MAI 2021

Koroonaterroristide FB postitused

• 2. mail ilmus vene Delfis artikkel, millest selgus, et üks inimene sai kolmel järjestikusel päeval testimisel kolm erinevat tulemust, mille tõttu pidi ta tühistama oma reisi (mida keegi kinni ei maksa) ja jääma karantiini.

• 3. maist lubati kontaktõppele algklassid ja erivajadusega õpilased, lubati kõigi poodide taas avamist ja toitlustusasutuste välialadel einestamine, avati ka muuseumid ning leevenesid piirangud sporditegevusele.

Samal päeval kogunesid Toompea lossi ette taas meeleavaldajad, kes soovisid, et riigikogu ei astuks oma otsuste tegemisel üle põhiseadusest ja inimõigustest ning politsei ja terviseamet ei kuritarvitaks võimu. (Meeleavaldajad seisid Toompeal NETS-i vastu juba alates 31. märtsist.)

Samal ajal seadis Kalle Grünthal (EKRE) riigikogu saalis küsimärgi alla koroonaviiruse tuvastamiseks laialt kasutusel olevate PCR-testide usaldusväärsuse. NETS eelnõu (347 SE) saadeti kolmandale lugemisele.

Samal päeval teatas Breaking News, et dr Reiner Fuellmichi juhtimisel on üle 1000 juristist ja üle 10 000 meditsiinieksperdist koosnev meeskond alustanud CDC, WHO ja Davosi grupi (Suure Lähtestamise korraldaja) vastu kohtumenetlusi uute inimsusevastaste kuritegude suhtes, mis on seotud Covid-pandeemia meetmetega. Väljaanne nimetas seda Nürnberg 2021 kohtuprotsessiks.

• 4. mail toimus Telegram.ee Facebooki live: restoranide omanikud – miks te olete vait?

Samal päeval teatas Global News, et Kanadas esitas grupp erinevatesse korrakaitsejõududesse kuuluvaid aktiivses teenistuses ja pensionil olevaid politseiametnikke hagi Ontario provintsi kohaliku omavalitsuse pandeemia haldamise korra vastu, väites, et reeglite jõustamine nõuab politseinikelt põhiseaduse järgimiseks antud vande rikkumist.

• 5. mail teatas Terviseamet vastuseks portaali Objektiiv teabenõudele, et Eestis on tuvastatud Covid-19 viiruse edasiandmine välitingimustes vaid 43 juhul ehk 0,034 protsendil kõigist nakatumisjuhtumitest.

Samal päeval kirjutas Eesti Päevaleht, et Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas edastas kiirabiõele ja brigaadijuhile Joona Sõsale hoiatuse: 17. maiks peab ta esitama personaliosakonnale vaktsiinipassi, vastasel juhul öeldakse leping üles; sama kehtib ka teiste vaktsineerimata töötajate kohta.

BBC vahendas sel päeval, et Seišellidel on kolmandik uutest Covid-19 nakatunutest vaktsineeritud inimesed.

• 7. mail kirjutas Postimees, et Keila lähedal asuvas Karjaküla Sotsiaalkeskuses on andnud positiivse koroonatesti pea pooled hoolealused ja töötajad. Seda hoolimata asjaolust, et suurem osa neist olid juba mitu kuud varem saanud oma teise vaktsiinisüsti.

Samal päeval ütles Objektiivi peatoimetaja Markus Järvi nädalakommentaaris, et kui piimamannerg ja tšello kujutavad endast ohtu põhiseaduslikule korrale, siis palju enam kujutab seda relvastatud riigipöörde ohu osas valetav politseijuht.

• 10. mail avaldas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) avaliku pöördumine peaminister Kaja Kallase poole seoses Covid-19 meetmetega: “Rääkige ettevõtjatega!”

Samal päeval oli eetris Telegrami Podcast “Kes ja miks kriisi põhjustas, miks politsei valetas jne”, kus oli külas Elvis Brauer.

ERR aga vahendas sel päeval terviseminister Tanel Kiike, kes ütles, et Eesti taotleb AstraZenecalt kiirendatud korras vaktsiine, et vältida olukorda, kus juba alustatud kaitsepookimine võib vaktsiininappuse tõttu pooleli jääda. Seda, et Taani ja Norra olid AstraZenecast ohtude tõttu loobunud, Kiik ei maininud.

Foto: wikiwand.com / kollaaž

• 11. mail kirjutas vandeadvokaat ja endine õiguskantsler Allar Jõks oma Facebooki seinal: “Eile esitasin halduskohtule kaebuse valitsuse piirangukorraldustele. Kaebus on esitatud ühe Kalamaja perekohviku huvides, kuid puudutab kõiki, kelle suhtes mai alguses pikendati keeldusid – teatrid, restoranid ja spaad.”

Samal päeval rääkis Kaja Kallas ERR-i “Esimeses stuudios” koroonapassist ning sellest, kas vaktsineeritud inimestel võiks olla rohkem vabadusi kui vaktsineerimata inimestel. “Me ei tohi teha sellist olukorda, kus ühtedel inimestel on justkui rohkem õigusi kui teistel lihtsalt sellest tulenevalt, et nad on vaktsineeritud. Osad inimesed ei saa vaktsineerida ja me ei tohi sellist diskrimineerimist tekitada,” ütles peaminister.

• 12. mail tutvustasime Facebooki live’is Telegrami uut paberkandjat, mis sisaldab endas 95 vajalikku, õigustatud, põletavat ja asjakohast küsimust koroonaviiruse, testimise ja koroonameetmete kohta. Kuna eelmine ajakiri korjati Rimist ja Coopist müügilt, otsustasime testimise mõttes, et sel korral ajakirja artikleid ei pane, vaid esitame ainult küsimusi. Kas küsimuste esitamine on vabas ühiskonnas lubatud?

• 13. mail seisis haridus- ja teadusministeeriumi pressiteates, et “Täna valitsuses heaks kiidetud uue korralduse järgi 17. maist koolihoonetes enam maskikandmise kohustust ei ole”. Paraku, samal päeval mõned tunnid hiljem teatas haridus- ja teadusminister Liina Kersna, et alates 12-aastased peavad siiski maski kandma, vahendas ERR.

Sel päeval kirjutas New York Post: “New Yorgi linnapea Bill de Blasio ütles pressikonverentsil, et newyorklased, kes lasevad endale teha Covid-19 vaktsiini, saavad kingituseks tasuta kiirtoiduketi Shake Shack friikartulid.

Koroonaterroristide FB postitused

• 14. mail lubati Eesti üle 40-aastastel end vaktsineerimisele kirja panna. 30–39-aastastele avati registreerimine 15. maist, kuni 16-aastastele 17. maist ning 12–15-aastastele 17. juunist.

ERR tõi sel päeval välja huvitava seiga: kui märtsi alguses kehtestas valitsus 2+2 reegli täitmise kohustuse ka välitingimustes, siis suurema kärata oli see piirang juba 3. maist kehtivuse kaotanud.

Samal päeval kirjutas Telegram.ee, et MTÜ Eesti Tsviilallianss toetusel esitati kohtusse kaks kaebust tingituna valitsuse piirangutest.

• 15. mail toimus Tallinnas Vabaduse platsil meeleavaldus teise ülemaailmse meeleavalduse (World Wide Rally for Freedom 2.0) raames. Ametlikult registreeritud meeleavaldusel esinesid juristid, poliitikud, ettevõtjad ja muusikud. Otseülekannet veebi tegi Telegram.ee.

• 16. mail kirjutas välismaine peavoolumeedia, et rokilegend Eric Claptonil tekkisid pärast AstraZeneca Covidi vaktsiinisüsti tõsised kõrvalnähud – tema käed ja jalad muutusid pärast süsti saamist täiesti tuimaks, nii et ta kartis, et ei saa enam kunagi esineda. “Ma poleks kunagi pidanud nõela lähedale minema,” kahetses mees. Clapton on üks neist, kes mõistis 2021. aasta alguses hukka Suurbritannia valitsuse ning andis koos teise lukustamisvastase muusiku Van Morrisoniga välja piirangutevastase sõnumiga loo “Stand and Deliver”. 

Samal ajal ringlesid Youtube’is Saksa näitlejate koroonasketšid: “Olge edasi ahastuses. Ärge ainult kahelge!” Videos võtsid sunnitud loomingulisel puhkusel olevad Saksa näitlejad iroonilises võtmes koroonaajastu olemuse kokku sõnumiga “Vaikige ja toetage valitsuse koroonameetmeid!”, tõsimeelsest “Püsi kodus!” retoorikast nagu Eesti näitlejad 2020. aasta kevadel oli asi kaugel.

• 17. mail kirjutas ERR, et vaktsineerimata kiirabitöötajad on valmis kohtusse minema. Vaktsineerimisest keeldumise tõttu töölepingu üles ütlemise hoiatus puudutas 25–30 inimest.

Samal päeval avaldas blogija Tarvo Alev lühikese usutluse laulja Tõnis Mägiga, milles ta küsis: “Kuidas on võimalik, et olulised kultuuri- ja muusikainimesed on pigem praeguse olukorraga nõus?”

Alates 17. maist lubati kooli kõik distantsõppel olnud õppurid ning alates 24. maist said uksed avada kultuuri- ja meelelahutusasutused, mis pidid aga järgima kuni 50-protsendilise ruumitäitumuse nõuet.

• 19. mail esitas Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) Tallinna Halduskohtule kaebuse, millega vaidlustati Vabariigi Valitsuse 19. augusti 2020 korraldus nr 282 osas, mis puudutab välistingimustes toimuvatele avalikele koosolekutele kehtestatud piiranguid. Samuti tõstatati kaebusega küsimus, kas kogu Eesti territooriumil ning kõiki Eestis elavaid ja viibivaid inimesi puudutavate piirangute kehtestamine üldkorralduse kui üksikakti vormis saab üldse olla õiguspärane.

• 22. mail kirjutas ERR Novaator rahvusvaheliste teadlaste rühma uuringust, mille kohaselt koroonakriis kasvatas plastprügi hulka maailmas.

• 23. mail saadeti meediale pressiteade, et 4.05.2021 moodustati Eesti Kiirabi Töötajate Ametiühing. “Et inimõigusi ei tallataks jalge alla,” sedastati.

• 24. mail avaldas Vanglaplaneet.ee artikli “Nobeli preemia laureaat paljastab, et Covidi vaktsiin tekitab uusi viirusetüvesid”, kus 2008. aastal töö eest HIV-iga Nobeli preemia saanud prof Luc Montagnier ütles, et massvaktsineerimine on nii “teaduslik kui ka meditsiiniline viga”.

Samal päeval kirjutas ERR, et Terviseamet saatis kahe doosiga vaktsineeritud Karksi-Nuia õpetajad lähikontaktsetena karantiini. Kooli direktor Jaak Israel püüdis terviseameti otsust vaidlustada, ent see polnud võimalik. “Isegi mõrva puhul saab vaidlustada kohtuotsuse, nii et ka eneseisolatsiooni peaks saama vaidlustada,” ütles Israel.

• 25. mail tegi teadusnõukoda valitsusele ettepaneku kaotada 7. juunist maskikohustus kõigile juhul, kui koroonaviirusesse nakatumise langustrend jätkub.

Samal päeval teatati, et Tartu ülikooli juhitava seireuuringu äsja lõppenud etapi tulemuste kohaselt ei ole mai alguse piiranguleevendused kaasa toonud nakkusohtlike täiskasvanute hulga uut kasvu. Samuti leiti, et Covid-19 antikehad on pooltel Eesti elanikel.

The Washington Times kirjutas sel päeval aga Project Veritase uurimusest, mille kohaselt Facebook surub maha koroonavaktsiinides kahtlevaid ja kriitilisi postitusi.

Foto: kollaaž

• 27. mail avaldas Telegram.ee video, kus Uus-Meremaalt pärit dr Samantha Bailey rääkis viiruse isoleerimise väärkontseptsioonist, tehes puust ette ja punaseks selle teemaga seonduvad ebakõlad.

• 28. mail andis õiguskantsler Ülle Madise pärast mõnda kuud koroonakriisi-teemadel valdavalt vaikimist pika intervjuu ERR-ile. Näiteks kommenteeris ta Toompeal ja Vabaduse väljakul toimunud koroonameetmete vastaseid meeleavaldusi. “Olin muidugi hämmeldunud sellest riigipoolsest reaktsioonist, aga kõige suurem hämmeldus tabas mind nüüd, kui sain teada, et maksumaksja raha eest on korraldatud avaliku arvamuse uuring, kus küsiti, et kas teised inimesed tohtisid meelt avaldada,” ütles õiguskantsler.

Samal päeval ütles riigikohtu esimees Villu Kõve Paide keskväljakul toimunud Paide Teatri aktsiooni “33 kõnet” raames peetud esinemises, et koroonaaeg näitas, kui haprad on inimõigused ja vabadus. “Uskumatu, kui kergel käel olid inimesed hetkega valmis andma käest aastasadu kätte võideldud vabadusi, enamgi veel, ise seda nõudes,” imestas Kõve.

• 29. mail kirjutas ERR, et Saksa prokuratuur uurib pettustega seoses koroonatestimiskeskusi. Nimelt selgus, et osa tasuta koroonateste pakkuvatest firmadest näitas tegelikkusest suuremat testide arvu valitsuselt suuremate summade saamiseks.

• 31. maist asendati 2+2 liikumispiirang avalikus siseruumis hajutatuse nõudega.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top