OKTOOBER 2021

Foto: kollaaž

• 3. oktoobril hakkas internetis levima ingliskeelsed subtiitrid saanud intervjuu Vatikani Panga endise presidendi Ettore Gotti Tedeschiga, kus too hoiatas, et Covid-19 pandeemia on Suure Lähtestamise (The Great Reset) Trooja hobune, mille eesmärk on vähendada maailma rahvastikku, hävitada vabaturumajandus ja kaotada kõik piirid.

• 4. oktoobril kirjutas Postimehe arvamustoimetuse juht Martin Ehala, et koroonapiirangud on kaotanud igasuguse mõtte. Ehala ütles, et praegu ei ole epideemia plahvatusliku leviku ohtu ja seega vaktsineerimata inimeste represseerimine ei tasu ära. “Peaksime individuaalsele kaitsele üle minema,” kutsus ta valitsust üles strateegiat vahetama.

Samal õhtul läks TV3-s eetrisse Kolmedok “Suur pettumus”, kus arstid ja spetsialistid seadsid kahtluse alla Eestis toimuva lausvaktsineerimise. Saates said sõna ka vaktsineerimise pahupoole all kannatanud ja raskete kõrvalmõjude tõttu Eestis elu kaotanud inimeste lähedased.

USA-s avaldas Project Veritas oma sarja #CovidVaxExposed 4. osas videomaterjali kolme Pfizeri ametniku intervjuudega, kes tunnistasid, et nende ettevõtte vaktsiin ei ole sama tõhus kui loomulik immuunsus.

Sel päeval juhtus veel üks oluline seik: Tervise Arengu Instituut (TAI) avaldas 4. oktoobril uudise, et 2020. aasta ravivoodite kasutamise statistikast nähtub, et 2020. aastal oli haiglates oluliselt vähem (–28%) patsiente kui 2019. aastal.

• 5. oktoobril tunnistas üks üleriigilise vaktsineerimiskampaania peamisi nägusid, dr Arkadi Popov ETV saates “UV faktor”, et Covid-19 läbipõdemisest saadud immuunsus on lõpetatud vaktsineerimiskuurist saadud immuunsuse suhtes ülimuslik.

Iltalehti aga avaldas videointervjuu Soome terviseameti (THL) ülemarsti Hanna Nohynekiga, kes kommenteeris, et THL-is on mõeldud võimaluse peale soovitada kaks süsti saanutele end meelega koroonaga nakatada, et saada tugevamat kaitset.

Samal päeval avaldati teadusväljaandes Archives of Clinical and Biomedical Research Jaapani Nagasaki rahvusvahelise ülikooli uuring, mis näitas, et 65% noortest jaapanlastest ilmnesid pärast Moderna COVID-19 vaktsiini manustamist süsteemsed ja rasked kõrvaltoimed.

Koroonaterroristide FB postitused

• 6. oktoobril kirjutas ERR, et Rootsis ja Taanis peatati noorte vaktsineerimine Modernaga, Soomes seda noormeestele ei soovitata.

• 8. oktoobril andis kohus esialgse õiguskaitse SARS-CoV-2 viiruse läbipõdenutele, tunnistades antikehade testi piisavaks tõendiks läbipõdemise kohta. Samuti leidis kohus, et 180 päeva piirang läbipõdemise määramisel ei ole kooskõlas ei teaduslike uuringute ega siseriiklike empiiriliste andmetega.

Samal päeval räägiti ABC Australias karantiinilaagritest vaktsineerimata inimestele. Makroskoop.ee kirjutas aga, et rekordarv inimesi üritab riigist lahkuda. “Austraalia on Põhja-Korea kõrval üks vähestest riikidest maailmas, kus kodanikud peavad riigist lahkumiseks luba taotlema,” seisis artiklis.

• 10. oktoobril selgus Ühendkuningriigi terviseohutuse ameti Covid-19 vaktsiini järelevalve värskest raportist, et kahe doosiga vaktsineeritud haigestusid Covidisse sagedamini kui vaktsineerimata inimesed.

Samal päeval avaldas Brownstone’i instituut artikli “Loomulik immuunsus ja Covid-19: 30 teaduslikku uuringut, mida jagada tööandjate, tervishoiuametnike ja poliitikutega”.

• 11. oktoobril ilmus Telegram.ee-s artikkel “Mis jõustas 19. sajandil domineerivaid “nakkusteooria- ja karantiinivastaseid” ja mida nad saavutasid?”

Samal päeval ilmus väljaandes Waterford News and Stars uudis, et Iirimaa maakonnas Waterford, kus 99,7% täiskasvanutest oli koroona vastu vaktsineeritud, oli kõrgeim Covid-19 nakatumise määr kogu Iirimaal.

Suurbritannias tegutsev tervisenõustamise ühendus HART (Health Advisory & Recovery Team) aga kajastas riigi terviseuuringuid: pandeemia mõju lastele ja noortele – segu üksindusest, hirmust ja ebakindlusest.

• 12. oktoobril kirjutas ERR, et teadusnõukoja juhi Irja Lutsari sõnul pooldab nõukoda oluliselt karmimaid piiranguid vaktsineerimata inimestele. Lisaks tehti valitsusele ettepanek anda antikehadega inimestele lühiajaline tõend haiguse läbipõdemise kohta.

Samal päeval teatas Objektiiv.ee, et 23. oktoobri meeleavalduse reklaami keeldusid eetrisse laskmast algselt pakkumise kinnitanud digiekraane haldavad ettevõtted (nii Postimees Gruppi kuuluv Megameedia OÜ kui ka Ekspress Gruppi kuuluv Linna Ekraanid OÜ), raadiod Kuku ja Elmar ning Sky Media. Samuti oli tõkestatud ürituse kutse jagamine Facebookis.

Koroonaterroristide FB postitused

• 13. oktoobril küsis Telegram.ee: “Eelmisel aastal, kui ei vaktsineeritud, oli haiglates vähem inimesi. Mis on pildil valesti?”

Samal päeval kirjutas ERR, et kui päev varem ütles peaminister Kaja Kallas Vikerraadios, et valitsus arutab võimalust, et riik nõuaks vaktsineerimata inimestelt ravikulud tagasi ja et vaktsineerimata inimesed liiguksid plaanilise ravi järjekorras tahapoole, siis 13. oktoobril distantseerus ta neist ettepanekutest, öeldes, et valitsus ei pea neid ideid realistlikuks.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik aga kommenteeris ERR-ile, et valitsus kaalub täiendavate motiveerimisvõimaluste loomist eeskätt eakatele inimestele.

Austraalia uudistes teatati, et hõreda asustusega Põhjaterritooriumil (Northern Territory, NT) ähvardab vaktsineerimata töötajaid 5000-dollariline trahv või töökoha kaotus.

• 14. oktoobril ütles perearst Eero Merilind ERR-ile, et piirangute kasutamine pole jätkusuutlik ja valitsus ei peaks lähtuma emotsioonidest.

Samal päeval kirjutas Ärileht, et Tallinna spordiklubi Sparta keeldub koroonapasside kontrollimisest.

Telegrami podcast’is oli külaliseks Varro Vooglaid, kellega rääkisime 23. oktoobri suurest meeleavaldusest.

• 17. oktoobril ilmus Telegram.ee.s mahukas artikkel “Suur ülevaade: PCR-testide A ja O”.

• 18. oktoobril rääkis peaminister Kaja Kallas Delfi valimisstuudios, et “me peame astuma Läti rangete meetmetega sarnaseid samme”.

• 19. oktoobril teatas Kaja Kallas uutest piirangutest: “Alates esmaspäevast (25. oktoobrist – toim.) kõigis kohtades, kuhu siiani on pääsenud koroonatõendi alusel, kuni minimaalselt 10. jaanuarini ei pääse enam negatiivse testiga, vaid ainult vaktsineerimise või läbipõdemise tõendiga.” Koroonapass on kohustuslik alates 18. eluaastast, alaealistelt oma vaktsineerituse tõendamist ei nõuta. “Kui praegu vaktsineerite, siis saate jõulupidudel osaleda,” lisas Kallas. Ka maskikandmine muudeti karmimaks – sallist või kraest enam suu ja nina kinnikatmiseks ei piisanud.

Seepeale kommenteeris ERR-ile endine terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja, molekulaarbioloog Martin Kadai, et üldpiirangute kehtestamine pikendab koroonakriisi, mitte ei lahenda seda.

Washington Post aga kirjutas sellest, et Pfizeri salajaste lepingute lekked paljastavad, kuidas ettevõte kasumit jahib.

• 20. oktoobril ütles vandeadvokaat Paul Keres ERR-ile, et valitsuse uued piirangud ei ole piisavalt põhjendatud.

Jüri Ratas aga kommenteeris ERR-ile, et riigikogul puudub võimalus koroonapiirangute kehtestamisse sekkuda.

Draamateatri juht Rein Oja poetas ERR-ile aga, et “Draamateatri riskihinnang ütleb, et [vaktsineerimata] inimesed peavad tõestama oma puhtust ja nad teevad seda oma kulul”.

Foto: draamateater.ee / kollaaž

Sulev Vedler aga küsis Eesti Ekspressis: “Paneme vaktsiinivastased Virumaa kaevandustesse kinni? Või hoopis vaktsineeritud?”

Samal päeval kutsus Tõnis Mägi sotsiaalmeedias levinud videos inimesi 23. oktoobri suurele meeleavaldusele. Ajakirjanik, endine faktikontrollöör Herman Kelomees küsis seepeale Eesti Päevalehe veergudel, et “kas on aeg lüüa selg sirgu ja tühistada Tõnis Mägi?”.

• 21. oktoobril otsustas Läti valitsus erakorralisel istungil riigi alates 21. oktoobrist kuni 15. novembrini lukku keerata ning kehtestas karmid meetmed, sealhulgas keelutunni.

Samal päeval tehti Raadio Kadi saates “Keskpäev” intervjuu Kuressaare Haigla ravijuhi dr Edward Laanega, kes toonitas musta pilti maalida proovinud ajakirjanikule, et olukorda tuleb vaadata kainelt – haigla ülekoormus Saaremaal jäi ikkagi esimese laine kanti ning arste ei pea kogu aeg kangelasteks nimetama, sest nende töö ongi inimesi aidata. Miks aga inimesed ei taha end vaktsineerida? Edward Laane pakkus, et põhiline põhjus peitub kõrvaltoimete kartuses. “Tean oma sugulast, kes sai südamepuudulikkuse peale vaktsiini. Ja lisaks veel ka koroona peale vaktsiini,” ütles ta.

Koroonaterroristide FB postitused

• 22. oktoobril avaldas Eesti Päevaleht rühmituse Eesti Meedikud ja Teadlased Avatud Diskussiooni Poolt pöördumise vabariigi valitsuse, riigikogu ja õiguskantsleri poole: “Vaktsiinide mõju on lubatust väiksem, lõpetage sotsiaalne survestamine.” Üsna varsti peale avaldamist Päevaleht aga kustutas artikli.

Samal päeval teatas uudisteagentuur AP, et Hispaania valitsus tagastab esimese laine ajal Covid-19 piirangute rikkumiste eest tehtud trahvid.

Irish Medical Times kirjutas aga, et kuigi 88,34% Iirimaa vaktsiiniealistest (st alates 12-aastastest) on täielikult vaktsineeritud, oli seal haiglates pea poole rohkem koroonahaigeid kui aasta varem.

• 23. oktoobril toimus Tallinnas Vabaduse väljakul suur meeleavaldus vaba ühiskonna kaitseks erinevate kodanikuühenduste koostööna, peakorraldajaks oli SAPTK. Meeleavaldus korraldati selleks, et nõuda Covid-19 vastases võitluses austuse taastamist vaba ühiskonna aluseks olevate põhimõtete vastu. Ühte hoidva ja sõbraliku tooniga meeleavaldusel osales hinnanguliselt 10 000 inimest.

Foto: Tarvo Alev

Koroonakriisi reklaamnäod, nagu dr Karmen Joller, tegid nii meedias kui ka sotsiaalmeedias meeleavaldust ja meeleavaldajaid maha. Ajakirjanik Kärt Anvelt kutsus siseministrit otsima koguni võimalust meeleavalduse ärakeelamiseks. Üheks peamiseks põhjuseks oli nende sõnul asjaolu, et sel päeval oli koroonaga haiglaravil 438 inimest. (Paraku, neli kuud hiljem, kui koroonaga oli haiglas lausa 656 inimest, ei pidanud arvamusliidrid paljuks Vabaduse väljakule 30 000 meeleavaldajat kokku ajada.)

Kuid 23. oktoobril toimusid massilised meeleavaldused ka mujal maailmas. Itaalias toimus üleriigiline koroonapasside ehk roheliste passide vastane meeleavaldus, linnade tänavatel oli kümneid ja kümneid tuhandeid inimesi. Prantsusmaal, Pariisis toimus vaktsiinipasside vastane meeleavaldus juba 15. nädalat järjest jne, jne.

Samal päeval lükkas president Joe Biden CNN-is tagasi Covid-19 vaktsineerimisega mittenõustujate väite vabaduse piiramisest: “Vabadus? Mul on vabadus sind oma Covidiga tappa,” irvitas Biden. “No mõelge ise – vabadus.”

• 25. oktoobril teatasid Soome raudteefirma VR ja Helsingi piirkonna ühistranspordi ettevõte HSL, et loobuvad sellest päevast alates maskikohustusest.

Samal päeval kogunenud teadusnõukoda ei pooldanud Irja Lutsari sõnul ühiskonna sulgemist, sest see ei anna pikas perspektiivis palju juurde. Haridusminister Liina Kersna andis teada ideest, et 13–18-aastastelt hakata küsima meelelahutusasutustes Covidi tõendit.

Samal päeval ütles Kaja Kallas poliitilise avaldusega riigikogu ees esinedes, et “Põhiseadus ütleb otsesõnu, et ükski õigus ei ole absoluutne. Põhiõigusi võib piirata, kui seda on vaja teiste kaitseks ja nakkushaiguse leviku tõkestamiseks, ning just nii see hetkel on.”

Koroonaterroristide FB postitused

• 26. oktoobril oli ETV eetris järjekordne “UV faktor”, kus Kuressaare haigla ravijuht dr Edward Laane ütles, et neile hakkab muret tekitama vaktsineeritud inimeste haigestumine.

Samal päeval selgus FDA nõuandekomitee aruandest, et Pfizeri andmetel vajaks südamelihase põletiku risk 5–12-aastastel veel 5-aastast uuringut.

• 28. oktoobril tegi rühm europarlamendi saadikuid ühisavalduse, seistes vastu Covid-digitõendile.

• 29. oktoobril kirjutas Ärileht, et Pärnu pubi Starter koroonapassi ei küsi ehk “vilistab piirangutele ja tõrjub uksel politseid”.

• 30. oktoobril kirjutas ERR Inimõiguste Instituudi tellitud värskele uuringule toetudes, et rahulolu inimõiguste olukorraga Eestis on kahanenud. Uuringust selgus ka, et eestikeelset meediat pidas erapooletuks ja tasakaalustatuks vaid 35% vastajatest.

• 31. oktoobril kirjutas erakonna Isamaa aseesimees Riina Solman Postimehes, et valitsus peaks tunnistama vaktsineerimisel tehtud vigu ja vabandama nii vaktsineerimata kui ka vaktsineeritud inimeste ees.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top