JUULI 2020

Koroonaterroristide FB postitused

• 1. juulil teatas ERR, et Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai lahkub omal soovil 5. juulil ametist. Põhjuseks kommunikatsiooniprobleemid valitsusega, kes soovis meditsiinilist olukorda lahendada poliitiliselt.

Samal ajal oli üle Eesti müügile tulnud Telegrami 8. paberajakiri, mis keskendub koroonakriisile ja selle mõjudele, sõna said nii kodu- kui ka välismaised asjatundjad. Ajakirja nimilooks oli The Washington Timesis 28. aprillil 2020 ilmunud artikkel “Koroonaviiruse pandeemia – ajaloo suurim poliitiline pettus” (“Coronavirus hype biggest political hoax in history”), kus seisab: “Koroonaviirus võib olla tõeline, kuid reaktsioon sellele on kunstlikult üle paisutatud./—/ Aja jooksul paljastatakse, et see on poliitiline pettus.”

• 7. juulil saime Lehepunktilt teate, et Postimehe ajakirjanik Herman Kelomees soovib ajakirja müüki peatada, helistades nii Lehepunkti kui ka müügikettidesse ning pärides aru, miks sellist ajakirja müüakse ja kas see võetakse müügist maha. Aktsiooni tulemusena eemaldasid ajakirja müügist Rimi ja Coop, teised ketid kommenteerisid, et pooldavad sõnavabadust. 

Sama päeva õhtul kogunesid Belgradi parlamendihoone ees tuhanded serblased, et protesteerida valitsuse, eelkõige presidendi Aleksandar Vučići vastu, kes olevat rahva sõnul ohtlikum kui Covid-19. France24 kirjutas, et serblased protesteerisid seetõttu, et president plaanis taastada nädalavahetuseks ranged piirangud seoses koroonaviiruse levikuga. Pärast kaks päeva kestnud rahutusi otsustas valitsus rangema karantiini asemel keelata sise- ja välisruumides kogunemine enam kui 10 inimesel.

• 8. juulil andis Terviseamet teada, et kui uute nakatunute arv kahe nädala jooksul on vähemalt 300, siis asutakse kehtestama uusi piiranguid.

• 9. juulil algatasid Saksa arstid liikumise, mille nimi on “COVID-19 Parlamendiväline Uurimiskomisjon”. Algselt 500-st saksa arstist, teadlasest ja sõltumatust eksperdist koosnenud kogu kasvas mõne kuuga mitmetuhandepealiseks ning nende keskne sõnum oli siis ja on ka praegu: Covid-19 ametlik lugu ei ole tõene.

• 13. juulil avaldas ERR kokkuvõtte Šveitsi teadlase Beda M. Stadleri arvamusloost, milles ta ütles, et asjatundjad on viiruse senist kulgu ohjates jätnud olulisi seoseid kahe silma vahele. Immuunvastus viirusele on nimelt arvatust palju tugevam, juhtis Berni ülikooli immunoloogiainstituudi endine direktor ja bioloogia emeriitprofessor Stadler Šveitsi oma kriitilises ja karmisõnalises artiklis tähelepanu koroonaviiruse ning -kriisi ohjamisel tehtud vigadele. Samuti avaldas ta lootust, et kevadised hirmukülvajad avalikkuse ees vabandavad.

• 14. juulil pakuti USA-s Louisiana osariigis Alex Box staadiumil tasuta McDonaldsi eineid esimesele 500 inimesele, kes ilmusid COVID-19 testimisele.

Samal päeval teatas Boliivia senat, et seadusandjad kiitsid heaks seaduseelnõu, mis “lubab kloorioksiidi lahuse valmistamist, turustamist, tarnimist ja kasutamist koroonaviiruse ennetamiseks ja raviks”. Boliivia parlament võttis kloordioksiidi (MMS-i) Covid-19 raviks lubava seaduse vastu 5. augustil 2020.

• Alates 15. juulist võis välitingimustes toimuvatel üritustel senise 1000 asemel osaleda kuni 2000 inimest ning siseruumides toimuvate ürituste puhul tõsteti piiramäär 500 pealt 1500-ni. Samas tuli siseruumides jätkuvalt järgida 50-protsendilise täituvuse ja inimeste hajutamise nõuet.

• 16. juulil otsustasime Postimehe ajakirjanikku Herman Kelomeest tunnustada tänukirjaga, millele lisasime ka Tallinna kõige kaunimate lillekimpude valmistaja meistritöö Rotermanni lillepoest (FleuR Royale by Peter Boeijkens), Anneli Viigi käsitööšokolaadi-valiku ning kunagise Saksa tippajakirjaniku Udo Ulfkotte raamatu “Ostetud ajakirjanikud” (Reval-Buch, 2019).

21. juulil avaldas The Lancet uuringu, mis analüüsis riigisisese tervishoiupoliitika- ja meetmete mõju COVID-19 suremusele. Andmed koguti 50-st suurima koroonajuhtumite arvuga riigist, tuvastades peamised suremust mõjutavad tegurid. Uuring leidis, et maksimaalselt piiravad meetmed, piiride sulgemine ja kõrge COVID-19 testimise määr ei olnud seotud kriitiliste juhtumite arvu ega üldise suremuse vähenemisega.

Samal päeval otsustas Terviseamet keelata 20. juulist kuni 19. augustini Antslas toimuma pidanud ürituse European Rainbow Gathering, kuhu oli saabunud inimesi ka koroona riskipiirkondadest. Kohalesaabunud inimesi testiti, kuid ühtegi nakatumise juhtumit ei raporteeritud. Telegram.ee küsis seepeale: “Teised massiüritused on lubatud, aga rõõmsad hipid on ohtlikud?”. Tuletame meelde, et riigikogu võttis mais 2020 vastu NETS-i muudatuse, mis andis Terviseametile rohkem õigusi. Nüüd on neil võimalik ka väljaspool eriolukorda sulgeda asutusi, keelata üritusi ja avalikke kogunemisi ning panna inimesi karantiini. Vikerkaare festivali keelamine oli näide uue seaduse rakendamisest.

22. juulil avaldas Telegram.ee artikli “Toitlustusettevõtted Mallorca “peotänaval” sunniti koroonahirmus taas uksed sulgema”. See artikkel oli ehe näide tollasest tervisepoliitikast, kus hoolimata olematust tervisekriisist kasutati raudset poliitilist rusikat.

24. juulil ilmnes, et üks positiivse proovi andnud tartlane oli külastanud Tartus ööklubi, poode ja kino ning Narva-Jõesuus spaad. See “oluline” fakt on tänaseni leitav ka Vikipeedia koroonakriisi ajajoonel, kuna tartlane oli kõneaineks pea kõigis peavoolu väljaannetes…

28. juulil ilmus Telegram.ee-s Fox Newsi video, milles vahendati Texase elanikele, et kuigi maskimandaadiga alates juuli algusest peetakse silmas peamiselt avalikke kohti, soovitatakse maske kanda ka kodus, et mitte pereliikmeid nakatada.

MÄRKUS
13. veebruaril 2023 ilmus Fox Newsis uudis pealkirjaga “Uuringus leiti, et näomaskid aitasid COVID-i levikut tõkestada “vähe või üldse mitte” / “Face masks made ‘little to no difference’ in preventing spread of COVID, scientific review finds”.

Samal päeval andis Stockholmis rahvusvahelise kajastuse saanud pressikonverentsi Rootsi riigi epidemioloog Anders Tegnell, kes ütles muu hulgas, et “me ei näe maskide kandmisel mitte mingit mõtet”.

31. juulil avaldas Telegram.ee Emmyga pärjatud ajakirjaniku Del Bigtree intervjuu dr Andrew Kaufmaniga, kus viimane ütles: “Koroonaviirus pole teaduslikult tõestatud, seega meil pole aimugi, mida testid näitavad.”

Scroll to Top