JUULI 2021

Koroonaterroristide FB postitused

• 1. juulil kirjutas ERR, et vaatamata õdede puudusele tervishoius võib õppekohtade arv ikkagi väheneda, sest haiglate liidu ja ministeeriumitega varem kehtinud konsensuslepe on läbi saanud. Uue leppe osas aga ei oldud üksmeelt veel saavutatud.

• 4. juulil ilmus Telegram.ee-s video “Transhumanism – kas vaktsineeritud on juriidiliselt enam inimesed?”.

• 5. juulil märkis Telegram.ee, et Telegrami järelepärimise peale eemaldati valeinfo/hirmu reklaamid Maximast. Nimelt oli keset suve poes käies ikka kuulda reklaami “Eestis on suur oht nakatuda koroonaviirusesse…”, kuid Hando Tõnumaa päringu peale eemaldati see klipp siseraadiost.

• 13. juulil avaldas ERR artikli “Ansipi sõnul peaks avalikes kohtades lubama liikuda vaid vaktsineeritutel”.

Samal päeval teatas Prantsusmaa president Emmanuel Macron, et inimesi, kellel pole Covid-passi, ei lubata edaspidi kaubanduskeskustesse ja restoranidesse ning neil keelatakse ühistranspordi kasutamine. Oma avalikus pöördumises rahva poole ütles Macron, et ainult vaktsineeritud, koroonaviiruse läbi põdenud või negatiivse testi tulemuse saanud kodanikel lubatakse siseneda haiglatesse, baaridesse, kohvikutesse ja turismiatraktsioonidesse.

Israel National News kajastas samal päeval aruannet, mille kohaselt uutest Covid-patsientidest olid ligi 40% vaktsineeritud ja vaid 1% haiguse läbipõdenud.

• 14. juulil otsustas Hispaania konstitutsioonikohus, et Hispaania valitsuse eelmise aasta Covid-19 esimese laine ajal antud range kodus püsimise korraldus oli põhiseadusega vastuolus, vahendas Associated Press.

• 15. juulil oli eetris Telegrami Podcast “PCR laustestimine ei ole kooskõlas teaduseetikaga”, kus oli külas biokeemik Andres Assuküll, kes oli selleks hetkeks igapäevaselt teaduse tegemisest loobunud, ent kelle erialaseks abimeheks biokeemikuna oli just PCR tehnoloogia.

Samal päeval levis teave Soome arstide algatusest #pelastetaanlapset (päästame lapsed), kus koguti allkirju arstide, teadlaste ja tervishoiutöötajate petitsioonile mitte tormata uisapäisa lapsi koroona vastu vaktsineerima.

• 16. juulil teatas Dr Robert Malone, keda peetakse üheks mRNA vaktsiinide pioneeriks, Twitteris, et teda teeb murelikuks tõsiasi, et maailma kõige vaktsineeritumates riikides on Covid-19 juhtumite arv tõusnud, samas kui kõige vähem vaktsineeritud riikides mitte.

• 17. juulil levisid sotsiaalmeedias videod Kreekas ja Prantsusmaal puhkenud massimeeleavaldustest vaktsineerimata inimeste õiguste piiramise pärast.

• 19. juulil kirjutas ERR, et vaktsineerimise hoogustamiseks ja saavutamaks Eestis sügiseks vähemalt 70-protsendine hõlmatus Covid-19 vastu immuniseerimisel, maksab haigekassa 1. juulist kuni 30. septembrini perearstidele ning õendus- ja eriarstiabi osutajatele lisaks tavapärastele tasudele lisaraha sõltuvalt kaitsepookimise tulemuslikkusest.

• 21. juulil kirjutas ajakiri Rolling Stones, et Eric Clapton keeldub esinemast kontsertidel, kus publikult nõutakse vaktsiinipassi.

Samal päeval teatas CDC (USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskus), et alates 1. jaanuarist 2022 tuleb kasutusele uus PCR-test, mis on võimeline eristama grippi koroonast. Kriitikud küsisid seepeale: kas viimased poolteist aastat on gripp ja koroona pandud ühte patta?

• 22. juulil teatati Islandil (kus juuni lõpus saavutati 70% vaktsiiniga hõlmatus ja seetõttu lõpetati ka pea kõik koroonapiirangud), et seoses uute nakatumistega taastatakse mõned meetmed, sh siseruumides maskikandmise nõue, 1 meetri distantsi reegel ja vähendatakse ühes ruumis viibida lubatud inimeste arvu. Samuti hakati Islandile sisenejatele tegema PCR-testi, olenemata vaktsineerimisstaatusest. Riigi peaepidemioloog Þórólfur Guðnason kommenteeris, et enamus uutest nakatunutest olid täielikult (st kahe doosiga) vaktsineeritud.

Koroonaterroristide FB postitused

• 23. juulil kirjutas ERR, et koroonakriisi kolmanda laine ootuses soovib terviseamet enda käsutusse täielikku ülevaadet vaktsineeritutest töökohtade kaupa. Selleks on vaja muuta nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadust (kurikuulus NETS) ja maksukorralduse seadust. Andmekaitseinspektsioon oli uute andmete kogumise osas aga kriitiline.

• 24. juulil toimus Vabaduse väljakul kolmas ülemaailmne koroonameetmete vastane meeleavaldus World Wide Rally for Freedom (World Wide Demonstration 3.0), kuhu oli registreerunud inimesi 180+ erinevast linnast üle maailma. Kui Tallinnas jäi kuumal suvepäeval osalejate arv sadadesse (Telegram.ee tegi Vabaduse väljakult ka otseülekande), siis mujal maailmas osales meeleavaldusel kokku miljoneid inimesi. Kümneid ja isegi sadu tuhandeid kogunes tänavatele näiteks Melbourne’is, Londonis ja Pariisis.

Samal päeval soovitas Eesti Päevalehe juhtkiri kultuuriminister Anneli Oti ametist vabastada, kuna väidetavalt ei ole ta ainsa ministrina Covid-19 vastu vaktsineeritud. “Pean seda selgelt liialduseks ja inimese isiklike delikaatsete terviseandmete osas oletuste tegemiseks, mis on selgelt ebaeetiline tegevus,” kaitses Otti riigihalduse ministere Jaak Aab.

• 25. juulil avaldas Eesti Päevaleht arvamusartikli “Karmen Joller Jaak Aabile: üksainus vaktsineerimata inimene võib põhjustada teise surma”.

Samal päeval ütles Anneli Ott “Aktuaalsele kaamerale” antud intervjuus, et vaktsineerimine on kindlasti üks võimalus ühiskonda lahti hoida, kuid tema sõnul on see inimese enda otsus, mida ei saa saavutada sunni ja propagandaga. Enda vaktsineerituse kohta märkis ta, et on otsustanud oma terviseandmeid avalikkusega mitte jagada.

• 26. juulil kirjutas Delfi Forte, et terviseamet salastas vaktsiinihävimise aruande: “Terviseamet kuulutas avalikustamisele mittekuuluvaks riigikantselei uurimiskomisjoni nõudel koostatud aruande, milles püütakse välja selgitada jaanipäeva paiku kolme miljoni euro ulatuses hävinenud vaktsiinide asjaolusid.” Ajakirjanik Priit Hõbemägi kommenteeris juhtunut oma Facebooki lehel: “Miks on veel ametis minister Tanel Kiik, kantsler Marika Priske, Terviseameti peadirektor Ülar Lanno? Miks? /–/ Ma ei saa aru, miks juba süüdlaste pead ei lenda? Poliitiline eliit varjab süüdlasi, sest nad on kõik üks kamp.”

Sel päeval teatas valitsus, et kaalub uusi koroonapiiranguid.

Samast päevast sai Facebooki lehel “Toetame EV põhiseadust ja Anneli Otti” väga lihtsalt, kõigest nuppu “like/meeldib” vajutades avaldada toetust minister Anneli Otile, kes pooldab vaktsineerimisvabadust. Leht kogus lühikese ajaga ligi 3000 toetajat.

Koroonaterroristide FB postitused

• 27. juulil teatas Eesti Tsiviilallianss (ETA), et saatis Keskkonnauuringute Keskuse (EKUK) laborisse testimiseks kaitsemaskid, mida Haridus- ja Teadusministeerium oli ka koolidesse saatnud. Tulemused näitasid, et tavakasutusse antud kaitsemaskid on pigem terviseriske ning -hädasid suurendavad vahendid ning maskide kasutegureid on vähe. Hiljem EKUK väitis, et ETA tõlgendas uuringu tulemusi valesti.

Samal päeval avaldas Objektiiv molekulaarbioloog Kaari Saarma vastulause Eesti Ekspressi ivermektiini mustavale artiklile. “Eesti Ekspress eksitab lugejat Covid-19 ravi teemal,” ütles Saarma teadusuuringutele tuginedes.

• 28. juulil avaldas Wall Street Journal artikli ivermektiini kohta, küsides “Miks ründab FDA ohutut ja tõhusat ravimit?”.

• 29. juulil kirjutas Õhtuleht, et riigikogu kultuurikomisjoni liige Heidy Purga on häiritud kultuuriminister Anneli Oti viimase aja sõnavõttudest. “Palun mine vaktsineerima!” soovitas Purga oma Facebooki lehel.

Martin Helme aga kirjutas Facebookis oma pea esimese nn koroonavastase postituse, milles ütles: “Ma kutsun üles inimesi kodanikuallumatuse korras eirama valitsuse uusi keelde. Oma võimuletuleku järgse seitsme kuise tegevusetuse ja võimetuse järel otsustati üleöö kruvid jõhkralt kinni keerata, et näidata, et ollakse kuidagigi olukorra peremehed. Ei olda. Karistatakse valimatult kõiki enda läbikukkumise eest. Me ei pea nende uute piirangutega nõustuma. Me ei pea selle läbikukkunud valitsusega nõustuma. Eelmine valitsus sai hakkama. Küllap järgmine saab ka hakkama.”

Samal päeval küsis Telegram.ee: Kas Eesti staararstid on pandeemia käigus korduvalt rikkunud arstieetika koodeksit? Näiteks seisab seal: “I 4. Arst suhtub kõikidesse patsientidesse võrdselt, usulised, rahvuslikud, sotsiaalsed ja poliitilised tegurid ei tohi arsti tema kohustuste täitmisel mõjutada. Arst ei tohi kasutada oma arstlikke teadmisi inimsuse vastu.” ja “III 8. Arstil ei sobi osaleda mis tahes diagnoosimis- ja ravimeetodite, ravimite ja teiste kaupade kommertsreklaamides meedias, kus tarbijate mõjutamiseks kasutatakse ära arsti ameti ja isiku autoriteeti ning usaldusväärsust.”

• 30. juulil kiitis valitsus heaks korralduse, mis kehtestab alates 2. augustist ühistranspordis maskikohustuse ning vähendab 9. augustist nakkusohutuse kontrollita üritustel osalejate piirarve. Irja Lutsar kommenteeris samal päeval ERR-ile, et teadusnõukoda ei soovitanud maske ühissõidukites kohustuslikuks teha.

Samal päeval kirjutas ERR, et “kuna reisimisel mõned riigid nõuavad, et ka Covid-19 läbipõdenutel oleks kahedoosilise vaktsiini puhul tehtud kaks vaktsiinidoosi, siis nõustusid eksperdid, et mittemeditsiinilisel eesmärgil võib möödapääsmatu vajaduse korral seda teha”. Lisa vaktsiinidoos lihtsalt sellepärast, et saaks reisida?

Ameerika Majandusuuringute Instituudi veebilehes AIER 30. juulil ilmunud artiklis ütles jurist ja uuriv ajakirjanik Michael Fumento: “Kahe Rootsi teadlase seni avaldamata veebipõhise uuringu kohaselt näib, et riik on jõudnud Covidi “püha graalini”, mida nimetatakse karjaimmuunsuseks.”

31. juulil küsis Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas EKRE esimehe piiranguid eirama kutsuvale Facebooki postitusele viidates: “Martin Helme, kas sinu kehtestatud piirangud olid paremad?”

Samal päeval ilmus Delfis artikkel “Uuring: vaktsineeritud inimesed võivad olla sama suured superlevitajad kui kaitsepookimata nakatunud”.

Koroonaterroristide FB postitused

Scroll to Top