MÄRTS 2021

Foto: freepik.com

• 1. märtsil ilmus Telegram.ee-s artikkel “Eesti arstid rakendavad enesetsensuuri ja taanduvad teaduspõhisusest, et vältida töökaotust?”.

• 1.–3. märtsini toimus USA-s Ohios vaktsiinikonverents, kus Belgia teadlane ja vaktsiiniekspert Geert Van den Bossche, kes on koordineerinud ka näiteks Ebola vaktsiini programmi ning on vaktsiinide ja vaktsineerimise valdkonnas üks maailma tippteadlasi, hoiatas oma ettekandes, et koroonavaktsiinide kasutuselevõtt viiruse aktiivse leviku tingimustes tipneb suure tõenäosusega katastroofiga.

• 2. märtsil teatas Terviseamet, et Ida-Tallinna keskhaiglas suri 31-aastane päästetöötaja, kes paar nädalat varem oli saanud AstraZeneca vaktsiini.

Samal päeval küsis Telegram.ee, kas Synlab tegeleb väljapressimisega. Vilepuhuja sõnul oli Eesti suurim meditsiinilabor Synlab pannud oma personali fakti ette: kui ei vaktsineeri, jääd boonustest ilma, sealhulgas ka igakuisest 25 euro väärtuses trennisoodustustest jne. Vastukaaluks need, kes vaktsineerivad, saavad 5% palgakõrgendust ja lisaboonuseid. Synlabi kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk, kes meie küsimustele kirja teel ei vastanud, kommenteeris Telegramile telefoni teel: “Mina saatsin selle kirja edasi meie personaliosakonnale, juhatusele ja oleme otsustanud, et me antud teemat ei kommenteeri.”

Lisaks eemaldas Facebook sel päeval 75 000 vaatamist kogunud Telegram.ee video “Miks valetavad Lutsar, Popov, Ratas ja co?”, mis baseerub samanimelisel artiklil, kus tõime välja Tervise Arengu Instituudi ametliku statistika suremuse kohta Eestis.

Koroonaterroristide FB postitused

• 3. märtsil kirjutas ERR, et USA Texase osariigi kuberner Greg Abbott tühistas sel päeval maskikandmise kohustuse ja ütles, et andis korralduse taasavada 100-protsendiliselt kõik ärid, mille tegevus oli koroonapandeemia tõttu piiratud.

Samal päeval ilmus Telegram.ee-s eksklusiivintervjuu Eesti vanadekodu töötajaga, kes ütles, et isolatsioon on teinud rohkem kurja kui koroona.

• 4. märtsil ütles COVID-kiirteste maale toova ettevõtte Selfdiagnostics juhatuse esimees Marko Lehes ERR-ile, et “teatud olukordades on antigeenitest isegi täpsem kui PCR.”– “Näiteks, kui inimene on koroonaviiruse läbi põdenud, siis PCR näitab ikkagi, et see inimene on positiivne,” ütles Lehes.

Samal päeval kirjutas oma Facebooki seinal räppar Henry Kõrvits aka Genka: “…hea mees/naine ja pane suu kinni, mask sinna peale, lõpeta see põhiseaduse deklameerimine Selveri sissepääsu juures, käi ära, kus vaja on ja ära mängi debiilikut!”

Telegram.ee küsis seepeale: miks annab Henry Kõrvits, kes alles paar aastat tagasi oli koolikiusamise vastase kampaania reklaamnäoks, hagu alla neile, kes mõtlevad teisiti / on teistsugused? Kas see ei ole mitte koolikiusu algmeks? Ja kas lapsed ei õpi mitte täiskasvanute pealt?

• 5. märtsil jõudis meediasse advokaat Urmas Simoni Facebooki postitus, kus ta kirjutas, et kui sa tuled kaubanduskeskusesse ilma maskita, siis on hea, kui “turvamehed astuvad füüsiliselt terroristidele vastu.” Simon lisas: “Nendele turvameestele suunatud pipragaasi asemel antakse üks meetrine raudtoru ja õigus seda kasutada. Kui koroona sind haiglasse ei vii, küll siis toru seda viga parandab. Võin vaid unistada, et saaks ka õiguse toru kasutada, võtaks kohe 2 tükki mõlemasse kätte.” Üsna pea oli aga postitus kustutatud. Vestluses politseiga sõnas ta, et väljendas ennast võib-olla liiga emotsionaalselt ning sai aru, et inimesed võisid tema postitust valesti mõista.

Samal päeval ilmus ERR-is vandeadvokaatide Ingeri Luik-Tamme ja Vitali Šipilovi arvamusartikkel, kus nad kirjutasid: “Kuni vähegi võimalik, tuleks hoiduda inimeste klassifitseerimisest vaktsineerituse alusel ja vaktsiinipassi-põhise elu juurutamisest. Pole välistatud, et see võib rajada teed muudele digitaalse identiteedi süsteemidele, mis liigitavad inimesi eri gruppidesse (meenutagem kasvõi Hiina sotsiaalse krediidi süsteemi).”

Koroonaterroristide FB postitused

• 7. märtsil oli Telegrami Podcasti “Pandeemias kahtlemine on jõudnud riigikokku” külaliseks Kalle Grünthal.

• 8. märtsil ilmus Telegram.ee-s integratiivse terviseterapeut-toitumisnõustaja Liis Orava artikkel “Tõhusad koroonaravimid on ju olemas, miks neid ei kasutata?”.

• 9. märtsil kirjutas ERR, et Soome terviseamet tunnistas vassimist nakatumisprognoosides. Numbrite ülepaisutamise ja hirmu külvamise tõttu lükati Soomes aprilli keskel toimuma pidanud kohalikud valimised kahe kuu võrra edasi.

Samal päeval ilmus Austria meedias uudis, et rühm Austria advokaate, kes tegelevad põhiõiguste kaitsega, pöördusid riigi terviseameti (BASG, Viin) ja Euroopa Ravimiameti (EMA, Amsterdam) poole, nõudes AstraZeneca vaktsiini kasutamise viivitamatut peatamist.

• 11. märtsist alates hakati Eestis taas rakendama rangemaid koroonameetmeid. Sealhulgas suunati kõik kooliõpilased distantsõppele, suleti suur osa kaubandusest, piirati siseruumides lubatavat ja taastati 2+2 reegel. Piirangud pidid kehtima vähemalt ühe kuu, 30. märtsil pikendati piiranguid veel vähemalt 25. aprillini. PS. 18. veebruaril avaldas Telegram.ee artikli “Sahinad! Valitsuse salajane plaan: kas Eesti läheb 12. märtsist taas lukku?”

Samal päeval teatas ERR, et Taani, Norra ja Island on peatanud AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamise, kuna meedikud kahtlustavad, et vaktsiin võib põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid. Euroopa Ravimiamet (EMA) jättis ohuhinnangu AstraZeneca vaktsiinile muutmata, Eesti siiski soovitas arstidel lükata edasi trombiohuga patsientide vaktsineerimine AstraZenecaga.

Samal päeval postitas Andmekaitse Inspektsioon (AKI) oma Facebooki lehel

“Mõistame igati vaktsineerimise vajalikkust ja ühist võitlust viiruse seljatamisel, aga juhime tähelepanu, et kogu kaoses ei ununeks meie kõigi õigused ja vabadused.

Kõikide COVID-positiivsete töötajate, laste, õpetajate, lapsevanemate ja muude isikute kohta ei ole õigust teistele infot jagada ilma nende selge nõusolekuta. Kui kohusetundlik töötaja on oma tööandjat diagnoosist teavitanud, ei tähenda see seda, et tööandja võib teavitada tervet kollektiivi.

Lähikontaktseid saab välja selgitada ja puudutatud inimestega ühendust võtta ainult Terviseamet! Omaalgatuslikku nõiajahti ei peaks pidama ei tööandjad, lasteaiad, korteriühistud ega muud isikud.

Kui tööandjad vahendavad vaktsineerimisnimekirjade koostamist, siis on oluline märkida, et nad ei või mingil juhul koguda andmeid, kes ei soovi vaktsineerimist, sealhulgas nõuda neilt põhjuste esitamist. Vaktsineerimise üle otsustamine on iga isiku vaba valik.”

• 12. märtsil hoiatas Delfi veergudel vandeadvokaat, endine õiguskantsler Allar Jõks, et aasta pärast eriolukorra kehtestamist ei näe ta suurimat ohtu demokraatiale mitte niivõrd valitsustes kui inimestes, kes tahaksidki riigile erakorralistes oludes piiramatu voli anda.

Samal päeval avaldasime Telegram.ee-s Classic FM-i fotouudise sellest, kuidas üks Washingtoni osariigi keskkool leidis oma õpilaste jaoks pealtnäha lustaka, aga ka üsna jabura viisi, kuidas muusikat teha, sulgedes lapsed pop-up-telkidesse.

Foto: Ari Hoffman@thehoffather / Twitter

• 14. märtsil kirjutas Telegram.ee: “Fakt: Eesti koroonasurnute keskmine vanus on 79,6 ja Eesti keskmine eluiga on 78,6”. Artikkel sisaldab ametlikku statistikat, mis paneb kogu piirangute mõttekuse suure küsimärgi alla.

• 15. märtsil kirjutas Telegram.ee Lätis aset leidvast tsensuurist. Näiteks suri pärast vaktsineerimist populaarse bändi Pērkons trummari Ikars Ruņģise isa. Mehe sõnul oli tema isa väga hea tervisega, kuid viis päeva peale AstraZeneca vaktsiini saamist ta suri. Ruņģis tegi selle kohta Facebookis ka postituse, mis juba järgmisel päeval platvormi poolt kustutati. Juhtum algatas Lätis suurema arutelu teemal, miks tsenseeritakse vaktsiiniohutuse teemalist infot ning miks jätkatakse AstraZeneca vaktsiinide kasutamist, samal ajal kui mitmed riigid on selle peatanud.

Portaali Objektiiv toimetaja Varro Vooglaid kirjutas 9. märtsil ITK-le ja uuris, mis tingimusel tavainimesi haiglasse appi võetakse (kuna sotsiaalmeedias olid pidevad üleskutsed, et minge ise haiglatesse appi) ning sai 15. märtsil vastuseks, et “Tänasel päeval on kõige suurem puudus reaalset meditsiiniharidust omavatest või haridust omandamas olevatest inimestest (õed, parameedikud, abiõed, arstid jt), mitte-meditsiinilise personali vajadus on kaetud.”

Samal päeval kirjutas ERR-i teadusuudiste portaal Novaator, et Eesti teadlased lõid koroonaviiruse vastase nina- ja kurgusprei SARS-CoV-2 BioBlock.

• 16. märtsil ilmus Telegram.ee-s artikkel “Leke riigi salastatud kriisiraportist: koroonameetmed on vähendanud 42% eestlaste sissetulekuid”.

Samal päeval kirjutas Delfi uuest vaktsineerimiskampaaniast, öeldes, et “Vaktsiiniskeptikute selgitustööks kulutatakse 150 000 eurot”. Telegram.ee küsis seepeale, et kas 150 000 euro maksumaksja raha raiskamine Big Pharma reklaamiks ja vaktsineerimiseks-inimkatseteks ei ole mitte korruptsiooniskandaal…

Koroonaterroristide FB postitused

• 17. märtsil tegi meditsiiniõde Sandra Liivrand Facebookis pika ja põhjaliku ning tuhandeid jagamisi saanud postituse, kus ütles, et “Meil on väga suur puudus meditsiinitöötajatest, aga nii oli juba enne koroonat!”.

• 18. märtsil avaldas Eesti Päevaleht artikli “Haiglate koroonaravi pikkus vähenes kaks korda. Kas selle taga on tervenemise või statistika ime?”, kus toodi välja ka, et Haigekassa eraldab haiglale rohkem raha, kui koroonaosakonna voodis on patsient.

Samal päeval avalikustas Suurbritannias eri valdkonna ekspertidest koosnev rühmitus HART (Health Advisory & Recovery Team) 55-leheküljelise raporti Suurbritannia valitsusele Covid-19 kriisi lahendamiseks, vaadates tagasi viimase 12 kuu jooksul toimunule – riigi tegutsemisele ning kasutusele võetud meetmetele –, andsid nad soovitusi, kuidas tekkinud olukorrast väljuda.

• 19. märtsil ilmus Telegram.ee-s artikkel “Leke: sundvaktsineerimine või väljapressimine Põhja-Eesti Regionaalhaiglas?”, kus avaldasime meieni jõudnud ekraanitõmmise Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) poolt oma töötajatele saadetud e-kirjast, millest saab selgelt välja lugeda, et töötajaid survestatakse vaktsineerima.

Foto: ekraanikuva

• 20. märtsil toimus üle maailma vähemalt 40 riigis suur meeleavaldus vabaduse, rahu ja inimõiguste kaitseks (World Wide Rally For Freedom, #wewillALLbethere). Ka Tallinnas toimus selle raames autorongkäik “Sõidame Eestimaa vabaks!”. Kuigi meeleavaldus toimus autodes (st osalejad ei saanud “viirust levitada”) ja meeleavaldused on lubatud, said osalejad peavoolumeedialt kõvasti kriitikat. Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus nimetas meeleavaldusel osalejaid “viiendaks kolonniks”.

Dr Karmen Joller kommenteeris 20. märtsil Õhtulehele, et meeleavalduses ei ole midagi halba, kui jäädakse oma autosse. Arsti sõnul oleneb ka muidugi sellest, kas autos on ühe leibkonna inimesed, kas hoitakse distantsi. “Inimestel on õigus meelt avaldada,” ütles ta.

• 23. märtsil algas Facebookis protest nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse muutmise vastu (347 SE). Virtuaalse protestiga liitus vähem kui 20 tunniga üle 1700 osaleja ning veel 850 inimest märkis, et on meeleavaldusest huvitatud. Kokku külastas esimese 24 tunniga meeleavalduse lehte 32 000 inimest. Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse ning teiste seaduste muutmise eelnõu 347 SE läks Riigikogus esimesele lugemisele 24. märtsil.

Samal päeval tunnistas kaitseminister Kalle Laanet riigikogu saalis rahvasaadik Kalle Grünthali päringu peale, et kaitseväelasi on vaktsineerima survestatud ja seda hoolimata seigast, et vaktsineerimine on vabatahtlik.

• 24. märtsil teatas Reuters, et Saksa liidukantsler Angela Merkel tühistas algselt aprilli alguseks, lihavõttepühadeks plaanitud lisapiirangud ja palus rahvalt vabandust: “See oli minu viga!”

Austria kohus võttis aga sel päeval vastu sensatsioonilise otsuse, märkides mitmel korral ära, et PCR-testid ei ole nakkuse tuvastamiseks sobivad.

Samal päeval avaldas Telegram.ee graafiku “Vaata viimase 15 aasta andmeid: kus on liigsuremus?”, milles võtsime ette statistikaameti andmed aastatel 2006 kuni 2021, mis näitavad, et viimase aasta suremus koos koroonaga on üsna keskmine ja suurest liigsuremusest rääkida ei saa.

• 25. märtsil kirjutas Eesti Päevalehe arvamustoimetaja Villu Zirnask oma artiklis “Aitab poolikust teadusest! Teadusnõukojale täiendust ja lapsed aprilli keskel kooli!”, et koroonapiirangute sünnitatud kahju ei tohiks ületada neist saadavat kasu. Zirnask ütles: “Laiatarbe koroonauudiste põhjal võib hõlpsasti tekkida mulje, et Lukustamine on suurim ning pole teist kummardamist väärivat jumalat Lukustamise ja ta prohveti Maski kõrval. Teaduses selline üksmeel tegelikult puudub. Ennustan, et hiljemalt paari-kolme aasta pärast, kui kasusid-kahjusid hakatakse kaine peaga kokku lööma, selgub, et õigus on lukustamispoliitikat ekslikuks pidavatel ja selle tõttu praegu põlu all olevatel teadlastel, kellest paljud kuuluvad tsiteeritavuselt maailma teaduse tippu ja mõnda on tunnustatud Nobeli preemiaga.”

• 28. märtsil ilmus kirjastuselt Reval Buch Dr. C. E. Nyderi raamat “Tervisediktatuur”, mis räägib viimase aastakümne ühe mõjukaima mehe – Bill Gatesi – kujunemisest, tegevusest ning sellest, kuidas ühte head kriisi raisku ei saa lasta.

• 29. märtsil saatis Telegrami lugeja meile kaks pilti ja küsis: “Milliseid inimesi isa ja tütar, Siim ja Kaja Kallas silmas peavad?” Siim Kallase väide pärineb aastast 2016, Kaja Kallase oma aastast 2021.

Samal päeval kirjutasime, et Rootsis Karolinska Instituudis läbiviidud värske uuring näitab, et piirangud takistavad küll koroonaviiruse levikut, kuid globaalsetel piiravatel meetmetel on varjukülg – arvutuste põhjal on piirangud põhjustanud vähemalt sama palju surmajuhtumeid kui haigus ise.

• 30. märtsil ilmus Telegram.ee-s artikkel “Kuum video: Telefonikõned terviseametisse ja perearstikeskustesse: gripp ongi koroona?”, video ise kogus Facebookis vähem kui 12 tunniga ca 50 000 vaatamist.

Samal päeval teatas Hispaania meedia, et Hispaanias on vastu võetud uus kord, mis kohustab kandma maski isegi rannas.

• 31. märtsist alates koguneti iga päev Toompea lossi ette, et seista 347 SE ehk nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse (NETS) vastu, kuni eelnõu maha hääletatakse.

Samal päeval võeti Brüsseli kohtu poolt vastu otsus, mille kohaselt puudus Belgia tollastel koroonaviiruse meetmetel piisav õiguslik alus. Kohus andis riigile vastava aluse esitamiseks 30 päeva. Siseminister Verlinden teatas, et kaebab otsuse Brüsseli apellatsioonikohtusse edasi ning meetmed jäetakse esialgu jõusse.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top