AUGUST 2020

Foto: wikipeedia

• 1. augustil toimus Saksamaal Berliinis massiline protest koroonameetmete vastu, kus osales erinevatel hinnangutel ligi miljon inimest. Meeleavaldajad kandsid kodus tehtud plakateid, millelt võis lugeda “Koroona on valehäire”, “Meid on sunnitud kandma suukorvi”, “Looduslik kaitse vaktsineerimise asemel” ning “Lõpetage koroonapaanika – andke põhiõigused tagasi!”.

• 2. augustil hoiatas sotsiaalminister Tanel Kiik, et lähinädalad otsustavad, kas Eestis tuleb taas kasutusele võtta karmimad koroonapiirangud.

Samal päeval andis USA väljaandele The Stanford Daily intervjuu Nobeliga pärjatud Stanfordi bioloogia professor Michael Levitt, kes toonitas, et pandeemiaga võitlemiseks ei tohiks ühiskonda sulgeda, nimetades lockdown’e keskaegseks meetodiks. Ka ei kiitnud ta heaks kogu elanikkonnale piirangute survestamist, kus koroona ohustab pigem vaid vanemaid inimesi.

• 5. augustil kajastas Telegram.ee ravimitööstuse poolt rahastatud uuringut “lapsed levitavad koroonaviirust tõhusamalt”, mis sisaldas hulgaliselt oletusi. Kommenteerisime: “Oletus võib muutuda lühikese ajaga käibetõeks, mis võib mõjutada meie laste tulevast elukorraldust.”

Samal päeval ütles Los Angelese linnapea Eric Garcetti, et linn katkestab veevoolu ja elektriühenduse majades või ettevõtetes, kus korduvalt korraldatakse suuri koosviibimisi, astudes riigis kõige agressiivsemaid samme, et peatada seltskonnad, kes rikuvad kohalikke tervishoiukorraldusi.

Koroonaterroristide FB postitused

• 6. augustil läks eetrisse Õhtulehe veebisaade “Puuduta mind”, kus saatejuhid Anu Saagim ja Sirje Presnal usutlesid Telegram.ee loojaid Mariann Joonast ja Hando Tõnumaad Telegrami uue nn koroonaajakirja asjus. Rääkisime ka sellest, et Telegrami koroonakevade Facebooke live’isid vaadati kümneid tuhandeid kordi ning selle üheks põhjuseks oli asjaolu, et ükski suur väljaanne ei tegelenud inimeste rahustamisega. Anu Saagim nentis, et tõepoolest, pigem külvati peavoolu väljaannetes paanikat.

Samal päeval andis USA interneti-koomik JP Sears sotsiaalmeedias teada, et Youtube on asunud tema koroona-teemalisi naljavideoid tsenseerima. Pahane Sears kommenteeris: “Sõnavabadus on elu üks ilusamaid kingitusi. Juhul, kui sellest saab vaid mäleastus, ei saabu see minu kõrvalseismisega. Kui minu sündiv poeg peaks ühel päeval küsima: “Isa, mida sa tegid, kui kõik vabadused ära võeti?”, siis minu vastus, kuradi päralt, ei saa olema: “Ma vaatasin, kuidas see juhtub.” Minu poeg ja inimkond on enamat väärt.”

• 7. augustil avaldati Suurbritannia ajakirjanduses uudis Briti valitsuse aruandest, mis näitas, et koroonapiirangud tapsid esimese laine ajal kaks inimest iga kolme koroonaohvri kohta.

• 8. augustil kajastas Hispaania meedia Ladina-Ameerika arstide ja teadlaste liikumist COMUSAV, mille 3000 liiget olid ja on siiani seisukohal, et kloordioksiid ehk MMS tapab koroonaviiruse.

• 10. augustil teatasid kaheksa Tartu baari, et sulgevad nädalaks uksed, et aidata piirata koroonaviiruse leviku võimalusi.

Samal päeval ilmus ERR-is artikkel “Eesti ei muuda ka viiruse laiemal levikul maske kohustuslikuks”, kus terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Hanna Sepp tõdes, et maske puudutavad teadusuuringud on jätkuvalt väga vastuoluliste tulemustega: mõnes leitakse, et maskil on omaette oluline kasutegur viiruse leviku ohjeldamisel, aga on ka risti vastupidiseid seisukohti. Artiklis toodi välja ka, et maskikohustusega Hispaanias on nakkus taas tõusuteel.

Telegram.ee-s ilmus sel päeval artikkel Saksa teadusajakirjaniku Torsten Engelbrechti sulest, kus too väitis, et “COVID-19 PCR-testid on teaduslikult mõttetud”.

• 11. augustil teatas Vladimir Putin, et Venemaa on registreerinud maailma esimese koroonaviiruse vastase vaktsiini. Ta väitis, et selle üks annus on efektiivne immuunsuse kujundamiseks. Vaktsiin plaaniti ringlusesse lasta järgneva aasta jaanuariks. Lääne meedia andmetel ei olnud Venemaa koroonavaktsiini veel lõpuni välja töötatud.

• 13. augustil ilmus Telegram.ee-s artikkel “Ravimifirmad ei vastuta Covid-19 vaktsiinide tekitatud kahju eest”, millest selgus, et AstraZeneca juristid on nõudnud, et kõik riigid, mida AstraZeneca on nõustunud Covidi vaktsiiniga varustama, lisaksid lepingusse klausli, et ravimihiid ei ole võimalike vaktsiini kõrvaltoimete eest vastutav. Ettevõtte sõnul ei ole nad ilma selliste hüvitiste garantiideta motiveeritud ravimit tootma. AstraZeneca vanemjuht Ruud Dobber ütles Reutersile: “Me palume kehtivates lepingutes hüvitist. Enamiku riikide jaoks on aktsepteeritav võtta see risk oma õlgadele, sest see on nende riigi huvides (loe: valitsuse huvides).” Üsna pea tulid sarnaste avaldustega välja ka teised ravimifirmad, sh Pfizer. 

Foto: freepik.com / kollaaž

• 17. augustil ilmus Telegram.ee-s artikkel “Taani tervishoiuametnikud: maskide efektiivsuse kohta pole veenvaid tõendeid”.

Samal päeval jõudis ingliskeelsesse meediasse ja levis kulutulena üle maailma viie India noore filmitud video, kes julgustasid riigi 74. iseseisvuspäeva puhul maske boikoteerima ja orjusest loobuma.

• 18. augustil avati USA-s taas koolid ning lapsevanemad kommenteerisid nii sotsiaalmeedias kui ka ajakirjanduses, et paljud koolid näevad nüüd välja nagu vanglad. Nimelt pidid õpetajad kandma kaitsekitleid ja maske, õpilased maske, koridorides tohtis liikuda vaid üksteise järel ühes rivis jne.

Samal päeval ilmus internetti USA dokfilm Plandemic 2”, mis jälgis Covid-19 raharada.

• 19. augustist lubas EV valitsus statsionaarsetes teatri-, kontserdi- ja kinosaalides tegutseda täissaalidega.

• 20. augustil käivitus Eesti koroonaäpp HOIA.

Neil päevil ilmus kirjastuselt Pilgrim dr Adik Levini raamat “Tervisenõuanded elukogenud arstilt”, kus ühes peatükis seisis ka õpetus, kuidas dr Zalmanovi meetodiga ravida ülemiste hingamisteede haigusi (ja koroonat). Selle raviprotseduuri läbiviimiseks on vaja väga suurt froteerätikut, sooja tekki ja termomeetrit. Dr Levin kirjutas: “Tekib küsimus, miks praegu ei kasutata seda ja teisi vanu efektiivseid meetodeid. Vastus on ühene ja väga lihtne. Kui hakatakse kokku kirjutama ravijuhendeid, võetakse reeglina kasutusele ainult viimase kümne aasta jooksul ilmunud artiklid, kõik muu visatakse üle parda. See on näide sellest, et ka tõenduspõhisuse otsimisel peame ettevaatlikult ja väärikalt suhtuma eelnevalt kogutud andmetele ja kogemusele. Selline primitiivne ja radikaalne vanemate kolleegide kogemuse eiramine on osaliselt viinud meid selleni, et COVID-19 murrab inimeste elusid. Kui mõni esmatasandi arst on huvitatud, ma hea meelega edastaks talle selle kapillaaride teraapia meetodi olemuse ja metoodika.”

• 24. augustil käidi välja idee asuda koguma meelelahutusasutusi ja restorane külastavate inimeste kontakte, mis pälvis hulga kriitikat.

• 26. augustil tulid avalikuks CDC ehk USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse uued koroonaviiruse testimise juhised, kus soovitati keskenduda vaid sümptomitega patsientidele, öeldes, et nakatunud inimesega kokku puutunud sümptomiteta inimesi ei ole ilmtingimata vaja läbi vaadata.

• 29. augustil avaldasid sajad tuhanded inimesed Berliinis koroonapiirangute vastu meelt. Meeleavaldusest võttis osa ka USA advokaat, keskkonnaaktivist ja vaktsineerimisvabaduse eestkõneleja Robert Francis Kennedy juunior, endise USA presidendi John F. Kennedy vennapoeg. Meeleavalduse raames andis pressikonverentsi üle 1000 arsti ühendav organisatsioon Doctors of Enlightment, edastades sõnumit: probleemiks ei ole mitte koroona, vaid majandus. Video pressikalt on nähtav ka Telegram.ee-s eestikeelsete subtiitritega.

Samal päeval protestisid koroonapiirangutest väsinud britid Londoni kesklinnas Covid-19 meetmete ning meedias domineeriva “teise laine” vastu. Meeleavaldus, mille eesmärk oli seista tõe ja inimvabaduste eest, nimetati kiirelt “vandenõuteoreetikute” kokkutulekuks, sest osalejad kritiseerisid nii piiranguid, sotsiaalset distantseerumist kui ka maskide kandmist.

Lisaks toimus samal päeval meeleavaldus ka Leedus, Vilniuses. Protestiti kohustuslike maskide ja planeeritava sundvaktsineerimise vastu. Kuigi kohalik peavoolumeedia väitis, et protestijaid oli kõigest paarsada, siis pealtvaatajate sõnul oli inimesi üle 2000.

• 31. augustil andsime teada, et Telegram.ee läks Riigikantselei vastu kohtusse, kuna valitsuse kommunikatsioonibüroo ei ole lubanud meid valitsuse pressikonverentsidele. Uudist kajastas ka Delfi.ee, kirjutades: “Telegram läks riigikantselei vastu kohtusse, kuna portaali esindajaid ei lubatud valitsuse pressikonverentsidele. Telegrami juhi Hando Tõnumaa hinnangul kajastas meedia koroonakriisi ühekülgselt.”

Samal päevad andis CDC USA-s välja värske raporti, milles teatas, et 94% koroonasurmadest olid seotud kaasuvate haigustega.

Scroll to Top