides on koroona-suremus Eestiga sarnane või suurem, tuues võrdluses Eestiga välja Leedu, Soome, Taani, Norra ja Rootsi statistika.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) esitas aga nõudmise, et “rikkad riigid” maksaksid ettemaksuna 16 miljardit dollarit, et käivitada arengumaades erinevaid koroonaviirusega võitlemise programme, sealhulgas massilist vaktsineerimist.

• 10. veebruaril kaotas koroonapassi nõude Eestiga võrdse vaktsineerituse ja teiste koroonanäitajatega Tšehhi.

• 11. veebruaril soovitas terviseamet koolidele nädalaks distantsõpet, haridusminister Liina Kersna ja endine terviseameti kriisijuht Martin Kadai soovitust heaks ei kiitnud.

Synlabi juht Rainar Aamisepp teatas aga intervjuus Delfile, et peagi tuleb uus ebameeldiv tüvi: “Pandeemia lõppu ei näe ma kuskilt”. Telegram saatis seepeale avaliku kirja: 16 küsimust Synlabi juhile.

Samal päeval teatas Taani, et lõpetab massvaktsineerimise kampaania.

Euroopa Ravimiameti (European Medicines Agency) ravimiohutuse järelevalve komitee (PRAC) aga märkis, et hakkab uurima Covid-vaktsiinide ja menstruaaltsükli häirete seost.

• 12. veebruaril avaldas Telegram.ee video “Kuidas amišid koroonaga toime tulid ilma piirangute, testide ja vaktsiinideta”, kus Viie Emmyga pärjatud USA ajakirjanik Sharyl Attkisson võttis luubi alla amišid, kellest koroonalaine käis üle nii, et mingeid sulgemisi ei teostatud.

Samal päeval kogunes Austraalias hinnanguliselt 10 000 meeleavaldajat Canberrasse parlamendihoone juurde, et avaldada meelt vaktsiinidega survestamise vastu.

Norras kaotati sel päeval enamus koroonapiiranguid, 13. veebruaril kaotasid lendudel maskikandmise kohustuse ka Norra lennufirmad.

• 14. veebruaril kaotati Eestis väliüritustel koroonapassi nõue. Iroonilisel kombel ei aidanud see näiteks Nõmme terviserajal suusatada soovijaid, kuna siseruumist endiselt suuski laenutada ilma koroonapassita ei lubatud.

Foto: freepik.com / kollaaž

Samal päeval avaldas Telegram.ee eksklusiivintervjuu dr Sucharit Bhakdiga, kes ütles, et tõelist pandeemiat praegu ei ole ja pole ka olnud.

Venekeelsele Postimehele aga andis intervjuu dr Arkadi Popov, kes väitis, et piirangute kaotamisest Eestis ei tasu veel rääkida. 

• 15. veebruaril vahendas BNS, et Kuressaare haigla ravijuhi Edward Laane arvates takistab koroonapasside kaotamist ainult psühholoogiline barjäär.

Samal ajal küsis oma värskes artiklis Project Immanuel, mis uurib Saksa mikrobioloogi ja viroloogi dr Stefan Lanka juhtimisel kriitiliselt koroonakriisi teaduslikku tausta: “Mis siis on COVID-19? Lühidalt: sümptomid on individuaalselt tõepoolest olemas, kuid “haigus” COVID-19, nagu ka viiruse mudel SARS-CoV-2, eksisteerib ainult teoreetiliselt,” küsides veel intrigeerivalt juurde: “Kui SARS-CoV-2 ei ole olemas, siis mis on COVID-19 põhjus?“, vihjates näiteks viiruse isoleerimisega seotud probleemidele ja PCR-testidega seotud kontrollkatsete puudumisele. 

Koroonaterroristide FB postitused

• 16. veebruaril kiitis Läti valitsus pärast pikki vaidlusi heaks kolmeastmelise koroonapiirangute leevendamise kava. 1. aprillist loodeti Lätis vabaneda peaaegu kõigist piiranguist, va maskikohustus.

Samal päeval ütles Irja Lutsar Raadio 2 hommikusaates, et koroonatõendi kasutamisel Eesti-siseselt ei ole enam mõtet ning ka muud piirangud tasub üle vaadata.

Telegrami eetris oli podcast, kus ettevõtja Andreas Lenk tutvustas nn hingavaid maske, mida sai osta “Mõttetute maskide” lehel.

Euroopa parlamendis toimus 16. veebruaril aga pressikonverents, kus rühm parlamendisaadikuid rääkis avameelselt koroonapettusest ja nõudis Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni viivitamatut tagasiastumist. Saadikute hinnangul on koroona ajaloo suurim poliitiline pettus ja organiseeritud vandenõu.

• 17. veebruaril tühistasid Šveits ja Liechtenstein praktiliselt kõik koroonapiirangud, ka Saksamaa teatas lõdvendamisest.

Samal päeval veebruaril kogunes Stenbocki maja ette ca 100 inimest, et juba üheksandat neljapäeva seista inimõiguste ja põhiseaduse kaitseks ning koroonameetmete vastu. Sel korral oli luubi all laiatarbemeedia objektiivsus (või selle puudumine) meeleavalduste ja sellega seonduva kajastamisel. Kohal olnud Postimehe ajakirjanik Sander Punamäe saadeti miitingu korraldaja Varro Vooglaiu palvel politsei eskordi saatel platsilt minema, kuna korraldaja hinnangul oli tegu provokaatoriga, kes käib meeleavaldusi kajastamas eesmärgiga näidata asju kõverpeeglis. Hiljem määrati Vooglaiule selle käigu eest trahv, mis 2023. aasta veebruari lõpus tühistati

• 18. veebruaril sai Pfizer tagasilöögi osaliseks kui India otsustas ravimihiiu koroonavaktsiinist loobuda, viidates pooleliolevatele ohutusuuringutele ja rohketele teadetele kõrvaltoimetest.

• 19. veebruarist võisid Austria vaktsineerimata inimesed naasta restoranidesse ja mitte-esmatarbe kauplustesse, kui neil oli negatiivne testitulemus.

Samal päeval analüüsis Postimees (Liina Laks ja Agur Paesüld), et Eesti on jäämas 5 viimase Euroopa riigi hulka, kus inimesi koroonapassiga diskrimineeritakse.

• 21. veebruaril teatas Riigikohus, et NETS peaks olema selgem ning poliitiline vastutus suurem.

Samal päeval kirjutas endine siseminister ja justiitsminister Ken-Marti Vaher ERR-is ilmunud arvamusloos, et õigusriigis on lubamatu sundida inimesi süstima midagi, mille mõjud pole põhjalikult teada.

• 22. veebruaril andis Kaja Kallas Vikerraadio saates “Stuudios on peaminister” mõista, et trahvimine aitaks ka Eestis vaktsineerimist edendada.

Samal päeval vaatas Telegram.ee tagasi Eesti Päevalehes 2000. aasta veebruaris ilmunud artiklile, kus märgiti, et nädalaga jäi haigeks 20 000 inimest, aga epideemiat pole. Terviseameti raportitest selgub, et 2000. aastal oli ülemiste hingamisteede nakkushaiguseid ja grippi diagnoositud kokku 297 912 inimesel. Tol korral loeti haigeteks neid, kellel olid ka haigussümptomid. Positiivse koroonatesti PCR-meetodil, mis ei ole suuteline eristama elusat ja surnud viirust, oli 2022. jaanuari lõpu seisuga viimase kahe aasta jooksul saanud kokku 296 466 inimest.

Koroonaterroristide FB postitused

• 24. veebruaril algas Venemaa agressioon Ukraina vastu, mida me antud ajajoonel põhjalikumalt ei kajasta, kuna tegu on koroonakriisi kroonikaga.

• 25. veebruaril teatas SAPTK seoses sõja puhkemisega Ukrainas, et peatab iganädalaste koroona-protestide korraldamise Toompeal. “Probleemid, mille tõttu oleme juba mitu kuud igal neljapäeval Stenbocki maja ees pikette pidanud, pole kuhugi kadunud, ent keerulisel ajal peavad kõik näitama üles head tahet liikuda pingete leevendamise suunas ja lahendada erimeelsusi viisil, mis soosib ühiskonna terviklikkust,” kirjutas Varro Vooglaid oma Facebooki kontol.

Samal päeval tühistati Hollandis suurem osa koroonapiirangutest, kuigi nakatumisjuhtumeid oli iga päev tuhandeid. Kõik avalikud kohad, sealhulgas kinod, restoranid ja baarid said uuesti täiel võimsusel tööd alustada.

Ka Islandil kaotati 25. veebruarist kõik koroonapiirangud (sh koroonapass), nii siseriiklikult kui Islandile reisides.

The National Pulse kirjutas sel päeval, et Pfizer sponsoreerib Facebooki “faktikontrollijaid”.

• 26. veebruaril toimus Vabaduse väljakul ligi 30 000 inimesel osalusel meeleavaldus Ukraina toetuseks, kuhu kutsus inimesi teise hulgas ka dr Karmen Joller, kes 23.10.2021 hurjutas Vabaduse väljakule kogunenud 10 000 nn koroona-meeleavaldajat, tuletades meelde, et samal päeval oli COVID-iga haiglaravil 441 inimest. 26.02.2022 oli COVID-iga haiglaravil 656 inimest, kuid siis ei olnud see kellegi jaoks probleemiks, sest “inimestel on õigus meelt avaldada”.

Veebruari lõpus teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), et annab kõigile oma 194 liikmesriigile tehnilise raamistiku tervisekontrolli digitaalse vaktsineerimistunnistuse kasutuselevõtuks: “Tark tervisekaart”, millele saab salvestada krüpteeritud kujul vaktsineerimise staatuse.

Scroll to Top