DETSEMBER 2020

Foto: freepik.com / kollaaž

• 1. detsembril ütles Irja Lutsar ERR-ile, et teadusnõukoda soovitab valitsusel piiranguid karmistada (ent ei soovita täielikku lockdown’i).

Samal päeval alustas Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuhina tööd Urmas Sule ning senine hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov asus juhtima Lääne-Tallinna keskhaiglat.

Samuti sel päeval esitasid kopsuarst, endine Saksamaa parlamendi liige ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee tervisekomitee juht dr Wolfgang Wodarg ning endine Pfizeri hingamisteede uuringute juht ja teadusnõunik dr Michael Yeadon kogu Euroopa Liidu eest vastutavale Euroopa Ravimiametile (EMA) avalduse kõigi SARS-CoV-2 vaktsiiniuuringute, eriti BioNtech / Pfizeri uuringu BNT162b (EudraCT number 2020-002641-42) viivitamatuks peatamiseks.

• 2. detsembril sai UK-s erakorralise müügiloa Pfizeri koroonavaktsiin. Pressikonverentsil aga ei soostunud Pfizeri Ühendkuningriigi boss kommenteerima, miks Pfizer ei ole vastutav kõrvaltoimete eest. Nimelt määras Suurbritannia valitsus vaktsiinilepinguga Pfizerile õigusliku immuniteedi, mis kaitseb firmat vaktsiinikahjude korral kohtusse kaevamise eest. Esimene vaktsiin süstiti 8. detsembril.

Samal päeval alustasid Eestis mitmed jõusaalide ketid ja spordiklubid sotsiaalmeedias kampaaniat #spordiklubidlahti, kus kutsuvad üles valitsust mitte nõudma spordiklubide sulgemist. “Liikumine on lahendus, mitte probleem,” ütlevad klubid. Üleskutses seisis: “Homme (3. detsembril – toim.) arutab Vabariigi Valitsus spordiklubide võimalikku sulgemist. Hea Valitsus, ära tee viga! TREENING = TERVIS. Hoiame koos spordiklubid lahti ning Eesti rahva tervise tugevana! Palun jaga seda üleskutset, kui oled sama meelt.”

Samal päeval avaldas Telegram.ee Youtube’ist korduvalt kustutatud video “Dr Wolfgang Wodarg selgitab, miks koroona-vaktsineerimine tuleb peatada”.

Koroonaterroristide FB postitused

• 3. detsembril avaldas Telegram.ee teise avaliku kirja: “II avalik kiri: koroona valehäire”, kus küsisime valitsuselt veel mitukümmend küsimust üheksal erineval koroonakriisi puudutaval teemal. Kiri on leitav ka lehel avalik-kiri.ee. “Põhjus, miks otsustasime teha uue avaliku kirja koroonakriisi vastutavatele isikutele, on selles, et peavoolumeedias valitseb tsensuur – faktikontroll suukorvistab igasugust infot, mis ei ole kooskõlas valitsuse seisukohtadega. Samal ajal valitsuses ja riigikogus puudub opositsioon, ent oponeerivat meediat ei lubata isegi valitsuse pressikonverentsile. Sama olukord valitseb kõikjal maailmas,” tutvustasime kirja oma lugejatele.

Samal päeval lubas USA presidendikandidaat Joe Biden, et esimesel päeval presidendina paluks ta ameeriklastel 100 päeva maske kanda. “Vaid 100 päeva maskidega,” ütles Biden intervjuus CNN-ile. “Mitte igavesti. 100 päeva. Ja ma arvan, et me näeme märkimisväärset langust.”

• 4. detsembril küsis Telegram.ee: “Kas USA-s on varasemalt teisiti märgitud surmapõhjused liigitatud COVID-19 hulka?” Artiklis vaatasime Johns Hopkinsi rakendusliku majanduse magistriõppe programmi assistendi Genevieve Briandi analüüsi COVID-19 mõju osas USA surmajuhtumitele, kasutades CDC andmeid.

• 6. detsembril avaldas Telegram.ee video “Kas koroonaviirus SARS-CoV-2 on üldse kunagi isoleeritud?”, mis kogus meie Facebookis paari päevaga üle 30 000 vaatamise. Iirimaalt pärit sõltumatu ajakirjanik ja uurija Gemma O’Doherty teatas videopöördumises, et ametlikule teabenõudele vastates tunnistas Suurbritannia tervise- ja sotsiaalamet, et neil pole teaduslikke tõendeid, et koroonaviiruse SARS-CoV-2 eksisteerimise kohta ega ka selle kohta, et see viirus oleks kunagi isoleeritud.

• 8. detsembril selgus, et valitsus eraldas novembri algusesl Tartu ülikoolile 800 000 eurot neljaks seirelaineks novembris ja detsembris, mille käigus tuvastati 15 sümptomitega nakatunut, seega – valitsus raiskas 800 000 eurot maksumaksja raha, et tuvastada 15 inimesel nohu ja köha? Hando Tõnumaa küsis: “Kas Telegrami jaoks on liiga hilja, et minna kaasa selliste uuringutega? Ma olen ka nõus kasseerima riigilt 800 000 eurot, et teha Telegrami koroonaseire ja suunata see raha otse vaimse tervisega tegelevatele organisatsioonidele. Kellele ma avalduse peaksin tegema?”

• 9. detsembril anti teada, et valitsus kehtestab uued piirangud, mille kohaselt suletakse alates 12. detsembrist kolmeks nädalaks Ida-Virumaal kõik meelelahutusasutused ja peatatakse vaba aja tegevused, kirikud võisid edasi tegutseda. Peagi lubati sulgeda ka koolid.

Samal päeval ilmus Cambridge’i ülikooli uuring, mis näitas, et esimene “lukkupanek” ehk lockdown tõi endaga kaasa depressiooni sümptomite olulise kasvu laste hulgas, viidates koolide sulgemise tahtmatutele tagajärgedele.

• 10. detsembril võttis dr Karmen Joller sõna oma Facebooki lehel: “Piirangud tuleb kehtestada nii, et need on inimestele arusaadavad, kaasnema peab ka adekvaatne kommunikatsioon. Meil kõigil on mure, et epideemia läheb käest ära. Kui aga piirangud pole arusaadavad, ei hakka inimesed nendest ka kinni pidama. Kui nii jätkub, ei ole varsti meie tänavatel meelt avaldamas mitte väike kildkond, vaid suur hulk inimesi, kes nõuavad tööd ja leiba. Loodame, et valitsus ei soovita neil siis kooki süüa.” Postitust illusteeris Lugejakiri.ee pilauudis.

Samal päeval andis SA toidu ja ravimiamet (FDA) briifingu, kus kinnitati, et koroonavaktsiini tootjate Pfizeri ja BioNTechi ravimikatsetusega seoses suri 6 inimest, kuid sellest hoolimata minnakse projektiga edasi, sh on FDA teatanud, et Pfizeri vaktsiin on ohutu ja efektiivne ning firma loodab saada heakskiidu vaktsineerimaks 16-aastaseid ja vanemaid.

Austria parlamendis demonstreeris sel päeval Austria Vabaduspartei liige Michael Schnedlitz kõikide nähes, et koroonatestid on mõttetud, kui ta sooritas Coca-Cola peal testi, mis osutus positiivseks.

• 11. detsembril andis Pfizeri koroonavaktsiinile erakorralise müügiloa FDA, USA toidu- ja ravimiamet.

Samal päeval kirjutas Business Insider, et Austraaliast on saanud esimene riik, mis loobus koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamisest. Põhjus: vaktsiin andis mõnedele uuringus osalejatele valepositiivseid HIV-testi tulemusi.

Sirbis aga kirjutas Kaarel Tarand, et “Märtsist saadik jagunevad elutee lõpule jõudnud inimesed kaheks: on riikliku tähtsusega surnud ja siis need ülejäänud,” pöörates tähelepanu meditsiinitöötajate pikaajalisele puudusele: “Meditsiinisüsteemi kriis ei alanud eile ega märtsis, selle kroonilised haigused on aastaid teada. Paraku ei ole aga isegi Covid-19 suutnud panna otsustajaid astuma kiireid, vältimatuid ja pikaajalise mõjuga samme süsteemi räsiva põhihaiguse raviks, kuigi ravitav see on. Nagu meedikud ise kinnitavad, on meil taristut, maju ja aparaate piisavalt, inimesi mitte.”

Koroonaterroristide FB postitused

• 12. detsembril toimus Riias meeleavaldus koroonameetmete vastu, kus osales päeva jooksul kokku üle 5000 inimese. Korraldajate sõnul oli see üks suuremaid protestiaktsioone viimase kümnendi jooksul.

• 13. detsembril ütles Bill Gates intervjuus CNN-ile, et “Tagasi normaalsusesse ei saa enne aastat 2022.”

• 14. detsembril suleti kõik üldhariduskoolid, kutse- ja rakenduskõrgkoolid ning ülikoolid Eestis kuni 10. jaanuarini. “Õppeasutused võivad erandkorras kasutada distantsõppe vormi,” oli valitsus armuline.

Samal päeval kirjutas Telegram.ee: “22 tuntud teadlast nõuavad SARS-CoV-2 PCR-testi loomisel olulist rolli mänginud teadusartikli tagasivõtmist, kuna uuring sisaldab ulatuslikku huvide konflikti, üheksat tõsist teadusviga ja kolme väiksemat ebatäpsust.”

Meedias levis aga teade, et Euroopa Ravimiamet võib Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiinile juba jõuludeks müügiloa anda.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) 14. detsembril 2020 avaldatud avaldusest saab välja lugeda seda, mida kümned tuhanded arstid ja meditsiinitöötajad on rääkinud juba mitmeid kuid: Covid-19 diagnoosimiseks kasutatavad PCR-testid on ebatäpsed ja annavad liiga palju valepositiivseid tulemusi.

• 15. detsembril tutvustas Sotsiaalministeerium Eesti vaktsineerimiskava.

ERR avaldas samal päeval artikli “Austria teadlased: riigi lukkupanek on võrreldav tuumanupule vajutamisega”.

Telegram.ee-s aga ilmus sel päeval põhjalik artikkel “SUUR LUGU! Kuidas levivad viirused inimeste vahel? Teadlased ei tea!”.

• 16. detsembril ilmus Telegrami Podcast “Julge juristi seiklused koroonaajastul”, kus oli külas Andrei Vesterinen.

• 18. detsembril andis FDA erakorralise müügiloa Moderna koroonavaktsiinile.

Samal päeval küsis Telegram.ee: “Kas vastutavad isikud etendavad vaktsiini saamist?” Näiteks Londoni linnapea Sadiq Khan jagas oma Twitteris vaktsiinipropaganda postitust, kus on selgelt näha, et süstlal on kork peal.

• 19. detsembril tegid lätlased hoolimata oma valitsuse keelust taas koroonapiirangute vastase meeleavalduse. Seekord sõideti Valkasse ja kutsuti ka eestlasi Valga poolt osalema. Sündmust käis kohapeal vaatlemas Vanglaplaneet.ee eestvedaja Peeter Proos, kes avaldas sellest kokkuvõtte ka Vanglaplaneedi lehel.

Samal päeval avaldas USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskus (CDC) raporti, kust selgus, et Pfizeri koroonavaktsiiniga kaasnes esimese 5 päevaga 5052 inimesel vaktsiinikahjustus: “Ei suuda tavapäraseid igapäevaseid toiminguid teha, töövõimetu, vajab arsti või tervishoiutöötaja hoolt.”

• 20. detsembril levis peavoolumeedias teave uuest eriti nakkavast viiruse tüvest Suurbritannias. Valitsus otsustas peatada Eesti ja Suurbritannia vahelised lennud, hiljem soovitas Euroopa Komisjon küll tühistada eri riikide kehtestatud reisikeelud.

• 21. detsembril ütles akadeemik Mart Ustav, et tema ettevõttes Icosagen valmis toimiv koroonaviiruse ravim, kuid neil ei jätku raha teise faasi kliinilisteks katseteks.

• 22. detsembril ilmus Telegram.ee-s artikkel “Aina rohkem eksperte panevad kogu koroonakriisi suure küsimärgi alla”.

• 23. detsembril hoiatas Terviseameti peadirektor Üllar Lanno, et koroonaviiruse leviku sellises tempos jätkumine seab kahtluse alla plaanilise haiglaravi jätkumise.

Irja Lutsar ütles valitsuse pressikonverentsil: “See on nüüd küll minu isiklik, mitte teaduslik soovitus: ärge oma perekonnaliikmeid jõulude ajal üksinda jätke. See on päris hirmus, kui te jätate vanaemad üksinda või vanaisad. Tean omast kogemusest, et alati ei tea ette, missugused jõulud on viimased. Nii et soovin, et veedaksite jõulud oma lähedastega. Aitäh!”

• 26. detsembri hommikul jõudis Eestisse esimene saadetis koroonavaktsiini, vaktsineerimist alustati 27. detsembril.

Samal päeval ilmus Delfis galerii “FOTOD | Inimestel kippus maskikohustus Ülemiste keskuses osteldes ära ununema”, milles laimati inimesi, kes ei kandnud kaubanduskeskustes maski. Uurisime oma advokaadilt, kas seadusega on lubatud inimesi nende enda teadmata pildistada ja pärast fotosid avaldada avalikus meedias ja saime vastuseks, et sellisel kujul ei ole see okei. Tänaseks on galeriis inimeste näod uduseks tehtud.

Karmen Joller teatas 26. detsembril toimunud pressikonverentsil Delfi TV-le, et kavatseb end ühe esimese arstina Eestis 27. detsembril vaktsineerida Pfizeri/BioNTechi koroonavaktsiiniga, lisades, et tema otsus tuleb 100% teadmiste pinnalt. Alles kolm kuud varem ütles doktor Telegrami Podcasti külalisena, et meditsiinis ei ole mitte midagi kunagi 100% kindlat…

Tuletame siinkohal meelde, et 2009. aasta seagripipandeemiaga seoses läks 2011. aasta sügisel Eestis aegumise tõttu hävitamisele 70 000 doosi seagripi H1N1 vaktsiini nimega Pandremix. Euroopa ravimiamet (EMA) teatas 2011 suvel, et Pandemrix võib põhjustada narkolepsiat ning selle tõttu tuleks selle kasutamist piirata. Sama vaktsiini tõttu on mitmed valitsused maksnud vaktsineerimiskahjustuste eest kompensatsioone (nt Suurbritannias, Norras ja Soomes ning ka Rootsi on tunnistanud Pandemrixi ja narkolepsia seost).

• 29. detsembril kirjutas ERR, et Tervise Arengu Instituudi (TAI) registrite osakonna juhi sõnul on igahommikused teated koroonasurmade kohta ebatäpsed, sest positiivse koroonatesti järel siit ilmast lahkumine ei tähenda, et surma põhjustas alati koroonaviirus. Sellele seigale oli Telegram juhtinud tähelepanu kevadest saadik, ent meie selleteemalistele uudistele tehti “faktikontroll”…

Samal päeval avaldas Õhtuleht galerii “SUPERMINISTEERIUMIS LUBATUD! Miks on sealsed jõusaal ja kohvik avatud, kui Harjumaal ja Tallinnas peavad need kinni olema?”, kus näidati Suur-Ameerika tänaval asuva haridus-, justiits-, majandus- ja kommunikatsiooni, rahandus- ja sotsiaalministeeriumi hoone avatud kohvikut ja jõusaali. Artiklist selgus, et superministeeriumis on need avatud, kuna piirangud ei kehti asutustes, kuhu puudub ligipääs kõrvalistel isikutel…

Foto: Mati Leet

• 30. detsembril ilmus Telegramis artikkel “Ainult Telegramis! Covid-19 hukkunute prognoos: relvastatud statistika”, kus väliseestlasest filmimees, muusik, kirjanik ja endine turu-uuringute konsultant Ivar Kangur kirjutas sellest, kuidas Ühendkuningriigi rahvas nõustus lukustamisega sellepärast, et neid hirmutati “teadlase” Neil Fergusoni surmakuulutavate prognoosidega, mis sarnaselt Eesti teadlaste prognoosidega eksis mitmekümnekordselt. Ivar Kanguril on üle 30 aasta rahvusvahelise teadustöö kogemust era- ja avalikus sektoris.

• 31. detsembril andis ERR-ile intervjuu õiguskantsler Ülle Madise: “Minu jaoks on kõige olulisem praegu, et ka küsimuste esitamine piirangute mõju kohta on seatud põlu alla. See on midagi, mida vabas ühiskonnas rahvas ei peaks tahtma.”

Samal päeval toimus Telegrami Facebookis ka aasta viimane laiv, kus 2020. aastal toimunule vaatasid tagasi Hando Tõnumaa ja Madis Mark Telegram.ee poolelt ning Peeter Proos Vanglaplaneet.ee-st.

Lisaks avaldasime Telegram.ee lehel Telegrami viroloogia-teemalised küsimused ja Terviseameti vastused. Viiruse isoleerimise kohta käivatele ja teisele küsimustele vastas Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. Soovitame (üle) lugeda!

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top